2022-uganda-bonga-irata-photo-sofi-lundin-(1)
Irata (16) sliter fortsatt med vonde minner fra en vanskelig barndom. Gjennom livsmestringskurset Sjef i eget liv - Bonga - har hun lært å leve med minnene. Nå ser hun fremover. Foto: Sofi Lundin

Vant over de vonde minnene

Irata (16) ble kidnappet og forsøkt tvangsgiftet. Nå har hun funnet indre styrke og fått selvtillit til å håndtere det vanskelige livet jenter i Karamoja svært ofte må leve med. Programmet Bonga har gitt mer enn 1000 jenter i det fattige distriktet håp om en bedre fremtid

kartmarkor-magentaUganda, Karamoja

 


Perlesmykker i knallsterke farger henger på et gjerde på markedsplassen. Irata (16) viser stolt frem smykkene som har vært hennes levebrød det siste året. 
– Jeg glemmer aldri den første Bonga-undervisningen. Vi spilte brettspill, og læreren skrev ting på tavla som jeg ikke forsto. Nå kan jeg både lese, skrive og lage smykker. Bonga har gitt meg kunnskap for livet, sier hun. 

Irata har aldri gått på skolen. Da storesøsteren døde for noen år siden, var det Irata som måtte ta over og hjelpe moren sin. 
– Jeg er veldig lei meg for at jeg aldri har fått gå på skolen, men jeg hadde ikke noe valg. Moren min måtte ha hjelp hjemme, forteller hun. 

– Jeg er veldig lei meg for at jeg aldri har fått gå på skolen, men jeg hadde ikke noe valg.
Irata (16).

Indre styrke og kunnskap for livet
I dag er hun en av 30 jenter i landsbyen som er med i livsmestringskurset Sjef i eget liv - Bonga.

Bonga er et swahili ord som betyr dialog, og ble startet opp i området av Strømmestiftelsen og flere partnere i 2019. Programmet ble til for å utfordre oppfatningen om at jenter er en økonomisk byrde og for å endre disse holdningene i samfunnet.

I Karamoja er det startet flere slike senter. På hvert senter bruker de dans, drama og kunst som verktøy for å formidle budskap om barneekteskap, vold i hjemmet, alkoholbruk og tidlig graviditet. Så langt har rundt 1000 ungdommer deltatt i programmet, som også gir grunnleggende lese- og skriveferdigheter og praktisk opplæring innen en rekke områder som skreddersøm, smykkedesign, veving og strikking. 

2022-uganda-bonga-irata-photo-sofi-lundin-(2)
Irata henger opp perlesmykker på et gjerde som hun har laget. Bonga-undervisningen har gitt henne kunnskap i smykkedesign som i dag hjelper henne å forsørge familien. Foto: Sofi Lundin

Startet «sparebank»
Irata har lært å designe og lage smykker og er med i en gruppe som hjelper hverandre til å få en bedre hverdag. Smykkene selger de på markeder i området. Det de tjener setter de i en felles «bank». 
– Det er penger vi kan låne. Det har gjort at jeg nå har flere inntektskilder, for eksempel kassava (lokal rotfrukt) som jeg selger på det lokale markedet, sier hun. 

Kidnappet for giftemål  
Irata sliter med minner fra den vanskelige barndommen. I fjor døde moren av slangebitt. Nå bor hun med sine onkler og to brødre. Å være ung jente i Karamoja er alt annet enn enkelt. Barneekteskap og tenårsgraviditeter er altfor vanlig i denne delen av Uganda. 
– Vi jenter blir stadig trakassert av menn. En dag ble jeg kidnappet av en mann som ville gifte seg med meg. Jeg glemmer det aldri. Han og noen venner dro meg inn i skogen der jeg ble banket opp og misbrukt.

– En dag ble jeg kidnappet av en mann... Det er takket være Bonga at jeg klarer å leve med disse minnene.  Bonga har lært meg å stå opp for mine rettigheter.
Irata (16)

Foreldrene mine gikk til politiet, men mannen klarte å komme seg unna, forteller Irata. Hun har mange lignende historier om jenter som blir utsatt for seksuell vold og forsøk på tvangsekteskap. 
– Det er takket være Bonga at jeg klarer å leve med disse minnene. Bonga har lært meg å stå opp for mine rettigheter. Det har gitt meg indre styrke og tro på meg selv og lært meg hvordan jeg kan leve med minnene, sier Irata . 


Tekst og foto: Sofi Lundin

Fakta om Karamoja:

40 prosent sulter

Karamoja er nå utsatt for en av historiens verste sultkatastrofer. Mer enn en halv million mennesker, om lag 40 prosent av befolkningen sulter.

Verst er det i distriktene Moroto og Kabong.

Underernærte barn

- På tre måneder har vi mistet mer enn 25 barn under fem år på grunn av underernæring, forteller legen Sharif Nalibe, distrikshelseoffiser i Kaabong. 

Karamoja-distriktet

Karamoja ligger nordøst i Uganda og er landets minst utviklede region. Området er kjent for blodige kamper om kveg og verdifulle mineraler. Her har miljøproblemer, underutvikling, kampen om mineraler og tiår med konflikter skapt ekstrem fattigdom. 

Begravet i gruver

Halvparten av regionens rundt 1,2 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom. For mange fattige er gull- og marmorgruvene den eneste muligheten til inntekt. Hvert år blir utallige barn og voksne begravet i gruver som raser sammen.

Oppdatert onsdag 19. oktober 2022