2020 Uganda pandemic children
Magorine (16) gikk i åttende klasse da skolene stengte. – Jeg håper virkelig jeg snart kan begynne på skolen igjen, sier hun.

Alle barna i jobb

Uganda: Før pandemien gikk alle fem søsknene på skolen. Nå jobber de i steinbruddet, alle sammen.

Tekst og Foto: Sofi Lundin

Ved et steinbrudd, en halvtimes kjøretur utenfor landsbyen arbeider et tusentall mennesker, mange av dem barn,  med å knuse stein som blant annet blir brukt til husbygging. Arbeidet er vanskelig og svært farlig. Tidligere i år døde en 13 år gammel gutt. Ifølge folk i området ble han knust da han fikk en stor steinblokk over seg. Steinbruddet har vært arbeidsplass til fattige familier i flere år. Da pandemien kom, har flere arbeidsledige søkt jobb her.

Magorine (16), er en av dem. Hun gikk i åttende klasse da skolene stengte. Nå er steinbruddet arbeidsplassen for henne og fem av hennes søsken. Den yngste er bare fem år. Før pandemien gikk alle på skolen. Nå er det bare to som kan fortsette.

– Skolen min har åpnet igjen, men vi har ikke skolepenger. Arbeidet her er hardt, og lønnen lav. Jeg håper jeg en dag kan gå tilbake til skolen, sier Magorine.

Hun og familien bruker hammer og knuser stein til småstein, som blir lastet opp på store lastebiler. For et lass får de 50 000 shilling (ca. 115 kroner, red. anm.).

– Jeg pleide å jobbe med jordbruk, men jeg tjente ikke nok og kunne ikke betale skolepenger til barna. Nå jobber vi alle her for å få hverdagen til å gå rundt. Jeg bekymrer meg for barna mine som må slite, men vi har ikke noe valg, sier Magorines mor, Annet  (37).

2020 Uganda pandemic children

– Før pandemien var alle barna på skolen. Nå arbeider vi i stenbruddet alle sammen, og klarer ikke å få skolepenger til å sende mer enn to, sier Annet Nalumansi (37).

2020 Uganda pandemic children

Hardt arbeid for vare barnehender. Hele dagen i steinbruddet for å knuse stein til pukk. Her ser vi den enkle hammeren som blir brukt til å knuse steinen.