2021-uganda-hjertevenn-merinda-skoleklubb-hone
Merinda plukker egg og mater hønene før hun går til skoleklubben. Hun er glad hun har klubben, for uten den hadde hun glemt bokstavene.

Hjertevenn: Begynte i skoleklubb da korona kom

Barnehagen til Merinda (6) stengte under pandemien. Nå går hun på skoleklubben de voksne i landsbyen har startet.

kartmarkor-magentaUGANDA

 


Jeg har matet hønene og hentet inn seks egg. Nå går jeg på skoleklubben, sier seksåringen Merinda. 

– Nå håper jeg korona snart forsvinner slik at jeg kan begynne i første klasse. Heldigvis har jeg skoleklubben å gå på mens jeg venter, ellers hadde jeg jo glemt alle bokstavene jeg har lært meg.

Bestefar ler og vinker etter henne når hun løper mot vennene som skal samme vei. Seksåringen bor sammen med bestefar Mudhungu, hans kone og noen av barna hans. De bor i en landsby sør-vest i Uganda, et land som har vært hardt rammet av korona-pandemien.

Mens de eldste elevene nå er tilbake på skolen, er det fremdeles ikke kontroll nok på smitten til at småskolene har gjenåpnet. Derfor er det heller ikke lov å besøke Merinda på skoleklubben.

Nå er det ingen som helt vet når førsteklassingene kan begynne på skolen.
Bestefar Mudhungu

Hun er et av mange barn som har måttet vente på å begynne på skolen. Hun skulle egentlig ha startet i første klasse nå i vår.
 – Da pandemien kom i mars i fjor, gikk Merinda i barnehagen. Hun kom stadig hjem og fortalte om alt hun hadde lært. Barn i den alderen er jo så klare for å lære, sier bestefar og smiler.

 – Merindas favoritt i barnehagen var noe hun kalte samlingstimen. Det var jo ikke sånn da vi var små, men hun fortalte meg om hvordan de eldste barna fikk lære ting som var lurt å kunne når de skulle begynne på skolen. Men så stengte barnehagen, og nå er det ingen som helt vet når førsteklassingene kan begynne på skolen, sier bestefar Mudhungu litt oppgitt.

Han er bekymret for barna i landsbyen. Mange av de store barna møtte ikke opp da skolen startet for dem. Noen er redde for viruset, men mange har tatt seg jobber. Familiene deres er nå faktisk avhengige av ekstrainntekten det gir dem for å kunne kjøpe nok mat.
– Men det er jo på skolen framtiden ligger, sier han.

Lærerne og de voksne i landsbyen  bestemte seg til slutt for å starte en skoleklubb for de yngre barna. De merket at mange var i ferd med å glemme viktig kunnskap.
– Barna er sammen i små grupper hvor de repeterer, lærer og får lekser. Klubben er for alle som går siste året i barnehagen og alle i småskolealder. Og både Merinda og jeg er klokkeklare på en ting: Når skolen gjenåpner, så skal hun være der, sier bestefar og smiler stolt til barnebarnet sitt, som løper ut for å se etter hønene. 

Navn: Merinda
Alder: 6 år
Skoleelev: Går på skoleklubb og venter på å få begynne i første klasse.
Bosted: Uganda
Tekst og foto: Barbra Nayiga Sebuyiira, Uganda
Oversatt og bearbeidet av Karen Kilane

hv-logo-rosa-med-slogan-hoyde

 

Som Hjertevenn hjelper du barn til en trygg hverdag, oppvekst og fremtid!
Gjennom barnehager og skoler hjelper Strømmestiftelsen barn i noen av verdens fattigste land. 

Les mer om Hjertevenn-fadder