Sita Belem fra Burkina Faso er bekymret over koronapandemien.
Sita Belem er bekymret og håper koronapandemien snart går over. Siden pandemien kom, har hun og mannen nesten tapt alle inntekter fra de vesle virksomhetene de har. 

Mistet nesten hele inntekten

Koronapandemien satte en stopper for butikken til Sita Belem og familien. Nå overlever de på kjøkkenhagen, egne høner og familiens kornlager.

I landsbyen Reko, noen mil nord for hovedstaden Ouagadougou i Burkina Faso, bor 40 år gamle Sita sammen med mann og fem barn. Her arbeider Strømmestiftelsens samarbeidspartner ADEFAD blant annet med spare- og lånegrupper. For snart et år siden ble Sita og 24 andre kvinner med i en slik gruppe.  

Spennende og nytt

– Da vi begynte, visste jeg lite om det å tjene penger. Jeg jobbet hjemme og mannen min tjente pengene. Men jeg syntes det var spennende, og mannen min hadde ikke noe imot det. I begynnelsen sparte vi 250 CFA, (vel 4 kroner) i uka. Etter 34 uker hadde jeg spart 8500 CFA (140 kroner). Nå har vi økt sparingen til 500 CFA i uka, forteller Sita Belem. 

Vi hørte om den nye sykdommen.
Men vi var sikre på at det bare ville ramme vesten og ikke oss.

Lånte penger

– I starten turte jeg ikke ta lån. Men etter hvert måtte jeg og lånte 5000 CFA (vel 80 kroner), og kjøpte sukker og krydder som jeg solgte. Salget gikk bra og jeg fikk flere kunder. Etter en stund ville jeg ha flere varer, og jeg begynte å selge couscous, forteller hun. 

Jeg fikk mye skryt fra mann og barn. Snart tjente jeg så bra at jeg kunne være med å betale noe av utgiftene våre. Det satte mannen min, som også er kjøpmann, stor pris på, forteller Sita. 

Den nye sykdommen

– Så kom koronapandemien. De siste månedene har forretningen gått på tomgang, og salget har nesten stoppet opp. Vi hørte om den nye sykdommen. Men vi var sikre på at det bare ville ramme vesten og ikke oss. Etter hvert forstod vi at dette kom til oss også, sier Sita.  

Reisestopp og kjøkkenhage

– Det ble dramatisk. Kundene ble borte, og inntektene stupte. Restriksjoner gjorde at mannen min ikke kunne reise. Jeg merket at det ble vanskelig, sier hun. 

– Hva skulle vi gjøre? Vi bor på landsbygda og vi har litt jord. Nå har vi laget en kjøkkenhage, dyrker grønnsaker og har høner. Sammen med resten av familien har vi også et kornkammer. Det er det som holder oss oppe nå, sier Sita Belem. 


Tekst og foto: Fatoumata Dembélé, Burkina Faso