2021-mali-speed-school-makoro-foto-egil-mongstad-(2)
Makoro er heldig og en av dem som har fått begynne på Speed School og lære å lese og skrive. Foto: Egil Mongstad

Hjertevenn: Ny skole, nye drømmer.

Hjertevennen Makoro smiler forsiktig og skriver på tavla. Hun elsker skolen, og er glad for vennene hun kan være sammen med der.

kartmarkor-magenta MALI

 


Makoro går i første klasse i landsbyens Speed School sammen med 29 andre jenter og gutter. 12 av dem hadde sluttet, eller aldri fått begynne på den vanlige skolen. Men nå vil Speed School gi dem en ny sjanse.

I dag står matte og skriving på timeplanen. På tavla skriver læreren regnestykker. Ett for ett kommer barna opp og løser oppgaven.  
– Jeg liker skolen. Det er gøy å være der. Jeg lærer så mye, og så kan jeg leke sammen med vennene mine, sier Makoro og smiler forsiktig.

Åtteåringen er trett når hun kommer hjem. Skoledagen har vært lang og spennende.

Lang skolevei
Makoro tørker en tåre. Det forsiktige, glade smilet er tilbake. Øynene stråler når hun viser meg noen av skolebøkene sine. Hver morgen, når sola er i ferd med å stå opp, går hun og de andre barna de fire – fem kilometerne til skolen. Den lange skoleveien gjør at hun ikke kan komme hjem i lunsjpausen, og må ha med seg mat. Heldigvis er de flere så de kan spise sammen.

Husarbeid og lek
Hjemme er hun ikke før utpå ettermiddagen.  
– Da må jeg dusje og sove litt før jeg må hjelpe mamma med husarbeid, vaske og gjøre rent, sier hun. Og når hun kan, får hun leke sammen med vennene sine. Da kaster de ball, og hun er glad i å synge.  

2021-mali-speed-school-makoro-foto-egil-mongstad-(4)

HUSARBEID

Hun må hjelpe moren med husarbeid, vaske og gjøre rent.

2021-mali-speed-school-makoro-foto-egil-mongstad-(3)

KANONBALL

Sammen med venner leker hun kanonball på en åpen plass.

2021-mali-speed-school-makoro-foto-egil-mongstad-(5)

TRYGT HOS MAMMA

Mammas trygge armer er gode å ha for Makoro.

40 barn i storfamilien
Da faren hennes døde for fem år siden, flyttet Makoro og moren til en av brødrene hans. Der bor de nå, 40 barn, 12 mødre og åtte fedre i en storfamilie. Bare ti av barna går på skolen.  

– Utdanning er viktig. Men det er dyrt. Hvert barn koster ca. 80 kr i måneden i skolepenger på den offentlige skolen. I tillegg kommer skolebøker, skolemat og mer. Vi klarer ikke å gi alle barna våre utdanning. Men Speed School koster ikke noe for oss. Det betyr at Makoro kan få en ny sjanse, sier Makoros onkel og den eldste i storfamilien, Madibo Dumbia. 

Jenters rett til utdanning
– Før var det guttene som fikk gå på skolen. Jentene skulle giftes bort i 13 – 14 års alderen, de voksne ville ikke kaste bort penger på skolegang til dem. Nå er det ikke slik, sier mamma Mariam Diarra og er glad datteren har fått en ny sjanse.  
– Jeg fikk aldri gå på skolen. Men jentene våre har like mye rett til utdanning, sier hun.  

Leker kanonball
Sammen med venner leker hun kanonball på en åpen plass. En gjeter fører noen sauer forbi. Barna løper, smiler og ler. Speed School har gitt henne nye muligheter. Nå kan hun drømme og håpe at hun kan gå videre på skolen og klare å få en utdanning.  
– Tenk om jeg kunne bli lege en dag, tenk om jeg hadde klart det, sier hun med et forsiktig smil.  

Tekst og foto: Egil Mongstad


Navn: Makoro
Alder: 8 år
Skoleelev: Går på Speed School
Bosted: Mali

hv-logo-rosa-med-slogan-hoyde

 

Som Hjertevenn hjelper du barn til en trygg hverdag, oppvekst og fremtid!
Gjennom barnehager og skoler hjelper Strømmestiftelsen barn i noen av verdens fattigste land. 

Les mer om Hjertevenn-fadder

 

Oppdatert fredag 25. mars 2022