2019 Traficking Nepal ABC Nepal (677x763)

Livredderen

I Midtøsten, India, Tyskland og i Tanzania selges jenter fra Nepal. Det vil Nirmala Baral sette en stopper for. Om det så koster henne livet.

Nirmala Baral har brukt hele sitt voksne liv på å hjelpe trafficking-ofre. Daglig mottar hun trusseltelefoner, hun ser lite til sin egen familie og en gang var det sekunder om å gjøre før hun ble steinet.

Nirmala er leder for organisasjonen ABC Nepal, en av Strømmestiftelsens partnerorganisasjoner her, og kjemper daglig for at jenter ikke skal bli offer for menneskehandel, og for å hjelpe dem som har blitt utsatt for det. Men Nirmala vil ikke snakke om seg selv, hun vil snakke om de som er de ekte heltene: Jentene som blir utsatt for menneskehandel.

Ekte helter
– Vi gjør vårt beste for å hjelpe, men hør heller hvordan jentene, som har blitt sendt til et bordell, er villige til å ofre seg for å redde en annen, sier Nirmala Baral. 
– Ei jente giftet seg med en gutt som solgte henne til et bordell i India. Hun gråt og gråt da hun kom til bordellet. De andre nepalske jentene ba henne holde ut og ikke gi opp. Mange jenter som jobber her tar sitt eget liv, og de andre forsto at den unge jenta ikke ville klare seg lenge. Etter en måned kom kvelden. De bandt sammen laken og klær som kunne rekke fra sjette etasje og ned til bakken. Så firte de jenta ned, mens resten av gjengen distraherte den digre vakten som var der for å passe på dem. Jenta rømte til frihet, de andre ble værende igjen med vissheten om at de nå måtte tåle bordelleiernes raseri. Jenta de reddet klarte seg og kom til et av våre hjelpesentre, sier Nirmala.
– Tenk å ha det så fælt selv og så ofre seg for en annen! Min erfaring er at jentene tar vare på hverandre. De er ekte helter, sier hun.

Står i kampen
Kvinnen har sett det meste, og hun har hørt enda mer. Fortellinger som skulle hatt 21 års aldersgrense. Minst. Om hud fra nepalske barnerygger som bli skåret av og brukt i plastisk kirurgi, om organer som selges, femåringer med betalende kunder, barn som balanserer på sirkusline over bur med levende tigre og mister balansen og faller. Hun forteller om mørke hemmeligheter som får tankene til å slå krøll på seg fordi det ikke finnes referanserammer hvor bildene passer inn. Historier som får deg til å ønske å hoppe ned til neste avsnitt fordi det er for mye å forholde seg til, men som de fleste jentene og barna her aldri klarer å rømme fra.

Hun forteller om mørke hemmeligheter som får tankene til å slå krøll på seg fordi det ikke finnes referanserammer hvor bildene passer inn.

– Får du lyst til å gi opp?

– Noen ganger. Men så er det jentene, da. Så lenge de kan klare å kjempe, så må jeg klare å stå i kampen sammen med dem, sier hun.
– Det vanskeligste er ikke å redde jentene fra fysiske bordellene, det vanskeligste er å finne seg selv etter å ha blitt utsatt for det som skjer innenfor bordellveggene. Kampen mot frykten, resignasjonen og skammen, den må jentene selv kjempe, sier hun.

2019 TRAFICKING NEPAL (1859x1454)
Nirmala har flere gode medarbeidere. Her er hun sammen med Rakshya Ojha (t.v) og Muna Upreti i midten. Begge jobber som rådgivere og kjenner godt de enorme påkjenningene jentene på hjemmet har vært utsatt for.

Kronerulling
– Min motivasjon er å se at jenter som har vært her og som nå er gift, kan drive egen virksomhet, og klare seg. Når jeg ser suksessen deres, har jeg så lyst til å være med videre, forteller hun.
Det er ikke bare Nirmala som brenner for jobben. Hun forteller at flere av kollegaene, som Rakshya Ojha og Muna Upreti, flere ganger har gått sammen og spleiset for å få penger til å betale avgiften som trengs for at en jente skal få bo ved senteret så lenge som hun trenger det. Og noen ganger skjer ting som det som skjedde forrige morsdag. Da ringte flere av jentene og gratulerte Nirmala med morsdagen. Hun smiler, tar en liten pause og svelger unna en klump i halsen.
– Jeg føler meg jo som en mor for dem, sier hun.

Så lenge det finnes barn som blir kjøpt, solgt og misbrukt, kan vi ikke gi oss.

Påvirkere
Nirmala har jobbet her helt ABC Nepal startet. I begynnelsen ble hun så overveldet at hun stort sett bare gråt seg gjennom arbeidsdagen. Etter hvert kom styrken og erfaringen, og hun ble rådgiver og til slutt daglig leder.
Hun var med da de hentet 132 barn fra India, da de reddet 47 barn fra et sirkus i New Dehli. Hun var her da legene nektet å ta imot jenter som trengte gynekologer og indremedisinere. I dag kommer de samme legene tilbake for å jobbe frivillig. Hun var her da de følte de jobbet mot politiet. I dag samarbeider ABC Nepal med politi og myndigheter. De har påvirket politisk, sørget for at det å få pass ikke er en lettvint prosess, de samarbeider om kontroll av barn og jenter som er på vei inn i Midtøsten, de jobber med opplysning og informasjon til lokalsamfunn, familier og jentene selv. Nirmala er både tidsvitne og aktør i en av verdens vondeste historier.

Hjelperen
Hjemme har hun to sønner som så lite til henne i oppveksten, noe hun har dårlig samvittighet for. Nå er de voksne og stolte av henne. Det var de to små guttene hun så for seg den gangen hun var sikker på at alt var over. De hadde hentet to jenter fra et bordell. De hadde vært på ABC Nepal sitt senter og fått oppfølging. Nå skulle de gjenforene jentene med familien. Ingen andre turte å følge dem, for de bodde i et urolig område hvor militære og lokale var kjent for å opptre voldsomt. Da de kom til landsbyen, trodde alle det var Nirmala som hadde kidnappet dem. Stemningen ble amper. Folk fant steiner og flere ropte at hun skulle steines. Det tok to timer før jentene klarte å overbevise de voksne om at hun var hjelperen, ikke kidnapperen.
– Det endte med at folkene i landsbyen laget et voldsomt festmåltid for meg, men jeg klarte ikke å spise. De to timene hadde jeg vært sikker på at guttene mine skulle vokse opp uten meg. Jeg var så kvalm og utkjørt at jeg nesten ikke klarte å sitte oppreist, sier Nirmala.

Det nytter
– Det viktigste i denne saken er ikke meg. Det viktigste er barna og jentene. Vi har bevist at det nytter å jobbe for å endre holdninger, lovgivning og politikk. I tillegg møter vi hver dag barn og jenter som har blitt frarøvet trygghet, kontroll over egen kropp, familie, venner og framtid. Så lenge det finnes barn som blir kjøpt, solgt og misbrukt, kan vi ikke gi oss, sier Nirmala.

Fakta

  • ABC Nepal (1987) jobber mot menneskehandel og for kvinners rettigheter. De har fått stor internasjonal oppmerksomhet for sitt banebrytende arbeid.
  • Jenter fra Nepal utgjør majoriteten av prostituerte i Indias bordeller, de fleste av dem mindreårige og med pådratt HIV/AIDS.
  • ABC-Nepal, og grunnlegger Durga Ghimire, fikk Strømmestiftelsens Hjelp til selvhjelp-pris i 2012 for sitt arbeid mot menneskehandel.

Slik arbeider ABC-Nepal

  • Arbeider på grenseovergangene for å forsøke å stanse jenter og barn de tror er ofre for menneskehandel.
  • Oppsøker bordeller.
  • Jobber forebyggende for å unngå at flere blir ofre for menneskehandel
  • Vårt livsmestrings- og opplæringsprogram Samvad er en del av det forebyggende arbeidet.
  • Fattigdom er i bunn og grunn årsaken til menneskehandel.