Sandaya var en av dem som ble valgt ut til å delta i sosial-programmet til Strømmestiftelsens mikrofinansprogram på Sri Lanka. Her står hun ved vanntanken hun samler regnvann i.
Sri Lanka, Padavyia
— Jeg giftet meg altfor tidlig. Jeg trodde det skulle lette byrden for min mor at jeg flyttet. Men det ble ikke slik, forteller Sandaya Anomi Kumari.
Hun kommer fra Padavyia, nordøst på Sri Lanka, et tørrlandsområde som ligger i nærheten av grenseområdene for borgerkrigens herjinger. Det var et vanskelig liv for alle.
Noen år uteblir regnet kanskje et år eller mer her. Men når regnet kommer, dyrker familiene her hardføre, klimatilpassede sorter.
Jeg ble alene med barn, uten arbeid og inntekt og ingen plass å bo.
Sandaya og mannen begynte å dyrke frukt og urter og bygge et hjem for seg og barna de etter hvert fikk sammen. Men jorden var tørr og regnet uteble, ofte i lange perioder.
— Etter en tid reiste mannen min fra meg. Jeg ble alene med barn, uten arbeid og inntekt og ingen plass å bo. Jeg fikk et hus fra hæren, men hadde ikke fast jobb og tjente bare det jeg kunne få som dagarbeider, forteller Sandaya.
Brønn og vanntank
Sandaya var en av dem som ble valgt ut til å delta i sosial-programmet til Strømmestiftelsens mikrofinansprogram (SMCGL) på Sri Lanka. som nå avvikles.
Programmet gikk ut på å gi økonomisk hjelp til ekstremt fattige. SMCGL støttet henne med en brønn, først til landbruksformål. Senere fikk hun en vannpumpe og en 8000 liter vanntank for å samle opp regnvann. Hun fikk flere planter og kunne begynte å dyrke papaya, pepperrot og guava i tillegg til bananer.
Vanskelig start
Den første avlingen ble mindre enn hun hadde trodd. Sandaya tjente 4000 rupi (170 kr). Hun hadde håpet på 20 000 rupi. Så kom en langvarig tørke som ødela mye.
— Jeg trodde vi hadde mistet alt. Men regnet kom, og de fleste plantene klarte seg, sier hun. Nå selger hun guava for 25 000 rupi (ca. 700 kr) i måneden. Plantene med pepperrot selger nå for 7000 rupi i måneden, men dette vil øke. Hun har også papaya. I tillegg har hun cashew-nøtter. Det er attraktive nøtter og prisen er god.
Egen bankkonto
— Takket være støtten og hjelp fra Strømme Micro Credit har vi klart å komme oss gjennom den vanskelige tiden, sier hun.
Nå har hun to bankkontoer og har litt sparepenger. Den eldste datteren har tatt Higher National Diploma – en eksamen som kvalifiserer til høyere utdanning. Nå er hun ansatt i en lokal bank og tjener 25 000 rupi i måneden..
Ser fremover
— Sandaya er ikke mikrofinanskunde. Hun var en vi ville hjelpe i gang. I selskapet hadde vi en sosialkasse på 10 millioner rupi (ca. 290 000 NOK) hvert å som vi brukte til de fattigste. Hun var en av dem nederst på fattigdomsstigen som vi ville gjøre noe for, sier daglig leder i SMCGL, Roshini Fernando.
Sandaya sier at støtten fra SMCGL har vært helt avgjørende.
— Uten hadde jeg ikke klart meg. Nå går det bra. Jeg har en datter som jobber i bank, og de andre barna klarer seg bra. Nå kan jeg se fremover, sier hun.
(Saken fortsetter under bildene)