2021-uganda-palorinya-flyktninger-bonga-vicky-foto-sofi-lundin (801x733)
– Jeg kan nesten ikke tro at jeg står her og har mot til å være meg selv foran andre. Da jeg kom hit for første gang, hadde jeg så liten selvtillit at jeg ikke turte å snakke, sier Scovia John (18). Foto: Sofi Lundin

Borgerkrigens unge ofre

Scovia John (18) måtte flykte hjemlandet da borgerkrigen kom. Nå vil hun å hjelpe andre jenter til å klare utfordringene de hver dag møter som flyktninger.

kartmarkor-magentaUGANDA, Palorinya

Tekst og foto: Sofi Lundin


Det står en kirke på en åpen plass mellom trær og busker i bosettingen for flyktninger i Palorinya. Fra en lav murbygning høres lyden av et jentekor. Et titall jenter står barbeint på gulvet og synger med full kraft om mot, selvtillit og drømmer. 
– Jeg kan nesten ikke tro at jeg står her og har mot til å være meg selv foran andre. Da jeg kom hit for første gang, hadde jeg så liten  selvtillit at jeg ikke turte å snakke, sier Scovia John (18). 
Hun kom til flyktningebosettingen Palorinya i Nord-Uganda for fire år siden da borgerkrigen i Sør-Sudan tvang familien til å flykte.
– Jeg glemmer aldri opprørerne som kom til nabolaget vårt om kvelden. De banket på dørene og ba folk om å bli med ut. De som nektet, ble skutt. Jeg var heldig som ikke ble drept, men flere av naboene mine ble torturert og mange ble hardt skadd, sier Scovia. 

Hverdagen i bosettingen har fått Scovia til å drømme om en annen virkelighet. I dag bruker hun tiden til å skape endringer i samfunnet. 

Alkohol og overgrep
Hun flyktet til fots fra hjemlandet like før hun skulle begynne i åttende klasse. I Uganda, på den andre siden av grensen måtte hun starte et helt nytt liv. Å være ung jente og flyktning er langt fra enkelt. 
– Jeg elsket skolen, men jeg har ingen muligheter til å fortsette. Faren min døde i Sør-Sudan og moren min har ingen jobb, så hun kan ikke betale skolepenger for meg, sier Scovia. 
I dag bor hun hos sin søsters familie og hjelper henne med de seks barna hun har. Hun prøver å tenke positivt på fremtiden, men det er vanskelig i den situasjonen hun befinner seg i.  
– Her er det mange barn som drikker og bruker narkotika. Voldtekt og seksuelle overgrep blant unge er vanlig. Det var særlig vanlig før koronaen. Da var barene åpne døgnet rundt, og de ble et tilfluktssted for mange unge, forteller Scovia. 

Tabubelagte tema
Hverdagen i bosettingen har fått Scovia til å drømme om en annen virkelighet. I dag bruker hun tiden til å skape endringer i samfunnet. 
Hun er en av 30 jenter fra landsbyen Pasu som er en del av livsmestringsprogrammet Sjef i eget liv - Bonga. Tiltaket ble startet i Øst-Afrika av Strømmestiftelsen i 2019 og ble skapt for å utfordre oppfatningen om at jenter er en økonomisk byrde og for å skape holdningsendringer i samfunnet. Programmet gir grunnleggende lese- og skriveferdigheter og praktisk opplæring innen en rekke områder som skreddersøm, motorsykkelreparasjon, veving og strikking.

Det er startet syv Bonga-senter for flyktningene i Palorinya og tre utenfor bosettingen som retter seg mot lokalbefolkningen. Hvert senter bruker dans, drama og kunst som verktøy for å formidle budskap om blant annet barneekteskap, vold i hjemmet, alkoholbruk og tidlig graviditet.


Uganda har tatt imot 1,5 millioner flyktninger. 125 000 av dem bor i leiren Palorinya utenfor byen Moyo, på grensa til Sør-Sudan.
Saken fortsetter under bildet
2021-uganda-palorinya-flyktninger-bonga-foto-sofi-lundin
– Bonga gir meg mot til å takle hverdagen. Jeg håper jeg en dag kan stå på egne ben og starte en frisørsalong, sier Vicky Kade. Foto: Sofi Lundin

Bonga gir styrke

– Foreldre har ikke råd til å sende barna sine på skolen og velger istedenfor å gifte bort døtrene sine. Flere av barna blir mødre, og de får aldri muligheten til å gå på skolen. Det er viktig å gi jenter selvtillit og styrke til å takle hverdagen, sier Faridah Flavia (26) som er leder for Bonga-klassen i landsbyen Pasu. Hun leder jentene i diskusjoner om temaer som de fleste aldri har snakket med noen om tidligere. 
– Sammen diskuterer vi vanskelige ting som sex og tidlig ekteskap. Bonga skal gi kunnskap og komme opp med løsninger som jentene tar med seg videre ut i lokalsamfunnet, sier Flavia.

Vanskelig hjemme
Vicky Kade (19) holder rundt beina på den seks måneder gamle sønnen som sover på ryggen. Hun droppet ut av skolen i sjetteklasse da krigen i hjembyen Kajo Keji i Sør-Sudan førte henne på flukt til Uganda. Hun mistet moren sin i 2013, og faren døde av sykdom like etter at de flyktet. I dag bor hun med sin stemor, og situasjonen hjemme er vanskelig. 
– Jeg blir utsatt for mental tortur av stemoren min. Alt jeg gjør er feil, ifølge henne. Jeg orker ikke å være hjemme lenger, sier hun og tørker tårene. 
De daglige Bonga-klassene har blitt en flukt fra den vanskelige situasjonen hjemme.

– Jeg har lært hvordan jeg beskytter meg selv fra destruktive ting, og det ønsker jeg å lære bort til andre. I dag har jeg indre styrke. Bonga har gjort mye godt i livet mitt. Scovia (18)

Fått en indre styrke
– Jentene i Bonga gir meg styrke, og nå tør jeg å ignorere alle stygge ord fra min stemor. Drømmen min er å starte en frisørsalong, og jeg får nå opplæring i det. Bonga har reddet meg på mange måter, sier Vicky. 

I Bonga-klassen i Pasu har 18-årige Scovia John gått frem til tavla for å skrive. Ved hvert møte skriver jentene opp løfter om budskap de skal ta med seg til nabolaget sitt. Det kan være alt fra informasjon om personlig hygiene, til mer alvorlige temaer som kunnskap om barneekteskap. I klassen har Scovia fått en lederrolle og kalles i dag for klassens «Super Girl». 
– Jeg har lært hvordan jeg beskytter meg selv fra destruktive ting, og det ønsker jeg å lære bort til andre. I dag har jeg indre styrke. Bonga har gjort mye godt i livet mitt, sier hun.

2021-uganda-palorinya-flyktninger-bonga-scovia-foto-sofi-lundin

Livsglede

Sang, dans og drama er viktig i Bonga. Det skaper mot, selvtillit og styrke. Her danser Scovia i gult i midten sammen med noen av de andre jentene i gruppa.

2021-uganda-palorinya-flyktninger-bonga-faridah-flavia-foto-sofi-lundin

Viktig kunnskap

- Sex, hygiene, helse, ernæring, tidlig ekteskap. Dette er bare noen av spørsmålene vi snakker om i gruppa, sier lærer Faridah Flavia, som står fremme ved tavla