2021-mali-mitt-hjem-lala-cisse-familien
Familie og naboer går inn og ut hos hverandre. Her er naboenes barn og Lalas egne barn og barnebarn i skjønn forening. Denne dagen hadde Lala, som sitter i grønt, vært og kokt hos en nabo før hun kom hjem. På gårdsplassen bretter de ut matter de kan sitte på, og utover i den svale ettermiddagen kan latteren sitte løst, og praten gå lett.

Mitt hjem: Midtpunktet

Se hvordan Lala Cissé (60), som bor i Timbuktu i Mali sammen med barn og barnebarn har det hjemme.

Timbuktu. Navnet klinger eksotisk og spennende. I den myteomspunne byen, nord i det vestafrikanske landet Mali, bor Lala med barn og barnebarn.Huset hun bor i er bygget av jord, leire og strå. Fra gata kommer du inn på en gårdsplass. Her møtes venner, naboer og familie. Her er det kokeplass og et område der husholdningen også oppbevarer hakker og spader og andre saker og arbeidsredskaper de har bruk for. 

Innenfor den åpne plassen er det to separate rom, et oppholdsrom og et soverom. Begge rommene blir brukt til soverom for den store familien. Om kvelden legger de ut matter på gulvet som de sover på, og om dagen blir det ene rommet gjort om til arbeids- og oppholdsrom. 

Lala er med i en spare- og lånegruppe, og hun tjener penger på å lage smykker som hun selger i området og til nabolandet Mauretania. 

60-åringen har åpnet hjemmet sitt slik at både naboer, medlemmer i spare og lånegruppen og andre kan sette seg på mattene hun har lagt ut på gårdsplassen. Og der jobber de sammen med hver sine aktiviteter. Felles for dem alle er at arbeidet gir  en liten inntekt.


 

Tekst og foto: Fatoumata Dembélé, Timbuktu, Mali
2021-mali-mitt-hjem-lala-cisse--huset

HUSET

Huset til Lala ligger i en av forstedene til Timbuktu. Det er bygget av jord, leire og strå. Dekorative streker pryder inngangspartiet til hjemmet. Fra to rør som stikker frem like under taket samler de regnvann som de bruker til vask og til drikke for sauer og geiter.

2021-mali-mitt-hjem-lala-cisse-morter

EN MORTER

En morter er viktig i en husholdning. Her er det to store mortere. Begge står opp ned. Grunnen er at rommet der en maler og knuser bønner og korn ikke skal forurenses av fugler og husdyr, eller av sand når de hyppige vindene kommer. 

2021-mali-mitt-hjem-lala-cisse-spaghetti

SPAGHETTI

Spaghetti er tradisjonsmat nord i Mali. Denne har det tatt flere kvelder å lage og holder til to - tre måltider for en familie på ti. Arbeidet blir gjort sammen med nabokvinnene utover kveldene.

2021-mali-mitt-hjem-lala-cisse-perler

PERLER

Perler i ulike farger og fasonger til armbånd og halskjeder er det Lala tjener pengene sine på. Det er populært i området. Også her i Norge er perler inn for tiden.