2021-tanzania-bonga-singida-elipendo-mathayo-photo-maia-sunniva-finnestrand-(1)
– Å ha en jobb gir meg fred. Nå kan jeg klare økonomiske utfordringer og forsørge barnet mitt, forteller Elipendo og viser frem baljen med vitumbua hun skal ta med til markedet.

Jobben min: Vil ha eget bakeri

Elipendo Edward Mathayo (19) er tidlig oppe hver eneste dag for å selge frokost og kaker på markedet i landsbyen Kiomboi.

kartmarkor-magentaTanzania, Singida

 


Jeg liker å lage mat, sier Elipendo med et smil og griper tak i en kassava-rot hun skal rense. Hver morgen, mens stjernene fortsatt lyser, og før sola har begynt å fargelegge landsbygda med sine gylne og varme stråler, er 19-åringen i gang med arbeidsdagen. I dag, som alle andre dager  står vitumbua på menyen.

Det er en populær tanzaniansk frokostrett laget av rismel og kokosmelk og stekes i et spesielt jern. (Jernet ligner det vi kaller et munke-jern (red.anm). Vitumbua nytes best med en kopp varm te. Å lage retten er tidkrevende, og det er ikke alltid hun selv rekker å spise frokost før hun må til markedet.  

Sjef i eget liv 
 Etter markedet begynner jobben med å forberede kassava som hun senere skal frityrsteke og selge. Dette gjør hun sammen med moren sin.  
For et år siden ble Elipendo, som har en sønn på to år, med i Bonga, livsmestringskurset «Sjef i eget liv». For den unge alenemoren er det viktig å være selvstendig både økonomisk og på annen måte. Alt som 16-åring hadde hun begynt å selge frityrstekt kassava. Senere ble hun med i en spare- og lånegruppe og lånte penger for å utvide arbeidet sitt. Mest av alt ville hun unngå å være økonomisk avhengig av noen. Derfor startet hun å arbeide og være tidlig oppe for å selge på markedet. 

Gir meg selvtillit 
– Bonga betyr mye. Det holder meg i gang og gir meg selvtillit, og det hjelper meg til ikke å gi opp jobben og drømmene mine, sier hun. 
Da hun skulle velge et yrke hun ville lære mer om på livsmestringskurset, valgte hun dekorasjon og catering. Det har vært lærerikt. Nå har hun også lært hvordan hun skal utvide tilbudet sitt og for eksempel lage kaker som sambusa, brød og mye mer. 

2021-tanzania-bonga-singida-elipendo-mathayo-photo-maia-sunniva-finnestrand-(5)

Først stekes vitumbaen

2021-tanzania-bonga-singida-elipendo-mathayo-photo-maia-sunniva-finnestrand-(2)

Så renser hun kassavaen

2021-tanzania-bonga-singida-elipendo-mathayo-photo-maia-sunniva-finnestrand-(3)

Kassavaen friteres

2021-tanzania-bonga-singida-elipendo-mathayo-photo-maia-sunniva-finnestrand-(4)

Og så kommer kundene

– Å ha en jobb betyr så mye. Nå kan jeg forsørge barnet mitt. Jeg har penger til daglige utgifter og til mat, klær og sko til både meg selv og gutten min. Jeg har også penger, slik at jeg kan hjelpe foreldrene mine, sier hun. Hun mener skolegang er viktig og vil at gutten skal få en god utdanning.  

Catering og kassav
– Drømmen min er at jeg en dag kan kjøpe et stykke land. Der skal jeg bygge hus, få mitt eget bakeri og dyrke solsikker, peanøtter og bønner, slik som foreldrene mine. Så skal jeg lage mat og kanskje en dag ha en catering som kan gi god inntekt, sier hun.  

Nå tjener hun hver dag fra 40 til 60 kroner på det hun selger. 

Det er ettermiddag. Solen er alt i ferd med å kaste lange skygger,, og Elipendo er klar til å selge kassava. I gryta bobler og freser det når hun forsiktig senker et stykke av den populære roten ned i den varme oljen.  

 Så kommer kundene.  


NAVN:       Elipando Edward Mathayo (19)  
BOSTED:  Singida, Tanzania
INNTEKT:  40 - 60 kr dagen
ARBEID:   Selger vitumba og fritert kassava  

 

 

 


 

 Tekst og foto:  Maia Sunniva Finnestrand
Oppdatert fredag 25. mars 2022