2021-burkina-faso-cmmf-women-foto-egil-mongstad-(2)
De fire kvinnene Hawa Ouedraogo (47), Ramata Savadogo (47), Zalissa Savadogo (46) og Adjara Zorom med sin lille sønn på armen (30) fra Burkina Faso har reist langt for å fortelle om sin livssituasjon.

Terroristene kommer på motorsykkel

Fire kvinner fra Mali forteller om sine erfaringer med angrep fra jihadister og militær usikkerhet, global oppvarming og pandemi.

kartmarkor-magentaBURKINA FASO, Ougadougou

 


Den nye dagen var fortsatt natt da kvinnene reiste. Fire timer i bil lå foran dem. De dro fra et område nord i landet, preget av opprør med angrep fra jihadister og militær usikkerhet, global oppvarming og pandemi.

Nå sitter de trygt og sipper varm te med sukker og melk. Det er formiddag, og inn i dagslyset har de reist gjennom natten. De fire kvinnene Hawa Ouedraogo (47), Ramata Savadogo (47), Zalissa Savadogo (46) og Adjara Zorom (30) fra landsbygda nord i Burkina Faso spiser frokost på terrassen i Strømmestiftelsens lokaler i Ouagadougou, hovedstaden i Burkina Faso. De er her for å møte magasinets utsendte medarbeider. 

Urolig område  
Alle fire kommer fra landsbyer nord i landet, betente og urolige områder som ligger mot grensen til Mali. Den nærmeste byen er Ouahigouya, den største byen nord i Burkina Faso.  

– Terroristene vil ikke at kvinner skal arbeide.
Selv om ingen av oss har opplevd angrep, lever vi med frykten for at det kan skje.

– Det er vanskelig og utfordrende, sier Ramata. 47-åringen driver sin egen lille restaurant i landsbyen Kalsaka.  
– I våre områder er det flere tusen internt fordrevne flyktninger. Organisasjoner og myndighetene våre støtter dem med mat og annen hjelp. I en landsby er det over 1000 internt fordrevne, men vi vet ikke hvem mange av dem er. Noen kan være terrorister, og det gjør oss utrygge, sier hun.  

Lever med frykten 
– Sikkerhet er viktig. Det påvirker dagen vår, og vi er engstelige når barna våre er på skolen. Vi må passe mer på. Jihadistene kommer på motorsykkel. Når vi hører det kommer sykler, må vi stoppe arbeidet og forsøke å gjemme oss. Når de har passert, må noen av oss hjem for å se etter barna og sjekke at alt er bra. Vi er redde når dette skjer, sier Hawa.

– Terroristene vil ikke at kvinner skal arbeide, og selv om ingen av oss har opplevd angrep, lever vi med frykten for at det kan skje. Mennene våre er mye borte og arbeider i gullgruvene. Vi er alene, sårbare og må passe oss selv. Det er svært vanskelig, fortsetter hun. 

(Saken fortsetter under bildene)

2021-burkina-faso-cmmf-hawa-ouedrago-foto-egil-mongstad-(4)

– Terroristene vil ikke at kvinner skal jobbe. Derfor må vi gjemme oss når de kommer, sier Hawa Ouedraego.

2021-burkina-faso-cmmf-zalissa-savadogo-foto-egil-mongstad-(5)

– Pandemien har rammet oss alle og mange har tapt mye, sier Zalissa Savadogo.

2021-burkina-faso-cmmf-ramata-savadogo-foto-egil-mongstad-(1)

– Nye ovner til å koke på gjør at vi sparer skog. Det er viktig for klimaet, sier Ramata Savadogo.

2021-burkina-faso-cmmf-adjara-zorom-foto-egil-mongstad-(3a)

- Kimaendringene er virkelige, og det er hans fremtid det handler om, sier Adjara Zorom med sønnen sin på fanget.

Pandemien økte fattigdommen
– Pandemien har rammet oss alle. Mange har tapt mye. Markedene ble stengt, og fattigdommen har økt. Selv nå, to år senere, selger vi ikke som før. Når du lever fra dag til dag, er en måned nesten uten inntekter vanskelig for alle, sier Zalissa og Adjara og får bekreftende nikk fra de to andre. 

De vet at pandemien en dag vil være over. Selv om de er redde for hva pandemien fortsatt kan påføre dem, er det likevel helt andre ting som opptar dem mye mer: Klimaendringene.  

Naturen straffer oss 
– Regnet kommer ikke lenger som det gjorde, avlingene er mindre og avkastningen dårligere. Skogene er borte, og det er mer tørke. For å ta vare på det vesle regnet som kommer, bruker vi nå halvmånedyrking. Det gir oss i alle fall en mulighet til å ta vare på det vannet vi får, og gir frøene en sjanse til å vokse opp, forteller Zalizza.

Hawa mener det som skjer med klimaet er menneskeskapt.  

– Når vi kutter ned skogen, blir regnet borte og vi får mer tørke.
Vi har ikke lover som beskytter naturen vår, og nå er det naturen selv som straffer oss.

– Når vi kutter ned skogen, blir regnet borte og vi får mer tørke. Jorda vi lever av ødelegger vi med sprøytemiddel, og i gullgruvene, som det er mange av her, bruker vi cyanid som er livsfarlig både for jorda og oss mennesker. Vi har ikke lover som beskytter naturen vår, og nå er det naturen selv som straffer oss. Før var det mye kjøligere på denne tiden av året. Nå er temperaturen, som i dag, over 35 grader. Det skal ikke være slik, sier Hawa.  

Klimaendringene opptar dem alle, og de er alle med i spare- og lånegrupper, hvor de kan diskutere felles utfordringer. Nå har de tatt i bruk mer klima- og energivennlige ovner til å lage mat på.  
– Fortsatt brenner vi ved, men ovnene vi har nå bruker ikke så mye ved som dem vi hadde før. Vi sparer skog med disse ovnene, sier Ramata.  

Fremtiden 
Det er blitt ettermiddag på terrassen i Ouagadougou. Timene har gått fort. Vi har spist, drukket te, og de har delt åpent om sin hverdag. Vi har snakket om utfordringer og problemer, om gleder og sorger, om fremtiden i et land som for få år siden var et ettertraktet reisemål for turister fra Europa, men som nå er i ferd med å bukke under av usikkerhet og fattigdom. Om noen timer, før mørket har lagt seg, er de tilbake i sine landsbyer og til sin hverdag.  

I morgen skal de tilbake i åkrene og dyrke både gamle kornslag, og kanskje prøve ut nye og mer klimatilpassede sorter som kan gi dem bedre avlinger. Og de må passe seg, tenke på barna og være på vakt for motorsyklister som kan være jihadister og true dem og familien.  

På fanget har Adjara Zorom den vesle sønnen sin. Hun klemmer ham kjærlig inntil seg. Det er fremtiden hans dette handler om.  


Tekst og foto: Egil Mongstad

 

Fakta om jihadister i Burkina Faso

I flere år har jihadister skapt utrygghet i Burkina Faso. Det begynte med etnisk uro og opprør nord i nabolandet Mali. I 2012 ble flere grupper, noen av dem tilknyttet Al-Qa’ida som kom fra Libya, en del av opprøret og overtok makten i store deler av Nord-Mali. Samme år ble det gjennomført et militærkupp i landet. Etter det er det gjennomført flere kupp i Mali. Denne konflikten har senere spredt seg til nabolandene Burkina Faso og Niger. 

I 2016 begynte terrorgrupper, med tilknytning til Al-Qa’ida og IS å angripe i Burkina Faso. Siden har de gjennomført flere angrep på sivile mål. Nå står landet overfor en humanitær katastrofe med matmangel og utrygghet. I januar 2022 ble det gjennomført et nytt militærkupp i landet.  

  • 1700 sivile og soldater er drept i konflikten ved utgangen av 2021.
  • 1,4 millioner mennesker er drevet på flukt internt.
Oppdatert onsdag 24. mars 2021