2022-nepal-puspha-og-ganga-proysen-dsc03279-web
Etter at foreldrene døde må søstrene Puspa (12) og Ganga (8) klare seg selv når storebroren er lange dager på jobb.

Hjertevenn: Skolen – et friminutt i en tung hverdag

12 år gamle Puspa ble foreldreløs da moren døde for tre år siden. Nå må hun passe på lillesøster Ganga (8) og være den eldste i familien når storebror er på jobb. Men ett lyspunkt har de: Skolen.

– Jeg liker å gå på skolen, og jeg elsker matematikk, sier Puspa med et smil og ser på meg med store, brune øyne. Det er ikke ofte hun smiler når vi snakker sammen, for livet hun forteller om er svært vanskelig for henne og de to søsknene i Kapilvastu, et område helt sør i Nepal, mot grensa til India.

Etter at moren døde må de tre barna, Puspa (12) Ganga, (8) og storebror Rohit (14) klare seg selv. Rohit jobber, ofte lange dager, på en av de mange mursteinsfabrikkene i området for å skaffe penger til den lille familien.

Av og til kommer han ikke hjem i det hele tatt. Da må vi sove helt alene. De nettene liker jeg ikke
Puspa, 12 år

Sammen må de tre klare seg selv i huset de har overtatt etter foreldrene. Faren er død. Han ble drept i en krangel like etter at Ganga ble født. Moren døde for tre år siden av magekreft. Det var ingen ting familien kunne gjøre; de hadde ikke penger til å betale for behandling på sykehuset.

Puspa forteller at hun og lillesøster lager mat av det lille de har i kjøkkenhagen og det broren har kunnet kjøpe. De må gjøre rent i huset, rydde, vaske klær og de må passe på hverandre. Det hender ofte at storebror ikke kommer hjem før langt på kvelden.
– Av og til kommer han ikke hjem i det hele tatt. Da må vi sove helt alene. De nettene liker jeg ikke, sier 12-åringen.

2022-nepal-puspha-og-ganga-proysen-dsc03294-web
Når vi sykler til skolen leker vi at sykkelen er et fly som tar oss med bort herfra. Da lager vi historier og fantasier om steder vi vil se og om mat vi vil spis

Puspa har ingen som kan hjelpe eller trøste når noe er galt eller de er lei seg.  
– Vi har ingen, sier hun og ser trist i bakken.
– Hva gjør du når noe er leit og vondt da?
– Da legger jeg meg i senga og sover. Det er det eneste som hjelper. Men når alt er fint og jeg har tid, liker jeg å lese. Da drømmer jeg meg bort og inn i en annen verden. Det er fint. Ganga liker å leke gjemsel, synge og danse. Hun er jo så liten og skjønner ikke alt, sier storesøster.

Hun forteller at aller best liker hun å være på skolen. Der har hun mange venninner. Hun sier at lærerne er snille og jeg skjønner at timene på skolen er et slags friminutt fra hverdagens mange gjøremål. På skolen kan hun være barn, leke, lære og være sammen med venner.

Når alt er fint og jeg har tid, liker jeg å lese. Da drømmer jeg meg bort og inn i en annen verden.
Puspa, 12 år

Hver dag sykler Puspa de tre kilometerne til og fra skolen med lillesøster bakpå.
– Det er så koselig. Noen ganger leker vi at sykkelen er et fly som tar oss med bort herfra. Da lager vi historier og fantasier om steder vi vil se og om mat vi vil spise, sier Puspa med et stort smil.

Som Hjertevenn er du med å betale for skolegangen, skoleuniformer, sko, sokker, skolesekk, pennal, skrivebøker og utstyr til disse jentene og flere tusen andre skolebarn. Jentene er også med på en skolefritidsordning som Strømmestiftelsen har her med vår lokale samarbeidspartner. I to timer, seks dager i uka, får barna hjelp med lekser og skolearbeid. I landsbyen er det seks familier der barn bor alene og ikke har foreldre som tar seg av dem.

Strømmestiftelsen jobber hver dag for å hjelpe de fattigste av de fattige. Og vi vet at veien ut av fattigdom starter første skoledag. Takk for at du er med på å hjelpe disse barna!

Navn: Puspa og Ganga

Alder: 12 og 8 

De foreldreløse jentene går på skole og skolefritidsordning, hvor de får leksehjelp.

Bosted: Nepal

Bli Hjertevenn-fadder!

En seksåring skal ikke jobbe på en byggeplass og bære tunge murstein. En tiåring skal ikke gifte seg. Barna skal heller bygge lekehus i barnehagen og løpe til skolen med bøker under armen. 

Vil du hjelpe barn som Puspa og Ganga? 

Som Hjertevenn-fadder hjelper du barn til en trygg hverdag, oppvekst og fremtid. 

Takk for at du bryr deg!

 

hv-logo-rosa-med-slogan-hoyde

 

Som Hjertevenn hjelper du barn til en trygg hverdag, oppvekst og fremtid!
Gjennom barnehager og skoler hjelper Strømmestiftelsen barn i noen av verdens fattigste land. 

Les mer om Hjertevenn-fadder

 

Oppdatert onsdag 19. oktober 2022