2019-nepal-barnearbeid-murstein-(2)
Barn og unge arbeider dagen lang med tung leire for å lage rå murstein. Fra venstre Suni, Sabitri og Sangita.

Når arbeid stjeler barndom

De knar leire, puster støv, bærer tungt og sitter bøyd time etter time og arbeider seg helseløse med tung leire som skal brennes til murstein. Dette er noen av barna som skal mette den stadig økende etterspørselen etter murstein i landet.

2019-nepal-barnearbeid-murstein-(4)
Hardt og helsefarlig arbeid for barna som sitter time etter time på huk og lager murstein.

Suni, Sabitri og Sangita sitter time etter time, dag etter dag, bøyd på slitne knær og arbeider med den tunge leira. Med øvde hender knar de den, gjør den myk og elastisk før de trykker den ned i en boks av tre. Så presser de den sammen, snur boksen, gir den et kakk og løfter den opp. På bakken ligger det igjen en ferdig murstein i rå leire, merket med TST – logonavn til tørkeovnen for murstein som de tre tenåringene arbeider for.

Ikke stedet for å tenke. Svetten pipler frem på panna under den brennende sola. Støvet legger seg i hår, øyne og hals. Av og til kan det være tungt å puste. Slitne i muskler og ledd arbeider de tre jentene. Hver dag lager de 100 – 120 murstein, en jobb som gir dem rundt 25 kroner. For hver stein de legger vet de at pengene de får betyr så mye for familien. Ved siden av dem sitter ei ung jente, hun er 11 – 12 år gammel. Jobben er ikke ny for henne heller. Med trente hender arbeider hun mekanisk med å kna, fylle forma og legge stein etter stein. Dette er ikke stedet for å tenke – her er drømmen om skole og utdanning en fjern tanke.

Hardt arbeid. Skolen måtte de tre vennene, som nå er blitt 18 år, si farvel til for flere år siden. Siden har de jobbet. De første årene i et sandtak ved elva og nå ved denne ovnen. Seks måneder i året er de her, fra sju om morgenen til fem om ettermiddagen. I sesongen kan det arbeide opp til 250 personer her. En time midt på dagen har de pause. Da er de hjemme og spiser. Når regntiden kommer, må de arbeide hjemme. Foreldrene er fattige, jordløse, dagarbeidere, og for mange er det helt avgjørende at også barna deres arbeider.

Barnearbeid i Nepal er et stort problem og en av de største sosiale utfordringene landet har å slite med.

Flere tusen barn. Suni, Sabitri og Sangita er tre av flere titalls tusen barn og tenåringer i Nepal som arbeider med å lage murstein. Hvor mange er det ingen som helt har oversikten på og tallene spriker fra vel 25 000 til over 60 000. Ifølge flere organisasjoner som arbeider med barnearbeid i Nepal finnes det ikke nøyaktig informasjon om hvor mange barn som arbeider med å lage murstein. Heller ikke i offisiell statistikk kan en finne tall som forteller nøyaktig hvor mange barn som arbeider ved ovner som dette, sier Strømmestiftelsens programkoordinator i Nepal, Jivan Basnet.

2019-nepal-barnearbeid-murstein-(5)
Vi har ingen barn som er tilsatte her, men de jobber gjerne med foreldrene sine, sier fabrikksjefen

Farlige jobber. Barnearbeid i Nepal er et stort problem og en av de aller største sosiale utfordringene i landet. I følge Den Internasjonale arbeiderorganisasjonen ILO er over tre millioner av Nepals nærmere åtte millioner barn engasjert i en eller annen form for arbeid. To tredjedeler av disse er under 14 år. 60 prosent av dem som arbeider i såkalte farlige jobber er jenter. Og de lange og slitsomme dagene i anleggene der de brenner murstein blir regnet for å være noe av det mest farlige.

Før Nepal ble rammet av et kraftig jordskjelv i 2015 hadde landet en byggeboom, og etterspørselen etter murstein var vanskelig å dekke. Etter jordskjelvet økte behovet, og med det også behovet for arbeidskraft.  Ifølge nettstedet stopchildlabor.org finnes det et sted mellom 1200 og 3000 ovner for å brenne murstein i Nepal. Flere av disse er anlegg som ikke er registret noe sted, og mange ligger på avsidesliggende steder der det er lite eller ingen kontroll fra myndighetene.

Siden de får betalt per stein så lar de nok barna sine arbeide for å øke inntekten, og det kan ikke vi kontrollere. 
-Fabrikksjefen

En gjeldssirkel. Å arbeide med murstein er tungt og helsefarlig. De som arbeider her er fattige sesongarbeidere, og arbeidet krever ingen spesiell utdanning. De fleste barna her går ikke på skole. Ifølge nettstedet «Slavery in Nepal» arbeider flere av dem sammen med sine foreldre. Flere av de voksne arbeider her fordi de har fått utbetalt penger på forskudd og bruker sesongen til å betale gjelden med egen og/eller barnas arbeidskraft. Noen klarer det, andre må starte også neste sesong, i bunnløs gjeld til sin arbeidsgiver.

Hardt fysisk kroppsarbeid er er hverdagen for dem som arbeider i mursteinsfabrikken.
2019-nepal-samvad-nepal-urmila-barneekteskap-(4)
Livsmestringskurset Samvad er viktig for jentene i denne landsbyen. Her er noen av ungdommene og barna som har glede av Samvad og samarbeidet organisasjonen SSDC har med Strømmestiftelsen.

Barna og de som arbeider her utvikler store helseproblem; de puster støv, de har ødelagte rygger, vondt i hode, knær og nakke. Arbeidsdagene er lange og maten ofte dårlig. Mange barn får ikke gå på skole.

– Vi har ingen barn som er tilsatt her. Det er ikke lov, sier sjefen ved denne ovnen.

Fabrikken ligger ikke langt unna byen Butwal, sør i Nepal. Men det er barn som hver eneste dag jobber her side om side med sine foreldre. 

– Siden de får betalt per stein så lar de nok barna sine arbeide for å øke inntekten, og det kan ikke vi kontrollere, sier han. Hver sesong brenner han rundt fem millioner stein her.

Sluttet på skolen. Sangita måtte slutte på skolen da hun gikk i femte klasse. 12 år gammel var hun med til elva for å bære sand, og nå lager hun murstein.

– Vi må hjelpe foreldrene våre – derfor er vi her. Vi har ikke engang jord så vi kan dyrke våre egne grønnsaker, sier de tre jentene. Å arbeide her er ikke noe de vil, det er noe de må.

Livsmestring. Da Strømmestiftelsens samarbeidsorganisasjon SSDC presenterte livsmestringskurset Samvad ble det tatt godt imot. 

– Samvad utvikler oss, og vi lærer nye ting om barneekteskap, om medgift, barnearbeid, handicap og mye annet. Dette er ting vi ikke kunne noe om fra før, men som vi nå vet en hel masse om, sier de tre jentene.

– Flere av barna våre har få år på skolen. Derfor er det de lærer på Samvad fint, sier en mor. Datteren hennes er 12 år gammel. Når det er sesong, må også hun gå til elva der hun knuser stein og bærer sand. Selv er hun dagarbeider og arbeider nå i rismarkene.

– Det er trist at det skal være slik. Det er trist at vi ikke kan få utdanning, at vi kan studere og bli noe. Hver dag ser vi vennene våre på vei til skolen. Jeg begynner nesten å gråte når jeg tenker på at det kan ikke jeg. Ryggen, beina, knærne og det harde arbeidet ødelegger helsa vår. For vi må arbeide og betale gjelda vår og tjene til livets opphold. Dessverre, men slik er det, sier de tre tenåringene.

Fakta

  • Det finnes mellom 1200 og 3000 ovner der det blir brent murstein i Nepal.
  • Sesongen er fra oktober til april.
  • Det blir anslått at dette er en industri som gir arbeid til 250 000 mennesker, og at mellom 25 000 og 60 000 av dem er barn.
  • 40 prosent av alle barn i Nepal i alderen 5 – 17 år er på en eller annen måte brukt i barnearbeid.
  • Rundt 620 000 barn i Nepal arbeider i det som blir definert som farlig arbeid. Den verste formen er prostitusjon, et arbeid som hvert år omfatter 12 000 barn. Deretter kommer de som lager murstein, vever tepper, er hushjelp og så videre.
  • Det er flere jenter enn gutter som er involvert i barnearbeid, og det er flere barn som bor og arbeider på landsbygda enn i byene.
  • Nærmere 800 000 barn i alderen 5 til 12 år i Nepal går ikke på skolen.

Kilde: Unicef, ILO, National Labor Academy in Nepal, Stop child labour - Nepal, World Education, Slavery Nepal.

Tekst og Foto Egil Mongstad, Butwal, Nepal