Gå til innhold Gå til navigasjon

Her jobber vi

Sør-Sudan

Sør-Sudan

Republikken Sør-Sudan ble selvstendig etter å ha erklært uavhengighet fra Sudan i juli 2011. Landet er svært fattig etter mange år med borgerkrig, og etniske konflikter truer freden.

Sør-Sudans befolkning er sammensatt av mer enn 60 ulike etniske grupper, hvorav Dinka og Nuer er de to største, skriver FN. 60 % av befolkningen er kristen og 35 % har tradisjonell naturreligion. En liten gruppe er også muslimer. Den lange borgerkrigen mellom Nord- og Sør-Sudan gikk sterkt utover befolkningen. 2,5 millioner mennesker døde og 4 millioner ble internt fordrevet. Forholdet til Sudan er fortsatt anspent.

Etter at landet ble selvstendig har det vært flere konflikter, og den mest alvorlige startet som en borgerkrig i desember 2013. I 2018 ble en ny fredsavtale undertegnet, men det er likevel fortsatt kamper.

Sør-Sudan har akutt mangel på infrastruktur, noe som hemmer den økonomiske utviklingen, Landets økonomi er basert på olje og bistand. Siden 2005 har landet mottatt mer enn 20 milliarder kroner i bistand fra utlandet, hovedsakelig fra USA, Storbritannia, Nederland og Norge. Befolkningen i Sør-Sudan lever i hovedsak som nomader som kombinerer kvegdrift og landbruk. Det finnes knapt noen servicesektor og ingen industri.

IFølge FN har landet de siste årene kuttet i helse- og utdanningsbudsjettet og satset mer på militæret, som kriger mot deler av befolkningen. Store deler av befolkningen er dermed blitt avhengig av nødhjelp og tusenvis av mennesker er drevet på flukt, blant annet til Nord-Uganda.

I den nyopprettede staten Sør-Sudan fokuserer Strømmestiftelsen på økt tilgang og bedre kvalitet på utdanning for barn og unge, samt å lette tilgangen til finansielle tjenester gjennom arbeid med spare- og lånegrupper. Lærerutdanning er også et viktig område. Alle prosjektene gjennomføres av lokale partnere. Det er også et tett samarbeid med myndighetene i Sør-Sudan for å sørge for lokalt eierskap og bærekraft.

 

Tilbake til oversikten over landene vi jobber i.

Om Sør-Sudan

 • Hovedstad:

  Juba
 • Befolkning:

  12 919 053
 • Befolkningen består av mer enn 60 etniske grupper.
 • Om arbeidet:

  Vi startet arbeidet her i 2001
  Vi har 4 partnere her
 • Metode: