2019 vegetable growers in Nepal
Prosjektet hjalp oss ut fra fattigdom. Nå har vi det godt og ser fremover, sier ekteparet på landsbygda i Nepal.

Jobben min: Bonde i Nepal

Da Ishwor Prasad Chaudhari og Pinki Chaudhari ble med i Strømmestiftelsens SEEDS program ble avlingene større og inntjeningen bedre.

Vi lærte mye om å dyrke grønnsaker, om frø og hvor viktig det var å arbeide med jorda og skifte mellom ulike sorter for å få gode avlinger. Gjennom prosjektet fikk vi også penger til å kjøpe gode frø, forteller Chaudhari.

Han har vokst opp her og her har familien dyrket jorda i flere generasjoner. På den nesten to mål store gården dyrker de blant annet blomkål, purre, og hvitløk.

– Vi var en fattig familie og hadde ikke råd til å gi barna våre utdanning. Penger vi hadde måtte vi kjøpe sukker og salt og nødvendige varer for, sier bonden.

Han er en av svært mange i Nepal som har reist til utlandet for å arbeide. I ti år arbeidet han i en bedrift i Malaysia. Pengene sendte han hjem til kona.

– Vi ville lære mer om hvordan vi skulle dyrke og hva som måtte til for å få gode avlinger og god avkastning. Da vi ble med i en selvhjelpsgruppe, som var en del av prosjektet, snakket vi mye om dette. Vi hadde møter en gang i måneden og snakket mye om hvordan vi kunne komme videre. Vi lærte masse, forteller Chaudhari og kona Pinki.

Hun er glad og sier dette har ført til mer likestilling i landsbyen.

– Alt har blitt så mye bedre etter at vi begynte med dette. Nå slipper jeg å reise ut av landet for å jobbe. Vi tjener bra, og selger for rundt 30 000 kroner i året, sier han.

Paret har tre barn. Den yngste går i 10 klasse. En datter er gift, og de har en sønn som studerer til politi.

– Vi er ikke lenger med i prosjektet, men det var det som tok oss ut fra fattigdommen. Vi har det fint nå, sier Chaudhari og får et tilfreds smil fra kona Pinki.

– Dette har gitt oss kvinner en stemme. Vi blir sett og lyttet til og kan være med å bestemme hvordan vi bruker pengene og tiden vår. Dette har bare vært bra for oss alle, sier Pinki Chaudhari, det har forandret hverdagen og fremtiden vår, sier hun med et stort smil.

NAVN: Ishwor Prasad Chaudhari og Pinki Chaudhari
BOSTED: Gadahawa, Nepal
INNTEKT: Omlag 2500 kroner i måneden
ARBEID: Dyrker grønnsaker på familiens gård i Nepal.

 

Tekst og foto  Egil Mongstad 
Gadahawa, Nepal