En gutt som holder en ball står sammen med bestefaren i et bibliotek

La ditt hjerte banke videre - opprett et testament.

Har du en hjertesak du ønsker skal leve videre etter at du er gått bort? Da kan det å skrive et testament være en fin måte å la din vilje komme frem på.

stock-photo-sf-archive-0002 (481x424)Det kan være mange gode grunner til å skrive testament. Det kan gjøre det enklere å fordele dine finansielle verdier, men det kan også videreføre din hjertesak. 

Om du ønsker å testamentere til en organisasjon, kan du finne noen gode råd her:


1. Husk på dine kjære

To hjerterDersom du har livsarvinger (dvs. barn), er disse sikret den lovbestemte pliktdelsarven. Det vil si at de har krav på 2/3-del av din etterlatte formue, oppad begrenset til kr. 1 mill. fra hver av foreldrene til hvert av barna. Dersom det skal foretas skifte etter en tidligere avdød ektefelle eller samboer, har også gjenlevende i mange tilfeller et lovbestemt krav på arv etter først avdøde. Men utover dette står du fritt til å fordele dine eiendeler og formue. 


2. Fordel slik du ønsker

En hånd med hjerterHvis du fordeler dine eiendeler på flere, personer og/eller organisasjoner, så angi best mulig hvem som konkret skal ha hva eller hvor mye. Husk at fordelingen skal skje en stund frem i tid. Særlig ved fordeling av penger kan det derfor være greit å vurdere om du skal benytte faste beløp eller prosentvis fordeling.


3. Få hjelp av advokat

LovparagrafDet er ganske mange bestemmelser i arve- og skifteretten som kan være litt vanskelig å ha full oversikt over. Det kan derfor være lurt å få hjelp av en advokat til å sette opp testament, hvis du ikke føler deg helt trygg på dette selv. Har du ikke advokat, kan Strømmestiftelsen tilby deg advokatbistand for oppsett av testament, om du ønsker å tilgodese Strømmestiftelsen.


4. Tusen takk!

Hender som takkerIngen har krav på å få vite om de er tilgodesett, men hvis du inkluderer en gave til Strømmestiftelsen, er vi takknemlige for å bli informert om dette. Rett og slett fordi vi gjerne vil takke deg!


Her kan du laste ned en testamentsmal. Denne gjør det enklere for deg å sette opp testament på en korrekt måte.

Vil du vite mer, finner du mye nyttig informasjon i denne brosjyren om arv, testament og testamentariske gaver og på siden Det gode testament.no.

2017-niger-education-sst-28492-2

Auds livsarv gav skolegang til 1.919 jenter

Aud fra Kongsberg hadde et spesielt engasjement for jenters utdanning. Etter hennes død lever engasjementet videre.

Les mer
anne-grete-og-rune-ester-storve-johansens-slektninger

Esters hjertesak lever videre

– Så fint at min grandtante valgte å tilgodese Strømmestiftelsen i sitt testamente! Det er godt å vite at det hun etterlot seg vil komme mange til gode, forteller niesen, Anne Grete.

Les mer

Slik var våre ønsker

Liv Mørland portrett kvadratisk

Har tenkt mye på det å dele

Arv og testament kan være vanskelige temaer følelsesmessig. Men for Liv Mørland fra Kristiansand handler det kun om å dele.

– Det å dele er noe jeg har tenkt mye på. Når dette livet en gang tar slutt, kan jeg gi av det gode jeg har fått til dem som ikke har. Derfor er det helt naturlig for meg å tenke på at jeg ville gi en testamentarisk gave. At det kan bety et nytt liv for noen etter at jeg er borte. Det gjør meg godt å tenke på.

Det er ikke størrelsen på beløpet som betyr mest, men det at en bidrar med noe.

–  For meg har det vært helt opplagt å snakke med mine nærmeste om dette. For andre er det kanskje annerledes. Når min tid på jorden er over, vil jeg dele mine eiendeler både med mine og med andre som ikke har det så godt som oss.

– Jeg håper at flere tenker på muligheten for å testamentere noe til gode formål. Det er ikke størrelsen på beløpet som betyr mest, men det at en bidrar med noe, sier Liv Mørland.

 

Dordi Børte viser frem bilder i et album

Et liv i tjeneste for andre

Helsesøster Dordi Børte (97) viet hele livet til å hjelpe andre, og testamenterte til slutt bort alt hun eide til Strømmestiftelsen og Kirkens Nødhjelp.

Det lille rommet hennes er fullt av minner fra et langt yrkesliv som helsesøster i Tanzania, India og Sør-Korea. Hun blar i et fotoalbum og peker på en yngre utgave av seg selv.

Dordis yrkesliv har skapt et engasjement som fortsatt gløder. Avgjørelsen om å testamentere tok hun allerede for 50 år siden.

– Jeg fikk det nok inn i oppveksten, at man skulle bry seg om de fattigste blant oss.

– Det var under et opphold i India at jeg bestemte meg for at arven min skulle gå til de fattigste. Vi arbeidet med fiskerfamilier som levde i ekstrem fattigdom. På den tiden hadde jeg ingen penger å gi bort. Det har jeg i dag. Derfor føles det nå som en gammel drøm går i oppfyllelse. Dette er mitt bidrag, forteller hun.


Dordi Børte gikk bort i juni 2015. Vi er takknemlig for at vi fikk møte henne og høre hennes historie. Hennes rause gave har gitt mange mennesker et bedre liv. 

Turid Skjævestad

Har du spørsmål?

Turid Skjævestad er her for å hjelpe deg hvis du lurer på noe.

– Jeg blir ydmyk, takknemlig og respektfull når jeg får vite at Strømmestiftelsen er tilgodesett i et testament, og jeg har hatt gleden av å få møte noen av de som forteller at de har nevnt oss i sitt testament.  Av og til har jeg også møtt nær familie eller andre arvinger. Dette har vært viktige møter hvor jeg har fått uttrykke vår takknemlighet over at testator har valgt å gi til andre formål i tillegg til, eller i stedet for, sine nærmeste, forteller Turid Skjævestad.

Det er ikke så veldig vanskelig å skrive et testament – det er din vilje som skal komme frem. Du må selv signere, og testamentet må være skriftlig attestert av to vitner over 18 år. Vitnene og deres familier må ikke være tilgodesett i testamentet.

Det er din vilje som skal komme frem.

– Når du velger å tilgodese Strømmestiftelsen, garanterer vi at alle gaver vil komme til god nytte i arbeidet mot fattigdom. Vi følger innsamlingskontrollens strenge retningslinjer og forvalter midlene på en trygg og forsvarlig måte, forteller Turid.

Ta gjerne kontakt med Turid Skjævestad på telefon 38 12 75 00. Du kan også skrive til henne på e-post: testament@strommestiftelsen.no