2022-sri-lanka-smcgl-mikrofinans-roshini-fernando-(2)
Vi er stolte av det vi har fått til. Gjennom selskapet har vi skapt utvikling og hjulpet folk igang etter tsunamien og videre, sier daglig leder Roshini Fernando i Strømme Micro Credit.

Avvikler mikrofinans på Sri Lanka

Nå legger Strømmestiftelsen ned mikrofinansselskapet på Sri Lanka som ble opprettet etter tsunamien i 2004. I årenes løp har det bidratt både med nødhjelp og oppbygging av samfunnet.

kartmarkor-magentaSri Lanka, Colombo

 


Det kraftige jordskjelvet utenfor Indonesia som utløste den dødelige tsunamien i Indiahavet 26. desember 2004 rammet ikke bare Indonesia. Sri Lanka og flere andre land rundt Indiahavet ble også truffet med ødeleggende kraft.

Tsunamien tok 35 322 menneskeliv, og de materielle ødeleggelsene var enorme. Folk hadde behov for både kortsiktig og langsiktig hjelp, og, og det ble samlet inn mye penger i Norge.

Tilby mikrofinanslån
— For å møte denne enorme utfordringen ble selskapet Strømme Micro Credit (Guarantee) Ltd (SMCGL) etablert. Selskap skulle tilby billige lån til mikrofinansinstitusjoner som så lånte penger videre til enkeltpersoner som hadde bruk for billige lån, forteller daglig leder i SMCGL, Roshini Fernando.

Finanskvinnen har flere års erfaring fra arbeid i bank. Da Strømme Micro Credit ble etablert i 2006, ble hun med i styret, og i 2015 ble hun ansatt som daglig leder. 

Behovet for lån har vært stor hele tiden, og våre lån har betydd mye for svært mange.

Hjelp til Selvhjelp
— Siden starten i 2006 har vi lånt ut rundt 85 millioner kroner til mikrofinansinstitusjoner som har lånt videre til mer enn 70 000 personer. Gjennomsnittslånet har vært på 50 000 rupi, (ca. 1 500 kr). Behovet for lån har vært stor hele tiden, og våre lån har betydd mye for svært mange, sier Fernando.

I starten handlet det mye om lån til gjenoppbygging.

— Senere har lånene vært gitt mer til mennesker som ønsker å starte en virksomhet, men som ikke har hatt tilgang til økonomiske ressurser som kunne hjelpe dem i gang, fortsetter hun.

Vårt mål har vært å tilby økonomisk bistand til dem som vil hjelpe seg selv ut fra fattigdom.

Nært samarbeid
— Det vi gjorde skapte endring. Vi holdt kurs, lærte opp våre medarbeidere, samarbeidspartnere og klienter. Vi hadde 15 ansatte som stod på for å følge opp klienter og låntakere. Vår viktigste målgruppe har hele tiden vært de fattigste, og lånene vi har gitt har vært rettet spesielt mot selskaper som har hatt denne målgruppen som sitt fokus. Vårt mål har vært å tilby økonomisk bistand til dem som vil hjelpe seg selv ut fra fattigdom — om å gi hjelp til selvhjelp, sier Fernando.


(Saken fortsetter under bildene)

2022-sri-lanka-smcgl-mikrofinans-sandaya-anoma-kumari-bonde-vanntank-(1)

Fikk vanntank

Sandaya Anoma Kumari er en av dem som fikk en vanntank til å samle opp regnvann i. Det var helt avgjørende for at hun kunne fortstte å bo i området.
Les Sandayas historie her.

Foto: Strømme Micro Credit (SMCGL)
2022-sri-lanka-smcgl-mikrofinans-bronn

Renset brønner

Brønngraving og rensing av brønner var også viktig for å dekke folks grunnleggende behov etter tsunamien. Her står tre menn og vurderer tilstanden på en stor brønn. 

Foto: Strømme Micro Credit (SMCGL)

Grunnleggende behov
— Først og fremst var det viktig å sikre at dem som hadde mistet alt fikk dekket helt grunnleggende behov, som for eksempel vann både til husbruk og jordbruk. Vi finansierte graving og rensing av brønner. I områder med lite nedbør støttet vi prosjekter for å samle opp vann i store vanntanker. Vi hjalp også familier med økonomisk planlegging og utvikling av ulike virksomheter, forteller Fernando. 

Verksted, frisørsalonger, fotostudio, investere i kaneltrær for å lage kanel, frukthager, og produksjon av murstein var noe av det selskapets penger ble investert i. 

Endre holdninger
— Vi hadde da et tett samarbeid med Strømmestiftelsens øvrige virksomhet. For eksempel jobbet vi mye med å bevisstgjøre folk på hvor mye skade alkohol og røyk gjør og hvor mye penger det koster, og at pengene går utover barnas utdanning og andre nødvendige ting de trenger, sier Roshini. 

Bekjempe fattigdom
Det var stor interesse og etterspørsel etter mikrofinanslån. 
— Mange så de fattige som en interessant målgruppe, og flere banker var bare opptatt av å tjene penger. De ødela mye for mikrofinansen. Hos oss hadde vi en sosial profil. Vår jobb var å hjelpe fattige ut fra fattigdom, enten gjennom å hjelpe med å etablere noe som kunne skape inntekt, eller et lån. 

Melkebøndene
Neste år er det slutt for SMCGL på Sri Lanka. Men fortsatt er det penger igjen.

— Vi har fått en søknad fra et selskap som vil investere i melkeproduksjon og bidra til at 50 melkebønder kan produsere mer melk, noe det er et skrikende behov etter på øya. De har også planer om å produsere biogjødsel på de samme gårdene. Det er et attraktivt bi-produkt fra gårdsdriften. Vi ønsker å bruke noe av pengene vi har igjen til dette. Så får melkeprodusentene de de trenger, og for oss vil dette være en fantastisk måte å avslutte vårt arbeid med å bekjempe fattigdom gjennom mikrofinans på Sri Lanka, sier Roshini Fernando.


Tekst og foto: Egil Mongstad

Oppdatert fredag 9. desember 2022