Gå til innhold Gå til navigasjon

Her jobber vi

Nepal

Nepal

Nepal er et fattig land med storslått natur.

Landets politiske situasjon har i en årrekke vært ustabil. I juni 2008 ble landet republikk, men arbeidet med en ny grunnlov trekker ut. Nepal er et av verdens fattigste land, og defineres av FN som et av de minst utviklede (MUL-land.) Store deler av befolkningen lever utelukkende av det de selv dyrker, og en stor andel av befolkningen er underernærte. (globalis.no)

Nepal holder på å reise seg igjen etter en vedvarende sivil konflikt som har forverret de allerede økonomiske utfordringene.  En ny grunnlov ble vedtatt i 2015, og et forsoningsarbeid har pågått siden fredsavtalen i 2016, men den politiske og økonomiske situasjonen er fortsatt sårbar. Jordskjelvet i 2015 påvirket den økonomiske veksten betydelig (ILO 2017). Men store politiske reformer er underveis, etter hvert som landet innfører den nye føderale strukturen.

Verst for de kasteløse jentene
Fattigdommen i Nepal er spesielt knyttet opp mot kjønn, kastesystemet, etnisitet og geografi. Forskjellen mellom by og land er enorme, og fattigdommen rammer spesielt hardt kvinner og jenter.

Dalitene – de kasteløse i Nepal – er utestengte i eget land, og glemt av verden utenfor. De er nær dobbelt så fattige som gjennomsnittet, og som et resultat av dette har de svake kvalifikasjoner og kunnskaper, begrenset tilgang til grunnleggende samfunnstjenester og dårligere resultater på skolen. De blir også systematisk hindret i å ta bestemte typer jobber, de blir behandlet som verdiløse og blir sett på som ”urene” av sitt eget folk. Mange ender opp som slavearbeidere på teppeveverier, eller indiske bordeller. Svært få kan lese og skrive.

Barnearbeid og migrasjon
Hver tredje nepaleser, spesielt menn, reiser utenlands for å finne arbeid, og familiene deres er helt avhengig av de pengene de sender hjem. Ungdom fra landsbygda reiser også bort for å søke arbeid, og hver tredje ungdom under 15 år havner hvert år i arbeidsmarkedet. Mye av dette er rent barnearbeid; 11 prosent av gutter og 15 prosent av jenter i alderen 5 til 9 år må ut og jobbe. Hver tredje jente blir også giftet bort før hun fyller 19 år, og jenter blir systematisk diskriminert på de fleste områder.

Sjef i eget liv
Strømmestiftelsen ønsker å gjøre noe med disse sammensatte utfordringene, og vi fokuserer derfor vår innsats på fire distrikt i den midt-vestlige delen av Nepal: Dang, Kapilvastu, Pyuthan, og Rolpa i perioden 2019 til 2023.

Vårt livsmestringsprogram Samvad - Sjef i eget liv - er helt sentralt ikampen mot undertrykkelse og urett i Nepal. Les mer om Samvad og Sjef i eget liv her, eller se videoen nedenfor:


Tilbake til oversikten over landene vi jobber i.

Om Nepal

 • Hovedstad:

  Katmandu
 • Befolkning:

  29.959.000
 • 24,8 prosent av befolkningen lever i ekstrem fattigdom
 • Om arbeidet:

  Vi startet arbeidet her i 1997 og deretter i 2011, etter noen års opphold.
  Vi har 9 partnere her
 • Metode: