Storfamilie
— Jeg bor ikke så langt unna, men det er et stykke å gå likevel. På jordstykket vårt dyrker vi ris og grønnsaker, men mye av det vi dyrker blir ødelagt og spist av ville elefanter. Det vi berger, og det vi ikke bruker til oss selv, selger jeg. Slik kan jeg bidra litt. Vi bor i en storfamilie. Mannen min har 10 søsken. Fire av dem er gift. Vi er mange, og det kan være krevende, for fattigdommen er stor, sier Laboni Koch.
Etter det seks måneder lange kurset har de jobb i vente, enten på fabrikker rundt i landet, i en systue, eller for seg selv
Laboni bøyer hodet mot nålen i symaskinen. Hun henter frem undertråden og trer overtråden gjennom nåløyet på den kinesiske Butterfly-symaskinen som ligner mye på en gammel Singer-symaskin. Læreren dukker opp og gir noen gode råd, og fra et annet sted i rommet nynner noen jenter i takt med den syngende lyden fra en symaskin som durer i vei. Etter det seks måneder lange kurset har de jobb i vente, enten på fabrikker rundt i landet, i en systue, eller for seg selv.
— Jeg ønsker å jobbe for meg selv. Har jeg oppdrag, kan jeg tjene 300 – 400 taka (30 – 40 kroner) om dagen. For en kjole kan jeg ta 200 taka pluss stoff, eller kanskje litt mer. Syr jeg en tredelt drakt kan jeg tjene 150 – 200 taka. Jeg bruker to timer på å klippe og sy en slik drakt. Noen ganger må jeg kjøpe stoff til dem som bestiller. De har kanskje ikke penger der og da. Da legger jeg ut, og de betaler når de kan, sier Laboni.
— Jeg vil ta forsiktige skritt. Men drømmen er en symaskin.
Laboni (23)
Drømmen
Hun er glad for utdanningen og muligheten kurset gir henne. I seks måneder, fem timer om dagen, seks dager i uka, skal hun følge undervisningen. Nå er hun halvveis og ser frem til å få sitt diplom utpå høsten. Med seg får hun 5000 taka (500 kroner) hun skal bruke til oppstart.
— Jeg vil ta forsiktige skritt. Men drømmen er en symaskin. En Singer maskin vil koste 800 kroner – mens en billigere kinesisk Butterfly-symaskin koster 500. Jeg vet ikke hva jeg kan få til, men jeg vet hva jeg drømmer om, sier Laboni Koch, før hun trør symaskinen i gang, sender nålen gjennom det lette stoffet og begynner å sy sammen toppen på en tredelt drakt.
Tekst og foto: Egil Mongstad