Gå til innhold Gå til navigasjon

Her jobber vi

Mali

Mali

Mali var lenge et handels- og kultursentrum i nordvest-Afrika, men regnes i dag som et av verdens fattigste land.

Landet er nå preget av konflikter mellom regjeringen, nomadiske tuareger og stadig sterkere islamistiske opprørsgrupper, ifølge FN.

Mali er plassert på 182. plass blant 188 land på FNs Indeks for menneskelig utvikling. Blant Malis 19.9 millioner innbyggere lever omkring 37 % i ekstrem fattigdom. 90 % av de fattigste bor på landsbygda.

Landbruk og matsikkerhet i Mali er jevnlig truet av tørke, forringelse av jordsmonn og ørkenspredning.

Helt siden bevæpnede opprørere okkuperte Nord-Mali i 2012 har landet vært preget av uro og stor usikkerhet. En fredsavtale ble signert i 2015, men har så langt ikke bidratt til stabilitet. Angrep fra islamistiske grupper rettet mot sivile finner stadig sted, primært i nordlige og sentrale deler av landet. Malis utrygge sikkerhetssituasjon hemmer både økonomisk og sosial utvikling. Nær 200 000 maliere oppholder seg som flyktninger i naboland eller er internt fordrevet i Mali.

Konflikten påvirker også barns skolegang. Mens rundt 77 % av barn går på grunnskole nasjonalt er det store forskjeller fra region til region. I regionen Ségou, hvor Strømmestiftelsen jobber, er det kun 57 % av barn som går på grunnskole, enda færre jenter.

Barnearbeid er utbredt i Mali og det anslås at 25.1 % av barn mellom 5 og 14 er involvert i barnearbeid. Videre antas det at over halvparten a Malis unge kvinner gifter seg før de fyller 18. En malisk kvinne får i gjennomsnitt 5,5 barn. Analfabetisme er utbredt – kun 33 % av landets voksne befolkning (over 15 år) kan lese, og bare 22 % av landets voksne kvinner.

Mange barn i Mali faller utenom skolesystemet på grunn av fattigdom. Med programmet Speed School (hurtigskoler) hjelper Strømmestiftelsen disse barna tilbake til skolebenken. Den intensive, gratis utdanningen skal hjelpe barna tilbake til skolebenken. Foreldrene får ofte muligheten til å delta i spare- og lånegrupper, der mange også lærer å lese og skrive. Les mer om Speed School her, eller se videoen nedenfor:

 

Strømmestiftelsen er nå også i gang med et nytt prosjekt i Mali som skal bidra til mindre søppel og samtidig skape jobbmuligheter. I landets hovedstad, Bamako, er søppel et synlig fenomen. Årlig produseres det rundt 645.000 tonn husholdningsavfall i byen, og det finnes ingen kildesortering. Byen ligger ved Nigerelven, Vest-Afrikas viktigste elv. Den er også 1 av 10 elver i verden som står for mellom 90 og 95 prosent av den totale plastforurensningen som kommer fra elver og ut i havet. Les mer om Grønne jobber-prosjektet her.

Sist oppdatert: 13. september 2019


Tilbake til oversikten over landene vi jobber i.

Om Mali

 • Hovedstad:

  Bamako
 • Befolkning:

  19 962 120
 • 37 prosent lever i ekstrem fattigdom
 • Om arbeidet:

  Vi startet arbeidet her i 1984
  Vi har 10 partnere her
 • Metode: