2020 Uganda my home
Mor og sønn. Mor og yngste sønn Zziwa (21). Sønnen har tatt yrkesutdanning gått i lære som husbygger. Nå bygger han hus og tjener egne penger. Og mens han bygger sitt eget bor han i familiens og morens gamle hus bak det nye huset.

Mitt hjem: Edens hage

Se hvordan Teddy (60), som er med i en spare- og lånegruppe i Uganda, har det hjemme.

Her i Nabisosi bor Teddy sammen med noen av barna og barnebarna sine. Huset er omkranset av en stor hage. Der dyrker hun peanøtter, kassava, bananer, kaffe og flere andre grønnsaker og frukter for salg eller til eget bruk.

Nandawula er med i en spare- og lånegruppe. Hun har griser og høner som hun avler opp, og hun lager kurver og matter som hun selger. I 2019 lånte hun vel 4000 kroner for å kjøpe murstein til det nye huset. Men nå har pandemien stoppet salget. Inntjeningen er kraftig redusert og hun har vært nødt til å utsette nedbetalingen av lånene sine.

 Sønnen Zziwa (21) har bygd morens nye hus. Det har han også gjort for sin mor. Huset er ikke ferdig og mangler fortsatt vinduer og noen dører. Men de er i gang, og overgangen fra det enkle huset til det nye er stor.


Tekst og foto: Barbra Nayiga Sebuyiira — Nabisosi, Uganda
2020 Uganda my home

NYTT HJEM

Huset til Teddy ligger omkranset av en stor hage der hun dyrker peanøtter, kassava, bananer, kaffe og flere andre grønnsaker og frukter for salg eller til eget bruk. Huset er ikke helt ferdig, og fortsatt mangler for eksempel fortsatt vinduer og noen dører inne.

2020 Uganda my home

TØRKESTATIV

Eiendommen har en stor hage, uteplass, varm luft og mye sol. Dette er tørkestativet for gryter og fat og andre ting etter oppvasken. Ren og ukomplisert tørking i vind og sol

2020 Uganda my home

KOKEPLASSEN

Kjøkkenet har hun i en enkel hytte utenfor hovedhuset, og her har hun en enkel kokeplass. Her lager hun alle måltidene. Drømmen er at hun en dag kan bygge et nytt og bedre kjøkken.

2020 Uganda my home

DAGLIGSTUA

Dette er dagligstua. Her tar hun imot gjester, gjør håndarbeid og her er hun sammen med familien. Her er det fortsatt jordgulv, derfor er mattene så viktige.