Maria Haukas Mittet og Marius Hoff Mittet
- Samarbeidet med Strømmestiftelsen betyr mye, sier artistene Hans Marius Hoff Mittet og Maria Haukås Mittet. De gleder seg til førjulskonserten Stille Natt, Hellige natt.

Førjulskonsert mot fattigdom

Det er sommer i hovedstaden. Men for Maria Haukaas Mittet og mannen Hans Marius Hoff Mittet handler disse dagene om jul.

Akkurat nå holder jeg på med en ny juleplate, så du kan si det blir mye jul for tiden. Og få uker etter at juleplaten er i boks, begynner oppkjøringen til julekonsertene «Stille natt Hellige natt», sier Maria Haukaas Mittet og smiler.

I år er det syvende gang hun deltar, og denne gangen også sammen med mannen Hans Marius, som er med for tredje gang. I alt skal de, sammen med Rune Larsen, Alexander Rybak og Ingrid Berg Mehus, og musikerne Tove Kragset og Tov Espelid, besøke 43 kirker fra Trondheim i nord til Kristiansand og Oslo i sør og holde 49 konserter i november og desember.  

– Nei, vi blir ikke lei. Det er en del av jobben vår, men det er mer enn det. Julen har sin egen stemning, og for oss er det både fint og meningsfylt å være med å skape et pusterom i en, kanskje for noen, stresset førjulstid. Å skape god førjulsstemning og formidle god musikk med godt innhold i ukene før jul, er en god opplevelse, sier ekteparet.  

Når du kjøper en billett til konserten, er du med å bekjempe fattigdom i et av landene Strømmestiftelsen arbeider i.

– Jeg gleder meg mye til dette. Jeg er glad i kirkene våre og har jo vokst opp med dem. Og så er det fint å få jobbe og være sammen med Maria en hel måned. Vi jobber ofte hver for oss og på ulike tidspunkt av døgnet. Nå skal vi være sammen hele tiden, og det blir fint, sier Hans Marius. 

Bekjempe fattigdom 
Samarbeidet med Strømmestiftelsen er en styrke for konserten, mener de to artistene. I en årrekke har «Stille natt Hellige natt» samarbeidet med stiftelsen i Kristiansand, og deler av billettinntektene går til å bekjempe fattigdom. 

– Samarbeidet betyr mye når vi turnerer i kirkene. Mye i jula handler om å gi. Når du kjøper en billett til konserten, er du med å bekjempe fattigdom i et av landene Strømmestiftelsen arbeider i. Det synes vi er godt å være på, sier ekteparet.   

2020-silent-night-holy-night-concert
Fra konserten i Kristiansand Domkirke desember 2021.

Forandrer liv 
Denne gangen går pengene til utdanning for barn i Vest-Afrika. Her er det millioner barn som av ulike grunner ikke er på skolen. «Stille natt Hellige natt» skal være med å gjøre at flere av disse barna kan få en utdanning.  

– Jeg har vært så heldig å få se Strømmestiftelsen i arbeid i Kenya. Det gjør inntrykk når en møter mennesker som har fått livet sitt forandret. Vi er artister og arbeider i et yrke der det er lett å bli navlebeskuende. Men inntrykkene og møter med menneskene i prosjektene betyr mye. Det gjør oss litt mer ydmyke og hjelper oss til å sette pris på hvordan vi selv har det, sier Maria og Hans Marius. 

Utdanning for jenter 
Nå gleder de seg til turneen, og til at de kan bruke seg selv og den gaven de har fått til å formidle god sang og stemning i førjusltiden.
– Og så betyr det noe at det er et kristent aspekt i dette, sier Hans Marius.  

For begge betyr det mye at konserten skal bidra til utdanning for jenter.  
– Skal et land vokse og utvikle seg er det viktig at også jenter får utdanning og at kvinner får arbeid. Det er fint at vi får være med på dette, og at vi kan bidra til at andre får det bedre. Det betyr mye, sier Maria og Hans Marius Mittet.  


 

Tekst og foto: Egil Mongstad