2019 Tanzania Project trip Tangen High School
I Dar-es-Salaam har produksjonen av handlenett til norske forbrukere blitt jobb og inntekt til unge kvinner som er med i livsmestringsprogrammet Bonga.

Handlenett skaper jobber

Personlig, enkelt og du vet hvor det kommer fra: Her er historien om Bonga Bags.

I den travle gata Kitonga i Dar-es-Salaam i Tanzania finner vi en systue fylt med fargerike stoffer. Vi hører lyden fra symaskiner og en salig blanding av latter og småprat. I systua er det full konsentrasjon.
 
Her blir det sydd kjoler, skoleuniformer og skjørt, klær fikses, og her lager de de unike handlenettene «Bonga bags».
2019 Tanzania Project trip Tangen High School
2019 Tanzania Project trip Tangen High School
2019 Tanzania Project trip Tangen High School

– Herfra er det ikke langt til markeder hvor jentene kan ta med produktene og markedsføre seg, forteller Doreen Matekele i Strømmestiftelsens partnerorganisasjon OCODE i Tanzania. 

Hun koordinerer arbeidet med livsmestringskurset «Sjef i eget liv», populært kalt «Bonga», som betyr «dialog» på swahili. Kurset skal gi unge, som av ulike grunner har gått glipp av skolegang, nye kunnskaper og opplæring i et yrke. 

Blant jentene er skredderfaget populært. Etter endt yrkesopplæring får de et oppstartsett med symaskin og hjelp til å sette i gang. For tiden er rundt 15 jenter aktive her og de har selv ansvar for drift og leie av lokalet.  

Et annerledes handlenett

Ideen til handlenett kom under en prosjektreise med Tangen videregående skole i 2019, hvor elevene fra Kristiansand fikk besøke systudioet.  

– Vi tenkte hvordan vi kunne hjelpe, og kom frem at handlenett var et enkelt, miljøvennlig og praktisk produkt, forteller Øystein Venås Sørensen, som koordinerer skolesamarbeid i Strømmestiftelsen. 

Med hjelp av en av lærerne i kunst og design fant de frem til stil, mønster og oppskrift. De ville lage noe som skilte seg fra andre handlenett og i et mer solid stoff og med særpreg og innslag av fargerike «Tanzania»-mønstre.  

Litt etter litt ble handlenettene klare, alle med hvert sitt unike preg. Strømmestiftelsens logo og den viktige beskjeden «Made by empowered girls in Tanzania» ble stemplet på. Hundre Bonga bags ble sendt til Norge og raskt solgt ut i vår nettbutikk.

En viktig inntektskilde under pandemien

Matekele ser med begeistring hva prosjektet har betydd for de unge skredderne.  

– Dette har betydd mye og vært en viktig inntektskilde i et annerledes år. Nå tar jentene med seg kanvas på markeder og viser det frem i butikken sin. Kundene blir overrasket og fascinert, forteller Doreen Matekele. 

Sørensen i Strømmestiftelsen ser ikke bort fra at dette kan gjentas. 

– Dette er en veldig konkret måte å bidra til å gi noen en jobb, i tillegg til at hvert produkt er unikt og man vet hvor det kommer fra, sier han.