2019 Palorinya settlement for refugees

Mitt hjem: Rosa nelliker

Se hvordan «Jane» (15), som bor i flyktningbosettingen Palorinya i Uganda, har det hjemme.

Jane og lillesøsteren Sarah (bildet t.v.) kom som flyktninger fra Sør-Sudan til Uganda i 2016. Alle familier som flykter hit får sitt eget jordstykke. Jane inngikk en byttehandel med noen gutter hun kjente. Hun hjalp dem med mat, de hjalp henne med å bygge. Det var en tung jobb, men Jane ville gi søsknene et sted å bo. I dag har Jane en hytte som småsøsknene sover i, et skur til ei geit, et ildsted midt på tunet til matlaging og en hytte hvor hun akkurat får soveplass nok til seg selv og sønnen. 

2019 Palorinya settlement for refugees (653x844)

GRØNNE PLANTER

Alle som har prøvd seg på grønne planter, vet at det kreves innsats for å få dem til å overleve. Jane har ikke tenkt å gi seg med det første og har laget et beskyttende stativ til planten. I bakgrunnen ser vi det åpne kjøkkenområdet som ligger midt på tunet. 

2019 Palorinya settlement for refugees

BLOMSTERBED

«Jane» (15) vokste opp i et velholdt hus i Sør-Sudan hvor et bredt bed med rosa nelliker omkranset eiendommen. Men rosa nelliker kunne ikke holde soldatene unna da de stormet huset og drepte foreldrene. «Hver dag ser jeg på blomstene og tenker på mamma,» sier Jane. 

2019 Palorinya settlement for refugees

GJØR DET SELV

Det er ikke mange i bosetningen som har dørmatte. Jane har samlet bruskorker og laget dørmatte til den ene hytta. Den er ikke bare til pynt, den er også praktisk for å unngå for mye leire innendørs. 

2019 Palorinya settlement for refugees

SOLCELLE

Solcellelamper som brukes mange steder i verden hvor det ikke er tilgang til strøm. Jane drømmer om å livnære seg som skredder. Arbeidslys gjør det enklere å sy.