2021-mali-cmmf-batouma-fomba-foto-egil--mongstad-(1)
Trebarnsmoren Batouma fra Mali er glad for å være med i en spare- og lånegruppe. Hun har skapt sin egen jobb og driver et skredderverksted.

Batouma kler opp nybyggerne

I skyggen under et halvtak av bølgeblikk driver Batouma systue og butikk. Det er brennende hett under sola, som står middagshøyt på himmelen.

kartmarkor-magentaMALI, Monetgoula

 


Her, i veikanten tjener hun til livets opphold for seg og de tre barna. En bil humper forbi. Fin sand virvles opp i en sky bak bilen og legger seg som et gul-grått teppe over busker og kratt i veikanten. En tankbil fylt med vann har kjørt forbi tidligere på dagen og sprøytet veien for å dempe sandskyene. Men snart får solstrålene overtaket igjen. Sandskyene kan sees på lang avstand og henger som grå striper etter bilene som farer gjennom landskapet.  

Rikholdig krambod 
I et veikryss, ikke langt fra et busstopp og et par andre salgsboder, har Batouma sin lille butikk i en blåmalt bod bygget av tynne jernplater. På disken ligger det stoffer og tøyer i ulike farger og mønster. Med måleband rundt halsen og en skreddersaks i hendene planlegger hun et av dagens gjøremål. En kunde har bestilt en enkel kjole som hun skal begynne på og gjøre ferdig ut på ettermiddagen.

På veggen bak henne henger det deksler og ladekabler til mobiltelefoner. Her kan en også kjøpe led-lamper og batterikabler. En vifte står stille og vitner om at det kan bli brutalt varmt i den lille butikken. På et sybord utenfor står en Butterfly symaskin, produsert i Kina, men kjøpt på markedet i Bamako for 70 000 CFA (1000 kr.) Symaskinen har hun kjøpt for egne penger. Det er hit, til dette nybyggerområdet, at Batouma, mannen og de tre barna deres har flyttet.  

– Jeg ønsker å ta et større lån så jeg kan kjøpe inn flere stoffer og få flere varer i butikken min.

Ser fremover 
– Vi eide et stykke land her, og nå holder vi på å bygge vårt eget hus. Det er også billigere å bo her, og det er flere som flytter hit, sier den unge syersken. Hun er en del av Strømmestiftelsens arbeid her, og med i en spare- og lånegruppe. Gruppa startet for få måneder siden. Batouma håper at gruppa skal hjelpe henne.  

– Jeg ønsker å ta et større lån så jeg kan kjøpe inn flere stoffer og få flere varer i butikken min. En dag kan jeg også kanskje ansette en, slik at vi kan ta flere jobber. Siden dette er et nybyggerområde, gir det meg muligheter. Det er få skreddere her, og behovet øker. Det er en mulighet. Jeg har lært mye av de andre i gruppa, både hvor viktig det er å planlegge og hvordan det kan hjelpe meg til å gjøre jobben min bedre. Vi lærer så mye av hverandre når vi er sammen, sier hun og smiler.  

Det er midt på dagen. Kundene har vært innom og er på vei til sine gjøremål. I ordreboken er det bestillinger.  
– Er det, for eksempel en kjole som ikke har et avansert mønster, kan jeg klippe og sy sammen fire slike på en dag. Det vil gi meg en fortjeneste på rundt 2000 cfa.  (ca.30 kr.), sier den unge trebarnsmoren.  

Saken fortsetter under bildene.

2021-mali-cmmf-batouma-fomba-foto-egil--mongstad-(0)

- Det er få skreddere her, og behovet øker. Så drømmen er å utvide butikken, sier Batouma.

2021-mali-cmmf-batouma-fomba-foto-egil--mongstad-(2)

Batouma Fomba trives godt med saks og måleband. Hun selger også mobiltilbehør.

2021-mali-cmmf-batouma-fomba-foto-egil--mongstad-(3)

Halvtaket utenfor gir sval skygge i den brennende solvarmen når hun sitter og syr.

Vondt å være fattig 
Fattigdommen var stor i familien der hun vokste opp sammen med foreldrene og noen eldre søsken i Sikasso, vest i Mali. Hun har gått seks år på skolen. 
– Jeg likte skolen, og var en av de beste i klassen. Men det var så mye å gjøre hjemme, og foreldrene mine mente at skole ikke var viktig for ei jente, så jeg måtte slutte, sier hun. Batouma vet hva det er å være fattig.  

– Det er vondt når du ikke har nok mat til barna dine, eller du ikke kan kjøpe medisiner, sende barna dine til skolen, eller kjøpe andre ting vi trenger, sier den unge kvinnen. Rundt henne kryper tvillingene, en gutt og ei jente som er to år gamle. Den eldste datteren er ikke med i dag.  

– Jeg vil at alle barna mine skal få en utdanning. 
Men må vi spare og ikke har penger til at barna våre kan gå på skolen, må jentene slutte.

– Jeg vil at alle barna mine skal få en utdanning. Det er viktig for dem, og for meg. Men må vi spare og ikke har penger til at barna våre kan gå på skolen, må jentene slutte. De kommer til å bli giftet bort, og hvorfor skal vi betale for deres utdanning da? Men aller helst vil jeg at alle skal gå på skole, og få den utdanningen jeg aldri fikk fullføre, sier hun. 

Selv giftet hun seg da hun var 18 år gammel. Ekteskapet var arrangert, og hun har akseptert at mannen kan ta flere koner, dersom han ønsker det. Det har hun skrevet under på.  
– Vi har en avtale om det, og det er helt i orden. Det er slik det er her, sier 22-åringen.  

På symaskinen trekker hun frem undertråden og tråkker på pedalen. Stoffet hun har klippet skal bli en kjole til en voksen dame. En mann kommer forbi. Han skal til en av de andre bodene på plassen. En gutt stopper og spør henne om noe før han går videre.

Batouma kan fortsatt sy et par timer i den stekende middagssolen, før hun må hjem og stelle for barna. Etter det, i den svalere ettermiddagen, skal hun gjøre ferdig kundens kjole. Så vil hun begynne på den neste bestillingen, og holde på en stund, helt til mørket faller på og hun må gi seg.  


Tekst og foto: Egil Mongstad
Oppdatert tirsdag 22. mars 2022