12020-kristine-sodal-sst-30884--photo_oystein_venas_sorensen
- Det var fantastisk å se det enorme engasjementet og kreativiteten hos elever over hele landet på OD-dagen 29. oktober, skriver generalsekretær, Kristine S. Sødal.

Generalsekretæren mener: «PUSH GRENSENE!»

- Det har vært et spesielt år for årets Operasjon Dagsverk-aksjon, med mange begrensninger som følge av koronapandemien, mener Kristine S. Sødal, Strømmestiftelsens generalsekretær i denne kronikken.

2020 har blitt året da alt snudde. For ett år siden hadde jeg aldri forestilt meg en hverdag med sosial distansering, 1-metersregelen, munnbind og reiseforbud. Hva blir det neste?  

«Når verden er full av hindringer, må vi pushe grensene for å komme framover», lyder slagordet til årets Operasjon Dagsverk (OD), som i år gikk til vårt livsmestringskurs for ungdom som har flyktet fra Sør-Sudan til Uganda.  

Det har vært et spesielt år for årets aksjon, med mange begrensninger som følge av koronapandemien. Mest av alt har det vært et spesielt år for Uganda og Sør-Sudan, som er hardt rammet av konsekvensene av koronakrisen, i tillegg til at situasjonen i Sør-Sudan er skjør. Derfor var det fantastisk å se det enorme engasjementet og kreativiteten hos elever over hele landet på OD-dagen 29. oktober. Og det var veldig fint å oppleve støtten fra folk som stilte opp med OD-jobber og heiarop, og som mer enn gjerne kjøpte en «luftig» og koronavennlig OD-bolle gjennom ODs innsamlingsaksjon.  

Fremover vil grønn jobbskaping og sirkulær økonomi bli viktigere og viktigere i landene hvor vi jobber. 

Årets OD-slagord beskriver godt situasjonen verden er inne i nå og hva vi må gjøre. Behovet for å bekjempe fattigdom er viktigere enn noen gang. I Strømmestiftelsen snakker vi mye om «the new normal». Vi ser framover, finner nye løsninger og tilpasser programmene våre til «den nye normalen». Og selv om koronakrisen har skapt enorme konsekvenser og tilbakeslag for verdens fattigste, er det ikke første gang vi blir nødt til å spørre oss selv: «Hva kan vi lære av dette?». Verden var i endring også før koronakrisen.  

Etter en kort periode med mindre aktivitet i Strømmestiftelsens programmer i Vest-Afrika, Øst-Afrika og Asia, er vi nå oppe i 82 prosent av full aktivitet. Det vil si at arbeidet vårt foregår mer eller mindre normalt, med nye justeringer og tilpasninger. Det er jeg stolt av. Det viser verdien av å være en desentralisert organisasjon, hvor vi har kolleger og partnere ute i felt som er til stede og som ser behovene.  

FNs bærekraftsmål, som skal oppnås innen 2030, er ledende for vårt arbeid, og vi har lovet å finne nye, innovative måter for å nå vår visjon om å utrydde fattigdom. Vi gir oss ikke!