2018 Nepal Samvad
Samvad-gruppene i landsbyene hvor Strømmestiftelsen jobber i Nepal har fått til mye gjennom de siste årene. Disse ungdommene klarte å gjøre landsbyen sin fri for barneekteskap i 2018. Også gjennom pandemien har ungdommene i flere landsbyer stått på for lokalsamfunnet sitt.

24 barneekteskap stoppet av ungdommer i Nepal

Barn skal ikke gifte seg. Det mener også ungdomsheltene i våre livsmestringskurs i Nepal, som nettopp fikk stanset 24 barnebryllup i sine landsbyer.

I april var det som vanlig mange brylluper på gang i en rekke landsbyer i Nepal. Men ikke alle jentene som skulle gifte seg, var myndige.

Ungdommer i Strømmestiftelsens Samvad-forum, nettverk for ungdom som har gått på våre livsmestringskurs, fikk vite om en rekke tilfeller i to landsbyer og tok umiddelbart affære.

De meldte inn til lokale myndigheter, som igjen kontaktet politiet. Politiet oppsøkte familiene direkte, og totalt 24 planlagte barnebryllup ble umiddelbart stanset, rapporterer vår partnerorganisasjon SCDC.

Barneekteskap er forbudt i Nepal, men praksisen foregår fortsatt og har økt gjennom pandemien. Å rapportere inn ulovlige tilfeller til lokale myndighetene har vært en viktig del av arbeidet i ungdomsnettverkene gjennom flere år. I 2018 klarte blant annet en av gruppene å gjøre en hel landsby fri for barneekteskap.

2019-nepal-child marriage (744x488)
Jenter blir ekstra sårbare når skoler stenger og samfunnet stenger ned. Barneekteskap har økt som følge av pandemien (illustrasjonsfoto).

Flere jenter blir giftet bort

Unge jenter blir særlig sårbare når samfunnet rammes av økonomisk nedgang og stengte skoler. Antall barneekteskap har økt i flere deler av verden det sist året, og man estimerer at 13 millioner flere jenter vil bli tvunget inn i tidlig ekteskap mellom 2020 og 2030.

- I en slik setting er kanskje 24 stansede barneekteskap en liten dråpe i havet, men eksemplet illustrerer også at arbeidet man hadde kommet godt i gang med før pandemien, ikke er forgjeves, sier Titus Tenga, konstituert generalsekretær i Strømmestiftelsen.

Ungdommene er med i et forum som drives av ungdommene selv, hvor alle tidligere har fullført Strømmestiftelsens livsmestringskurs Sjef i eget liv.

Programmet, som kalles «Samvad» i Nepal, er for ungdommer som har gått glipp av skolegang på grunn av fattigdom. Et viktig formål er nettopp å unngå at ungdommene havner i tidlig ekteskap, tvangsprostitusjon, overgrep og utnytting.

- Livsmestringskurset vårt har heldigvis kunnet fortsette det siste året, gjennom mindre grupper og radioprogrammer. Derfor  er det svært gledelig å se de positive langtidseffektene. Ikke minst viser dette hvor viktig alternative tilbud for sårbar ungdom er, både i og etter en pandemi, sier Tenga.

Stor smittebølge truer

Nepal har, som mange andre land, blitt hardt rammet av pandemien, og konsekvensene er særlig dramatiske for de fattigste. Landet er nå inne i en dramatisk smittebølge, etter at nabolandet India ble hardt rammet i april. Antall koronatilfeller og dødsfall steg dramatisk i mai, og fortsatt er situasjonen ute av kontroll.

Helsesystemet er under stort press, og mangel på oksygen, medisiner og sykehussenger øker.

Strømmestiftelsen har de siste ukene delt ut munnbind og spredt informasjon om Covid-19 i landsbyer og gjennom radioprogrammer. Ungdommer i Samvad-nettverkene deltar aktivt i smittevernarbeidet.