2021-bangladesh-skolene-apner-elever-munnbind
Barna er tilbake på skoleveien med bøker og store smil bak munnbindene, som er et krav for skoleelevene i Bangladesh.

Endelig er skolene åpne igjen

Nå er det endelig slutt på lange, utfordrende og vanskelig måneder for barn og unge i Bangladesh.

kartmarkor-magentaBANGLADESH

Tekst: Egil Mongstad
Foto: Strømmestiftelsen Asia


Etter 18 måneder med stengte skoler er barna i Bangladesh tilbake i klasserommene. Stengte skoler, og sosial isolasjon har gjort at mye lærdom har gått i glemmeboken. Mange har heller kunnet følge alternativ opplæring på internett, radio eller tv  fordi de ikke har verken internett eller radio eller tv.  

Trygg skolehverdag 
Men nå har skolene åpnet igjen. Barna er tilbake på skoleveien med bøker og store smil. Styresmaktene har utarbeidet retningslinjer som skal ta vare på barna mens de er på skolen. Det handler fortsatt om god håndhygiene, bruk av munnbind og om å holde en meter avstand, både i klasserommet og ute.  

– I Strømmestiftelsen har med hjelp fra ungdommer fra lokale Shonglap-grupper, bidratt med å informere i lokalsamfunn og foreldre om tiltakene som skal sikre barna en så trygg oppstart på skolen som mulig etter pandemien, forteller utdanningskoordinator i Bangladesh, Rahul Kanti Barua.  
– 18 frivillige organisasjoner har også laget et informasjonsprogram for å informere om tiltak som skal gjøre skolehverdagen så trygg som mulig, sier han.  

Mye glede 
Rowsonwara Khatun er ett av barna som nå gleder seg over å være tilbake på skolen. Uten smarttelefon og tilgang til verken tv, radio eller internett har hun ikke kunnet følge alternativ undervisning. Pandemien har vært utfordrende, og presset fra flere hold om å gifte seg har vært hardt, men hun har kjempet imot.  

– Jeg glad for at skolene har åpnet igjen og at jeg har unngått å bli giftet bort. Nå blir det mye lettere å stå imot. Jeg har møtt vennene mine. Vi er sammen og det betyr så utrolig mye å være tilbake på skolen, sier hun.  
Også foreldre er glade for at skolene har åpnet. Sarmin Aktar har en datter i andre klasse.  
– Dessverre har hun glemt mye av det hun har lært. Men nå er på skolen igjen. Jeg ble så glad da jeg så hvor mye det betydde for henne at skolene skulle åpne igjen, forteller en mor.  

Mye å ta igjen 
– Dessverre er det slik at mange barn alt har glemt mye, og det er en stor utfordring at mange barn ikke husker alfabetet lenger. Mange har også flyttet, og dessverre er det mange jenter som har blitt tvunget til å gifte seg. De kommer kanskje aldri tilbake til skolen, sier rektor Nilufa Akhter ved Halkarchar barneskole, som nå gleder seg over at det er liv i skolegården og at klasserommene er fulle igjen.   
– Nå er det vår oppgave å hjelpe barna til å bli interessert i skole igjen, sier Thamina Aktar, en annen av rektorene. Det er godt å være i gang igjen, sier hun.   


2021-bangladesh-skolene-apner-elever-temperaturmaling

 

Dette ser kanskje litt skummelt ut, men det er bare den daglige temperaturmåling av elevene - et av tiltakene mot pandemien etter at skolene har åpnet igjen i Bangladesh