2021-uganda-palorinya-flyktninger-bonga-gladys-og-moren-joseline-foto-sofi-lundin
Gladys er flyktning fra byen Kajo Keji i Sør-Sudan. Hun bor i bosettingen for flyktninger i Palorinya nord i Uganda. Hun måtte slutte på skolen da hun ble flyktning. Nå er hun hjemme og hjelper moren, Joseline Poni, når hun ikke er med i Bonga-klassen. Foto: Sofi Lundin

En dag sa foreldrene mine at vi måtte flykte.

Gladys (14) er flyktningen fra Sør-Sudan som endte opp i Uganda. Dette er hennes historie.

kartmarkor-magentaUGANDA, Palorinya
Tekst og foto: Sofi Lundin


"En dag sa foreldre mine at vi måtte flykte. Å forlate alt jeg hadde hjemme i Kajo Keji var vanskelig. Vi gikk til fots mange dager uten mat og vann. Moren min bar på de minste søsknene mine, og veien tok aldri slutt.

Vi gikk dag og natt. Jeg husker at jeg var redd. Når det ble mørkt, gjemte vi oss i skogen for å sove litt, og på dagtid var det vanskelig å finne skygge i den brennhete solen. Vi gikk og gikk, og vi hørte skudd bak oss. Vi gikk fortere og fortere, og så begynte vi å løpe. Da vi kom frem til Uganda var vi trygge, men her er livet vanskelig. 

Barndomsminnene jeg har fra krigen forsvinner aldri. Jeg så hvordan krigen tok livet av mange, og jeg husker lyden av våpen som skyter. Gladys (14)

Jeg har sluttet på skolen fordi foreldrene mine ikke har råd til skolepenger. Når jeg våkner om morgenen, begynner jeg å koste utenfor huset vårt. Så koker jeg opp vann til mat og går ut i skogen for å hente ved. Når jeg kommer tilbake, hjelper jeg moren min med forskjellige ting hjemme. Jeg føler meg ikke trygg her fordi jeg ikke har det jeg trenger som jente.

Familien min har ikke råd til bind eller klær, og maten er veldig ensidig. Jeg føler at alt jeg gjør er å jobbe. Jeg har heller ikke så mye fritid, men jeg synes det er gøy å lage mat, og når jeg kan, liker jeg å være sammen med venninnen min. Vi pleier å finne på leker sammen. Jeg liker også å høre andre fortelle historier som jeg kan lære noe fra.

Jeg liker Bonga veldig mye. Der har jeg lært mye om personlig hygiene og hvorfor det er viktig å spise sunt. Det er viktig kunnskap, men det er vanskelig å følge. Det er gøy med Bonga fordi jeg møter andre jenter og der kan vi snakke om ting. 

Jeg gikk i tredje klasse da vi flyktet. Jeg savner skolen veldig. Når du studerer, kan du få en utdanning og en jobb. Med en jobb kan du hjelpe familien din, men det kan jeg ikke nå. Jeg har alltid drømt om å bli lærer. De har så mye kunnskap og vet så mye på forskjellige områder, og hvis jeg blir lærer kan jeg bringe den kunnskapen videre til andre."

Gladys (14), flyktning fra Sør-Sudan

2021-uganda-palorinya-flyktninger-bonga-gladys-og-venninne-foto-sofi-lundin (1686x1334)

Bestevenner

En av de beste tingene Gladys (t.h.), vet er å være sammen med sin bestevenn og nabo. 

2021-uganda-palorinya-flyktninger-bonga-gladys-og-venninne-danser-foto-sofi-lundin (1356x1334)

Leker og danser

De finner på egne leker og danser, snakker sammen og deler hverdagen som flyktning.