2022-sri-lanka-caritas-jobbskaping-butikk-pathmini-sandiarmohan-(1)
Pathmini Sandhiarmohan (46) sammen med sin yngste datter Menuka (22), som hjelper til i butikken når hun kan.

Butikken ved hovedveien til Mannar

I Sri Lanka har Pathmini Sandhiarmohan (46) skapt en lysende fremtid for seg og familien. Men veien dit har ikke vært enkel.

kartmarkor-magentaSri Lanka, Pannavedduvan 

 


En militær jeep stopper, og en soldat hopper ut. En liten butikk på den andre siden av veien er åpen, og soldaten kjøper en pakke kjeks og et par flasker brus. I butikkluka står Pathmini Sandhiarmohan og datteren Menuka (22).

— Vi startet den lille butikken i 2018. Før stod det en enkel kiosk her, men vi ville utvide, forteller Pathmini med et forsiktig smil. Butikken ligger langs hovedveien til byen Mannar på nordvest-kysten av Sri Lanka. Veien er godt trafikkert. Her er også en yrkesskole, og kundene er mange. 

Pathmini er født i Mattala og mannen i Ratnapur langt sør i landet. I 1995, mens borgerkrigen fortsatt raste i landet, kom de til Mannar. De siste 15 årene har de bodd i denne landsbyen.

Vi var fattige, og vi levde enkelt. Vi bodde i en jordhytte, hadde ikke ris å spise, og hadde bare råd til ett måltid om dagen.
Pathmini (46)

Ett måltid om dagen
— Det var en vanskelig tid. Selv etter at freden kom var militæret sterkt til stede. Vi fikk for eksempel  ikke lov til å bruke hovedveien som går forbi her. Skulle vi til lege med barna eller gjøre andre nødvendige ærender, måtte vi gå lange omveier gjennom jungelen. Vi var fattige, og vi levde enkelt. Vi bodde i en jordhytte, hadde ikke ris å spise, og hadde bare råd til ett måltid om dagen. På den vesle jordflekken vår dyrket vi bønner. Det vi ikke spiste solgte vi og tjente litt på det, sier Pathmini. 

Fikk nødhjelp
Etter at freden kom til oss i 2009, startet Strømmestiftelsen nødhjelpsarbeid i området gjennom den katolske organisasjonen Caritas. 
— Hjelpen vi fikk var helt avgjørende, forteller Pathmini. 
Hun har tre voksne barn: en sønn som er 26 år og to døtre på 24 og 22 år. I flere år, da barna var små, var det mannen som tok seg av dem


(Saken fortsetter under bildet)

2022-sri-lanka-caritas-jobbskaping-butikk-pathmini-sandiarmohan-(2)
Butikken ligger langs hovedveien til byen Mannar på nordvest-kysten av Sri Lanka. Veien er godt trafikkert, så kundene kommer jevnt innom.

Hushjelp
— Vi hadde en ku og forsøkte å bygge opp en gård her. Derfor måtte mannen min være hjemme. Jeg reiste bort for å tjene penger og jobbet blant annet som hushjelp hos en familie. Andre ganger jobbet jeg med  innhøsting eller med å plante ris. Jeg var borte to – tre uker om gangen. Inntekten kunne variere fra 15 til 20 kroner om dagen. Det var hardt arbeid, og det var veldig vanskelig å reise fra barna mine.

Slik levde vi i tre – fire år til vi hadde spart nok til at vi kunne begynne å bygge opp gården. Vi hadde fire mål jord. Vi dyrket bønner, tomater, chili og rødbeter. Etter hvert kjøpte vi mer jord. Nå har vi 20 mål. På halvparten dyrker vi ris. Nå har vi 15 kuer og bruker resten av jorden på gras og beite til kuene og til å dyrke grønnsaker. 

Nå er det vår tur
— Jeg blir så lei meg når jeg hører hvor vanskelig hun har hatt det. Noe har jeg hørt før, men mye er nytt for meg, sier datteren Menuka, og sender et kjærlig smil til sin mor. Et lite steinkast unna holder faren og broren på med å bygge hus. 
— Nå er det vår tur til å hjelpe. Nå skal vi ta vare på henne og gi henne det hun trenger. Da vi var små, bar hun og pappa oss til skolen for det var så langt å gå. Nå skal jeg og min bror og søster hjelpe foreldrene våre, sier datteren. 

—Jeg har aldri lånt uten at jeg visste at vi kunne klare å betale tilbake. Når andre har lånt til klær og andre ting, har jeg lånt til noe jeg visste kunne gi avkastning.
Pathmini (46)

Min drøm
— Jeg var ikke en modig kvinne. Jeg var redd og forsiktig. Men jeg har forandret meg og fått tro på seg selv, sier Pathmini. 

Hun ble med da Caritas startet opp en Community Based Organisation (CBO) (landsby-organisasjon) her. Hun begynte å spare og etter hvert ta opp lån. Det første lånet var på 10 000 rupi – det gikk til å kjøpe frø til grønnsaker og til butikken. Etter det har hun lånt fire ganger. Det siste lånet var 80 000 rupi (ca.2300 nok). 

— Jeg har aldri lånt uten at jeg visste at vi kunne klare å betale tilbake. Når andre har lånt til klær og andre ting, har jeg lånt til noe jeg visste kunne gi avkastning. Vi har investert i kuer og okser, lånt til butikken vår, kjøpt en traktor og motorsykler, og nå bygger vi på huset. Vi har solgt over 40 okser for å betale for huset vi bygger på nå. Dette har vært min drøm. Jeg koser meg over at naboene kan se at det faktisk skjer, sier hun stolt. 

— Det er ingen grunn til at noen skal være fattige. Med hardt arbeid kan alle klare det. Det har jeg vist. Jeg har klart noe. Og, sier Pathmini, med et stort smil: — Før hadde jeg ikke penger til å kjøpe gull, slik de andre kvinnene her kunne. Men nå kan jeg – og nå har jeg vist at også jeg fikk det til, sier hun og ser stolt på sin datter.

En bil kjører ned fra hovedveien og stopper foran den lille butikken. En ny kunde kommer ut. Det er den fjerde på den korte tiden vi har vært der. Det gir håp i den lille butikken langs veien til Mannar.


Tekst og foto: Egil Mongstad

Oppdatert fredag 9. desember 2022