Gå til innhold Gå til navigasjon

Tilbake til fremtiden

Skoletime

«Det Strømmestiftelsen gjør her er viktig.
Det kan være med på å hjelpe flere tusen barn
tilbake på skolebenken»
-  Burkina Fasos tidligere statsminister Tertius Zongo

Hva er Speed School?

Speed School (hurtigskoler) er en intensiv utdanning for barn og ungdom som har gått glipp av skolegang i Mali, Burkina Faso og Niger. Målet med Speed School er å hjelpe dem tilbake til skolebenken eller gi dem en yrkesutdanning.

Speed School for barn

For barn mellom 8-12 år. Kurset varer i 9 måneder. Her tar elevene igjen pensum fra de første tre skoleårene. Består de den avsluttende testen, kan de begynne i 3. eller 4. klasse i den offentlige skolen. 

Speed School for ungdom

For ungdom mellom 13-14 år. Kurset varer i 18 måneder. Her tar de igjen pensumet fra hele barneskolen, og kan begynne i vanlig 7. klasse igjen dersom de består den avsluttende testen. 

Yrkesopplæring for ungdom

For ungdom mellom 15-19 år. Kurset varer i 18 måneder og gir opplæring i ulike håndverksfag. Skreddersydd for dem som ønsker å få seg et arbeid og en inntekt etterpå.

2018_tomknudsen_sf_burkinafaso_030_1

Forskningen sier: Det virker!

9 av 10 barn tilbake på skolen.

For 3 kroner dagen klarer Strømmestiftelsens «Speed School»-program i Mali, Burkina Faso og Niger å få 9 av 10 barn tilbake på skolen, ifølge evalueringsrapporten "Utdanning i Sahel" fra Fafo. Det er gode nyheter for Vest-Afrikas jenter og gutter! Fafo-forsker Tewodros Aragie Kebede har evaluert programmet i perioden fra 2014 til 2018. I denne perioden ble rundt 2300 «Speed School-sentre» etablert, og totalt 61 900 barn fikk skoleplass i de tre landene. Rundt 24 000 av disse var finansiert av Norad. 

Les pressemeldingen.

 

«Jeg er så glad, så glad for at jeg kan være her.
Når jeg blir voksen, skal jeg bli lærer.»
- Ramata, 10 år og Speed School-elev

 

Visste du at...

Uten skolegang
Tre millioner barn arbeider i stedet for å gå på skolen i Mali, Niger og Burkina Faso. Disse landene er blant de fire minst utviklede stater i verden.
Risikoutsatte barn
Jentene gjør husarbeid og passer søsken. Guttene dyrker jorda og gjeter husdyr. Mange blir ofre for menneskehandel og barnearbeid, eller giftes bort før de når tenårene.
Gratis skole
Speed School er gratis for foreldrene. Skolene opprettes i landsbyer der det er mange barn som ikke går på skolen. Hurtigskolen forflytter seg til en ny landsby neste år.
Offisielt samarbeid
Myndighetene i de tre vestafrikanske landene har sterk tro på Speed School. De integrerer nå Speed School i de nasjonale skoleprogrammene.

«Langt færre vil flytte til de store byene
for å finne arbeid eller forsøke å komme seg til Europa.
Vi vil se at færre jenter blir giftet bort
i altfor ung alder.»
- Tidligere utdanningskoordinator i Strømmestiftelsen, Mamoutou Coulibaly