2022-sri-lanka-nadeesha-shrimali-systye-foto-egil-mongstad (800x636)
Nadeesha Shrimali sammen med sønnen Nidev. I systua tjener hun penger. Her får hun også bruke sine kreative og kunstneriske evner.

Jobben min: Skredderkunstner

Nadeesha får brukt sine kunstneriske årer når hun setter seg til tegnebordet og symaskinen for å designe og sy.

kartmarkor-magentaSRI LANKA , Welimada Yaya

 


På skolen var hun en av de beste, og aller best i kunstfagene, men da kunstlæreren døde, kom hun ikke videre. Hun bommet på en eksamen og var ett poeng fra å komme inn på universitetet.

Hun kunne tatt prøven en gang til, men det hadde kostet penger, og familien var fattig og ville ikke ville bruke penger på noe de ikke visste kunne bli til noe. Dermed måtte hun glemme det.  

Drømmen
– Jeg kan forstå dem. Vi hadde det vanskelig. Pappa døde, og mamma, min søster og jeg måtte klare oss alene. Arbeidet var tungt, og vi var fattige. Kom det menn for å hjelpe oss, kunne det fort bli snakk. Så for å unngå det, gjorde vi alt selv, og vi fikk det til. Det er jeg stolt av, sier Shirmali og smiler til sønnen, tre år gamle Nidev Binuditha. 

Nadeesha har alltid likt å tegne, og har selv designet logen til firmaet sitt, Shirmali Bags and Creations, som hun nå driver sammen med sin mor. Drømmen nå er å en gang ha sitt eget merke, og sy sine egne vesker og klær. 

Eget firma
– Etter 10. klasse fikk jeg jobb som skredder. Mamma er flink til å sy, og jeg tror jeg har arvet litt av hennes evner. Men jobben var ikke godt betalt. Mamma foreslo at vi kunne starte noe sammen. Nå har vi eget firma med egen logo og egen Facebook-side, der vi selger varene våre, forteller hun. 

Se alle de fine tingene hun lager på Facebooksiden Nadee Tailor.

– Mannen min arbeider i en bedrift der de dyrker og videreforedler mango. Nå bor vi her sammen hele storfamilien, min søster og hennes datter, mamma og vi, og vi klarer oss bra, sier 27-åringen. 

De hjalp oss med en forretningsplan, og oppfordret oss til å lage en utviklingsplan for familien.

– Uten hjelp og god veiledning fra Woman Development Federation (WDF) hadde vi ikke klart å komme så langt og fått til så mye på så kort tid. Da vi startet, hadde vi ikke et klart mål. Vi visste ikke hvor vi skulle. WDF oppfordret oss til å gjøre dette på en ordentlig måte. De hjalp oss med en forretningsplan, og oppfordret oss til å lage en utviklingsplan for familien, forteller Shrimali. 

Personlig utvikling
WDF er en av Strømmestiftelsens samarbeidspartnere på Sri Lanka. Organisasjonen arbeider med spare- og lånegrupper og for å styrke lokalsamfunn og hjelpe familier og enkeltpersoner.
– De har lært meg å planlegge og å tenke forretning og idéutvikling. Jeg kunne ikke mye om det. Men de utfordret meg, og personlig har jeg vokst og utviklet meg mye gjennom dette, sier den unge gründeren. 

Målet mitt er å ha et eget klesmerke.

Gründer
Gjennom WDF har hun lånt 25 000 rupi (680 kr) og kjøpt tøy og materialer til ryggsekker, vesker og klær. Markedet hennes er skoler og enkeltpersoner. Hun deltar på messer og utstillinger. En stor skoleransel selger hun for 2500 rupi (68 kr), og en liten for 800 rupi (21 kr).

– Målet mitt er å ha et eget klesmerke. Jeg har logo, og drømmer meg bort med å lage skisser av tøy jeg ønsker å sy, sier hun og viser skisser av prangende festkjoler.

Jeg ble ikke kunstlærer, men jeg kan bruke kunsten til å lage kunst av tøy – det gir meg en god følelse

– Jeg vokste opp i fattigdom, men WDF har gitt oss en bedre fremtid. Vi jobber, tjener penger, dyrker jorden og har det bra nå. Jeg ble ikke kunstlærer, men jeg kan bruke kunsten til å lage kunst av tøy – det gir meg en god følelse, sier Nadeesha.

NAVN: Nadeesha Shrimali (27)  
BOSTED: Welimada Yaya, Sri Lanka 
INNTEKT: Varierer fra 150 til 250 kroner uka
ARBEID: Samler plastsøppel, selger grønnsaker  

 

 

 


Tekst og foto:  Egil Mongstad

Oppdatert fredag 17. juni 2022