2022-uganda-karamoja-kapda-rose-nakaros-foto-sofi-lundin-(1)
Mannen ble drept foran øynene på Rose i kamper om kveg. Nå er hun stolt kasserer i en av sparegruppene i landsbyen og tjener penger til seg og familien sin. Foto: Sofi Lundin

Sparing gir håp for Rose og naboene hennes

Fattigdom, langvarig tørke og blodige konflikter gjør livet vanskelig i regionen Karamoja. Sparegrupper er blitt en viktig investering for fremtiden, og livene til mange er i ferd med å forandres.

kartmarkor-magentaUganda, Karamoja

 


Det er tirsdag og samling for sparegruppa. I skyggen av et tre sitter 20 kvinner og menn. Rose Nakaros sitter i midten og tar imot sparepengene til medlemmene. Hun vet ikke helt hvor mange år hun er når jeg spør om aleren hennes, men gjetter på rundt 50 år. 

Da gruppa ble startet for drøyt ett år siden ble Rose valgt til kasserer, noe hun er uhyre stolt av. 
– Jeg er kjent for å være både ærlig og hardt arbeidende. Jeg kan business og folk stoler på meg, sier hun. 

Utestengt av svigerfamilien
Det grønne landskapet står i sterk kontrast til den rødlige jorden. Den lange tørketiden er brutt av noen dager med etterlengtet regn. I landsbyen Lois, her i den fattige regionen Karamoja, helt nord-øst i Uganda, lever folk flest av det jorden kan gi. 

– Livet var en kamp. Det er fortsatt vanskelig, men nå kan jeg planlegge fremtida på en annen måte. 
Rose

Rose har bodd i dette området det meste av sitt liv. Skarpe linjer i ansiktet vitner om harde år. Mannen ble drept foran øynene hennes for noen år siden da det var blodige kamper om områdets kveg.

Etter det ble hun utestengt av ektemannens familie og måtte starte livet på nytt. Med fem barn var det ikke enkelt. Hun solgte kull, og minimal inntekt gjorde hverdagen ulevelig. 
– Livet var en kamp. Det er fortsatt vanskelig, men nå kan jeg planlegge fremtida på en annen måte, sier hun. 

– Fattigdom og alkohol er to av de største utfordringene vi lever med her.  Det er mye vold i hjemmet. Menn er alkoholiserte og det er alltid kvinnene som må betale prisen for det, sier hun. 

Sparepenger blir investeringer
Strømmestiftelsens partner «Karamoja Peace and Development Agency» (KAPDA), har vært med å starte flere sparegrupper i Karamoja –grupper som hjelper fattige til et bedre liv. Medlemmene sparer et fast beløp i uka. Så diskuterer de hva pengene kan brukes til.

– Det siste året har jeg doblet min inntekt.
Rose

Ønsker noen av medlemmene å låne må de ta en felles beslutning om det. Hvert lån må betales tilbake etter en måned med rundt ti prosents rente, noe som gjør at beløpet i «banken» sakte, men sikkert øker. Renten bestemmer de selv i fellesskap. 

– Jeg har lånt for å kjøpe kassava (lokal rotfrukt) som vi koker og selger på  markedet. Jeg leier også et hus som jeg har gjort om til en liten butikk. Det siste året har jeg doblet min inntekt, sier fembarnsmoren.    


Tekst og foto: Sofi Lundin

2022-uganda-karamoja-kapda-simon-sire-foto-sofi-lundin-(2)

Inspirerende gruppeleder

Simon Sire er gruppeleder og møter opp hver tirsdag for å ta imot sparepenger og diskutere livet og mulige inntektskilder med beboerne. 
– Alle er utrolig engasjert. De vil investere fordi de har sett hvordan sparing kan forandre livene deres, sier Simon og deler sin egen erfaring om sparing. Nå eier han store kassava-plantasjer, har eget hus og kan sende barna til skolen.
 

2022-uganda-karamoja-kapda-rosa-nakaros-foto-sofi-lundin(6)

Sparer til utdanning

Rose teller pengene nøye og registrerer sparing og lån fra hvert medlem. Når alle medlemmene har spart, blir pengene lagt i en boks som hun har ansvar for. Skolegang til barna er hennes viktigste mål. – Tenk når barna mine er utdannet! Da kan de ta vare på meg, ta meg til legen på motorsykkel og oversette hva legen sier. Jeg håper virkelig på en lys fremtid, sier Rose.

2022-uganda-karamoja-kapda-rosa-nakaros-foto-sofi-lundin(5)

Felleskassas trygghet

Medlemmer av sparegruppen i landsbyen Lois har møtt opp for det ukentlige møtet for å samtale, og spare og låne penger fra felleskassa.I tillegg til sparing, betaler hvert medlem også en liten sum som går til forsikring dersom det skulle oppstå sykdom eller noe annet alvorlig skulle skje og de trenger penger raskt. 

2022-uganda-karamoja-kapda-rose-nakaros-foto-sofi-lundin-(3)
Det er tirsdag og samling for sparegruppa. I skyggen av et tre sitter 20 kvinner og menn. Rose Nakaros sitter i midten og tar imot sparepengene til medlemmene.

Fakta - Karamoja og Kabong

Kabong er et område som ligger skvist inn i et hjørne av regionen Karamoja. Ugandas fattigste region er en varm, tørr savanne og er med sine 30 000 kvadratkilometer på størrelse med et lite land. Folket som kalles for «Karamajong» er opprinnelig pastoralister og lever av husdyrhold. For de fleste er også jordbruk viktig.

I øst grenser regionen til Turkana (Kenya), mot nord ligger Sør-Sudan. Utviklingen går sakte her, og leseferdigheten er fortsatt bare 25 prosent. Her er tørke og sult to av hovedutfordringene. Innbyggerne har tilpasset seg det vanskelige livet ved å konsentrere seg om husdyr som kveg, geiter og sauer, og i noen få områder, også kameler.

Konkurransen om knappe ressurser som vann og beite, og den høye verdien som settes på storfe, har skapt en kultur med kvegtyveri og krigføring, der menn er kjent og får anerkjennelse for sin tapperhet og rikdom. Myndighetene har prøvd å skape fred og ta våpnene fra folket, men de blodige kampene om kveg fortsetter å ta liv. 

40 prosent sulter

Karamoja er nå utsatt for en av historiens verste sultkatastrofer. Mer enn en halv million mennesker, om lag 40 prosent av befolkningen sulter.

Verst er det i distriktene Moroto og Kabong.

Underernærte barn

- På tre måneder har vi mistet mer enn 25 barn under fem år på grunn av underernæring, forteller legen Sharif Nalibe, distrikshelseoffiser i Kaabong. 

Karamoja-distriktet

Karamoja ligger nordøst i Uganda og er landets minst utviklede region. Området er kjent for blodige kamper om kveg og verdifulle mineraler. Her har miljøproblemer, underutvikling, kampen om mineraler og tiår med konflikter skapt ekstrem fattigdom. 

Begravet i gruver

Halvparten av regionens rundt 1,2 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom. For mange fattige er gull- og marmorgruvene den eneste muligheten til inntekt. Hvert år blir utallige barn og voksne begravet i gruver som raser sammen.

Oppdatert onsdag 19. oktober 2022