Strømmestiftelsens Rokiatou Démbele (t.h) og plastplukker Maimouna Doumbia med datteren på armen på et stort søppelmottak i Bamako.

Plast blir til skolepulter i Mali

Til nå har 10.5 tonn plast blitt samlet inn og støpt om til over 400 skolepulter. Med gode hjelpere og engasjerte medarbeidere har Strømmestiftelsen tatt fatt på grønn jobbskaping i Mali.

- Høy befolkningsvekst og mangel på god avfallshåndtering gjør at forsøpling er et stort problem i Mali, sier Rokiatou Démbele, Strømmestiftelsens regiondirektør i Vest- Afrika.  
 
Mye av den enorme forsøplingen fra millionbyen og hovedstaden Bamako, ender opp i naturen og på store uregulerte søppelplasser. Mye havner også i elva Niger og forsøpler den viktige ferdselsåren og vannkilden som flyter nedover forbi Timbuktu, gjennom nabolandene Niger og Benin, før plast og annen søppel ender i havet ved Nigerias kyst og ut i Guineagulfen. 
 
Smelter plast og lager pulter 
I 2018 tok Strømmestiftelsen initiativ til å se hvordan en kunne jobbe med plast for å gjøre seg nytte av den ressursen. Et pilotprosjekt ble startet i byen San, nordøst i Mali, der kvinner nå samler plastsøppel og et nyopprettet anlegg smelter om plasten til skolepulter. Les mer om Grønne jobber i Mali
 
Målet er å redusere mengden plast som kommer ut i naturen og i elven Bani som renner ut i Nigerelva. På sikt vil det bidra til å skape en renere by, bedre miljø og det vil gi jobbmuligheter for kvinner og arbeidsledig ungdom. 
 
- Ideen kom opprinnelig fra Burkina Faso, fra foretaket Yamba D som resirkulerer plast som de smelter om og lager bordplater og pulter av. Vi ble inspirert og ville finne et område hvor det var nok plastsøppel til å starte. Vi landet på byen San. Dermed kunne vi sette i gang, sier Rokiatou Dembelé (bildet).  
 
 
Mye av forsøplingen fra millionbyen og hovedstaden Bamako, ender opp i naturen og på store uregulerte søppelplasser.
 
Gode arbeidsplasser 
Prosjektet har skapt bred interesse, og fra Norge mottar Strømmestiftelsen innovasjonsmidler og penger til opplæring, med gode samarbeidspartnere i selskaper som Norsk Gjenvinning, Returkraft og Ingeniører Uten Grenser.
 
Plasten blir først rengjort før den blir smeltet om og gjort til skolepulter og benker. Skolepultene blir solgt til skoler og Strømmestiftelsens Speed Schools, hurtigskoler i Mali.  
2021 green jobs Mali
En gruppe kvinner som samler plastsøppel som de selger til produksjonen av skolepulter. Foto: Noufou Zongo
Skolepulter  
– Målet er å utvikle prosjektet til en miljøvennlig og økonomisk lønnsom virksomhet. Etter hvert er målet også å øke produksjonen og slik skape flere arbeidsplasser, sier Dembelé.  
 
Speed Schools er et utdanningsprogram som Strømmestiftelsen startet i Mali for flere år siden. Skoletilbudet gir barn og unge, som har falt ut av skolesystemet en ny sjanse til å komme tilbake til skolen.
– Behovet for pulter til både Speed School og andre skoler er økende. Prosjektet er også med på å begrense hogst av skog, materialet som vanligvis brukes til produksjon av skolepulter, sier Dembelé.  
 
Siden Speed School startet i 2004 og frem til i dag 230.000 barn og unge i Mali, Burkina Faso og Niger fått en ny sjanse til å fortsette skolegang og mulighet til å ta en utdanning.  
 
– Målet er å utvikle prosjektet til en miljøvennlig og økonomisk lønnsom virksomhet.
 
Plukker plast på søppelberg 
På et av søppelbergene i hovedstaden Bamako, møter vi en kvinne som samler verdifullt, resirkulerbart søppel. Blant eselkjerrer, håndkjerrer, i stinkende lukt, blant matrester, plast og søppel, og sammen med flere andre, arbeider hun stillferdig.

På armen bærer Maimouna Doumbia et av barna sine. Rokiatou Dembelé snakker med henne og spør om hun kan tenke seg å plukke plast hun kan selge til prosjektet som snart også skal startes som et pilotprosjekt i hovedstaden Bamako.  Og det kan hun.  

– Nå skal vil vi teste dette også her i Bamako, og når vi kommer i gang vil vi trenge folk som kan samle plast og levere til anlegget, forteller Dembelé.
 
I San, som ligger lenger nordøst i landet, har dette så langt gitt arbeid til 1580 kvinner som plukker plast de selger til produksjonen.  
 
Kvinnene er organisert i grupper med 25 i hver gruppe. Søppelplukkerne får 100 CEFA i betaling per kilo plast, og 150 og opp til 200 franc, avhengig av kvaliteten, på hard plast. Det tilsvarer bare et par kroner per kilo.  
 
– Dette er likevel er en viktig inntekt for kvinnene og familien deres, sier Rokiatou Dembelé.
2020-mali-skolepulter-redigert_2
Resirkulering av plast skaper arbeidsplasser i San. Dette er noen av de ansatte som smelter plast og støper skolepulter i fabrikken i San.
Grønne jobber 
For mange er dette en god jobbmulighet og en god sjanse til å tjene litt ekstra penger.  
 
– Vi har holdt kurs for arbeiderne og lært hvordan de skal jobbe med dette. Foreløpig er det bare et titalls unge som jobber i produksjonen og med støpningen av pultene. Plasten blir smeltet på rundt 200 grader. Etter det blir massen formet til en skolepult i rammene av stål som pulten er bygd rundt, forklarer Dembelé.   
 
– Vi ser at dette er gode jobber. Arbeidsledigheten er stor her, og ledighet gjør også at ungdom blir rekruttert til milits og ekstreme grupper. Målet er 50 nye lokale arbeidsgrupper med 25 personer i hver gruppe som skal samle plast til produksjonen i San. Det samme trenger vi til pilotprosjektet i Bamako. Årlig skal vi resirkulere 200 tonn plast til skolepulter. Det vil gi rundt 8000 skolepulter, sier Dembelé.  
 
Ledighet gjør også at ungdom blir rekruttert til milits og ekstreme grupper. Så dette er viktig for å forebygge det.
 
Flere idéer  
Hun forteller at det også blir arbeidet med løsning for å gjøre noe med avfall fra farmasiindustrien.  

– En mobil forbrenningsovn kan plasseres ut i nærmiljøet og på en forsvarlig måte forbrenne medisinsk søppel som ellers ville havne i naturen eller på søppeldynga, sier Dembelé, som er svært fornøyd med det som er satt i gang.  
 
– Dette gjør noe godt med miljøet, det gjør noe med forsøpling av naturen, elvene og byene våre og det skaper arbeidsplasser, sier Rokiatou Dembelé.  
2021 green jobs Mali

I anlegget i San blir plasten varmet opp til 200 grader før den blir til skolepulter.
Foto: Noufou Zongo

2021 green jobs Mali

Forsøplingen av Nigerelven er en trussel for elva og livet i og langs den viktige elva i Vest-Afrika.

Fakta

  • Strømmestiftelsens nye prosjekt i Mali skaper jobbmuligheter for unge gjennom innsamling og resirkulering av plastavfall. 
  •  Unge kvinner og menn får profesjonell opplæring, eget lokale og utstyr til å resirkulere og gjenvinne plastavfall. 
  • Frem til nå har de samlet inn hele 10.5 tonn plastavfall – tilsvarende 700.000 plastposer.
  • Til nå har den første lille fabrikken produsert over 400 skolepulter, som selges til våre Speed Schools i Mali. 
  • Prosjektet foregår i samarbeid med Norsk Gjenvinning, Returkraft, Ingeniører Uten Grenser, Norsk Geoteknisk Institutt, m.fl. 
  • Nylig fikk Strømmestiftelsen, i samarbeid med Norsk Geoteknisk Institutt, 6 mill. i støtte fra Handelens Miljøfond, hvor prosjektet vil utvides med flere elementer og til nye områder.