2021-mali-mih-jobb-san-plast-rachelle-dembele-(2)
Denne jobben betyr mye og er bra for alle. Jeg er stolt over at jeg kan være med på dette, sier Rachelle Dembélé.

Jobben min: Gull i gammel plast

Rachelle Dembélé (42) samler plast i store sekker og redder miljøet i hjembyen San, der hun bor sammen med mann og ti barn.

Rachelle begynner arbeidsdagen tidlig på markedet, der hun selger ferske grønnsaker. Etter det tar hun med seg tomme striesekker på ryggen og går ut i den lokale plastjungelen.

For her er det plast så det rekker. Den ligger nærmest overalt: I veikanten, på åpne jorder og i de få trærne som gror her. Plast utgjør et stort forurensings- og miljøproblem i de urbane områdene i Mali.  

En grønn jobb
I 2019 startet Strømmestiftelsen prosjektet Grønne jobber i Mali, som går ut på å resirkulere plasten, skape arbeid og nye produkter. Plasten blir samlet inn av kvinner, de fleste er medlemmer i spare- og lånegrupper, og plasten de selger gir dem en god ekstrainntekt.

Av bæreposer, plastkanner, og all den plastsøpla som ødelegger miljø og trivsel i den tørre og varme ørkenbyen i Mali, blir det laget skolepulter. 

Les om prosjektet Grønne jobber

– Denne jobben gjør meg stolt. På en uke kan jeg samle inn rundt 80 kilo plast. Det gir meg en inntekt på rundt 8000 CEFA, (ca. 130 kroner) sier Rachelle Dembélé med et stort smil.

Det er penger hun kan legge på toppen av annen inntekt og som dekker mye av husholdningsutgiftene, og andre utgifter som innskudd i spare- og lånegruppen hun er med i.  

2021-mali-mih-jobb-san-plast-rachelle-dembele-(1)
Hver dag samler Rachelle Dembéle plast som leverer til resirkulering. Her veier hun dagens funn.

Mannen hennes, Martin Koné, var selger og reiste mye. Men pandemien satte en stopper for det, og inntekten hans ble borte. I likhet med så mange andre millioner mennesker pandemien at også denne familien fikk store økonomiske og eksistensielle utfordringer. 

Dette er bra for alle parter,  for meg og familien min, for naboene mine, for byen vår, for husdyra våre som slipper å tygge plast, for miljøet og naturen, og for våre barns fremtid.
Rachelle, tibarnsmor i Mali

Skole for alle barna 
De har ti barn i alderen fire til 24 år. Alle barna går på skolen, unntatt de to yngste, tvillingene på fire år.  

– For oss har det vært et bevisst valg å sende barna på skolen. Verken mannen min eller jeg har utdanning. Vi vil ikke at barna våre skal vokse opp slik. Så det er viktig for oss at barna våre får den sjansen vi aldri fikk, sier Rachelle.

På vekta har hun hengt opp sekker med plast hun har samlet denne dagen. Noen dager får hun mer enn andre dager. Alt blir notert og bokført så hun får utbetalt for det hun har samlet.

En renere by
Arbeidet setter spor. Hun har en inntekt, byen er blitt penere og barna får solide skolepulter som varer lenge. Og i kampen mot global oppvarming kan verdifulle trær, som ellers hadde blitt skåret ned og bygget til skolepulter, vokse videre.  

– Dette er bra for alle parter,  for meg og familien min, for naboene mine, for byen vår, for husdyra våre som slipper å tygge plast, for miljøet og naturen, og for våre barns fremtid. Jeg er stolt over at jeg kan være en del av dette, sier Rachelle Dembélé.  

NAVN: Rachelle Dembélé (42)  
BOSTED: San, Mali  
INNTEKT: 130 kroner i uka + inntekter fra salg av grønnsaker 
ARBEID: Samler plastsøppel, selger grønnsaker  

 

 

 

 Tekst og foto:  Fatoumata Dembéle – San, Mali