Gå til innhold Gå til navigasjon

Historier

Fattigguten som kom kring presidentens bord

For David Bahati var det den framande gjevaren i Noreg som gjorde at han kunne halda fast på draumen om å få ei utdanning. Utan eit fadderskap gjennom Strømmestiftelsen er han slett ikkje sikker på korleis livet hans hadde vore i dag.

Jenta som var stum

Thazin snakket ikke og lekte ikke med andre barn. En barnehageplass skulle forandre alt.

Hotellarbeideren i Juba

– Livet mitt er totalt forandret, smiler 24 år gamle Kaku Reida fra det krigsherjede Sør-Sudan. 24-åringen er en av svært mange i Sør-Sudan som vokste opp i eksil. Hele barndommen og oppveksten hadde hun i en flyktningleir i Uganda. Nå har hun fått seg jobb på et av de bedre hotellene i Juba, takket være Strømmestiftelsen og Bonga.

15-åringen hadde to friere på døra - fant en utvei.

Allerede som 15-åring hadde 15-årige Ramatou fra Niger fått to tilbud om giftermål. Men den unge jenta ville ikke gifte seg tidlig, slik moren hennes hadde gjort. Hun så etter en utvei, og den kom fra uventet hold.

Fikk yrkesopplæring - ble sauebonde

I to år gikk Sidiki (25) fra Mali på Strømmestiftelsens yrkeopplæring – Speed School 3 . Her fikk han lære et yrke, og Sidiki valgte husdyravl. I dag er han sauebonde og kan forsørge familien sin.

Fikk en vill idé og bygget skole uten penger

Lærerstudenten hadde ingen penger, men på to år bygget han en skole med over 600 elever. Hvordan er det mulig?

Ouzilla

Uganda: Innen hun var 12 år, hadde Ouzilla fått kroppen skadet av sykdom, opplevd at pappa døde og etterpå at mamma rømte fra henne og de to søsknene. 

Vårt eget skriftspråk!

Med store, forventningsfulle øyne ser de sju barna i førskolen på læreren. De smiler, klapper og ler høyt når hun forteller. Så blir de stille igjen. Barna lytter, tenker og følger interessert med når læreren leser videre. På veggene henger det fargerike tegninger og en plakat som viser dem de nye bokstavene de må lære. Det er bokstavene til det nye alfabetet de nylig har fått.

Håp i Sør-Sudan?

Oppturene og nedturene i det krigstrette landet har vært mange. Etter flere tiår med borgerkrig og mer enn to millioner døde, skulle folkeavstemningen i 2005 bli starten på noe nytt. Det ble det ikke.

Endelig attende på skulen

Far og mor i familien Hambrom vil så gjerne at døtrene deira skal få gå på skulen. No har dottera Hassina fått ein ny sjanse gjennom Bridge School.

Aditya kommer ut av skallet

Fem år gamle Aditya var ekstremt sjenert, og lekte ikke sammen med andre barn på sin alder. Men det var før han begynte på førskole og fikk undervisning på sitt eget språk.

Trygg på skolen

Dhurga skulle passe den mellomste søsteren sin. Men så skjedde det som aldri skulle skjedd – søsteren falt i brønnen og druknet.

Urettferdig! Fordi jeg er jente, får jeg ikke arve noe!

– Jeg vil kjempe mot uretten! Hvorfor er det for eksempel helt ok at guttene får arve jord, mens vi som jenter ikke får noe? Bror bryr seg ikke lenger om søster når det handler om arv eller rett til utdanning. Det er vondt at det er slik, sier sekstenåringen Riba fra Bangladesh alvorlig.

Fly me to...

«Hvor vil du fly hvis du følger drømmen din?» spør Janne Sødal Ringøen. I hånden holder hun et lite smykke av en spurv i sølv som hun forsiktig trer på et sølvkjede. Snart skal hennes drømmer smykke en annen kvinnes hals.

Skreddersyr sin egen fremtid

I klassen satt Rosa (17) og visste at hun snart skulle føde. Det var ingen andre som visste det. Dette var hennes egen, vonde hemmelighet.

Lærer Leyas bønn

De fleste barna her har mistet nær familie. Det beste for dem er å komme på skolen, få noe annet å tenke på, sier lærer Leya. Hun står midt blant flyktningebarn som er klar for å lære, men som mangler skole.

Målrettet ingeniørspire

17-årige Tammana kunne klaget over en strevsom hverdag. I stedet teller hun sine velsignelser. Som eneste jente i landsbyen Marchwari i Nepal, har hun nemlig klart å komme seg på videregående skole.

Kjemper for likhet

Ranjita Bishwakarma (24) er ei jente med skikkelig bein i nesa. Hun ble født som kasteløs i Nepal, men lar seg ikke stoppe av det. Hun drømmer om å forandre samfunnet sitt. Nå er hun i Norge som student ved Hald Internasjonale Senter i Mandal, og vil lære mer om likeverd og likestilling.

Gikk i fire dager mot friheten

– Det var krigen som sendte oss på flukt. Jeg var på skolen den dagen. Jeg husker det så godt, forteller Viola Yobu. Øynene blir blanke når hun tar oss med tilbake til den tunge dagen.

En ny start for Juma

Alle de andre i Juma Rani Barmans (15) familie flyttet til Dhaka, hvor faren hennes jobber som nattevakt på en tekstilfabrikk. Men Juma fikk ikke bli med. Hun måtte bli igjen i landsbyen sammen med farmoren.

Flyktning på nytt

For andre gong er Mary Liong (18) flyktning i Uganda. Første gongen var ho ei ganske lita nyfødt jente som vaks opp her, og hadde dei første åtte leveåra sine her i Uganda. I 2008 vendte familien heim til Kajo Keji i Sør-Sudan. Landet hadde blitt sjølvstendig. Det var optimisme og folk trudde på framtida for eit fritt Sør-Sudan.

Når livet vender

På nytt er tusener på flukt fra Sør-Sudan. I leirer, også kalt bosettinger, i Nord Uganda, bor det nå over en million mennesker. De har alle reist fra nabolandet i nord, der de har flyktet fra drap, voldtekter, overgrep og maktkamp, alt isenesatt av landets ledere, politiske rivaler og stammer.

- Er jeg bare født for å bli solgt?

Små jenter blir hver dag født inn til et liv i slaveri, tvangs-ekteskap eller prostitusjon. Men det finnes håp om at tradisjonen kan snu i Dhansaras landsby.

Flue på veggen

Bli med når jentene i Samvad, Strømmestiftelsens utdanning som gjør ungdom i Nepal til sjef i eget liv, samles for å snakke, le, gråte, rope, diskutere og lytte.

Fletter for livet!

Aisha (17) fra Uganda er ikke avhengig av å tigge for å overleve. Med utdanning og et lite oppstartstilskudd har Aisha skapt en framtid for seg, den vesle sønnen og hennes gamle far.  

Lånegruppe ga muligheter!

Mariam var for fattig til å få lån i banken. Men også for fattig til å investere slik at hun kunne tjene nok til å brødfø familien. En spare- og lånegruppe ble Mariam Selemani (35) sin vei ut av fattigdommens runddans.

Ble giftet bort som 14-åring

Shipa klarte å rømme fra sin første ektemann. Men da hun var 16, ble hun tvangsgiftet igjen. Hvordan kan sånt skje? Her forteller både mor og datter sin historie.

Hvordan forhindre 40 000 barneekteskap?

Gi jenter utdanning og kunnskap om egne rettigheter. På denne måten har vi forhindret 40 000 barneekteskap i Bangladesh.

Tøffeste jentene i gata!

Vi digger jenter som finner mot til å vise muskler! På tross av enorm motstand, har jentene fra Ekta Samvansendter i Bahera vist at de kan takle enorme utfordringer. Både i livet og på fotballbanen!

Bloggere på tur

I høst kan du på Aftenposten TV se hvordan det gikk da mammabloggerne møtte en helt annen virkelighet enn den de opplever i hverdagen hjemme.

Kan du hjelpe meg tilbake til skolen?

Ni år gamle Sidikou har et stort problem: Han sluttet på skolen allerede i første klasse. Dermed har han mistet tre års skolegang.

Potethjelpen

Jordskjelvet i april 2015 la husene og livene deres i ruiner. Nå har de igjen framtid og håp, takket være hjelp fra Strømmestiftelsen og bedriften Phonero. Og ikke minst: Poteter.

Når ekteskapet er et overgrep

Hvert andre sekund blir ei jente giftet bort før hun er 18. For mange er bryllupsdagen slutten på fremtidshåpet.

Rømte fra ondskapens favntak

Det finnes i dag 168 millioner barnearbeidere verden over. Den tidligere sexslaven Maina var en av dem. Kunstner Per Fronth har møtt henne. Her er hans fortelling.

Om giftemål og gode menn

Jentene i landsbyen Tilauri ser på meg med store, forskrekkede øyne. –  Men hva sa foreldrene dine? Kunne du virkelig velge mann selv?

På jobb i helvete

Mangelen på en anstendig jobb har mange konsekvenser. For jenter i Nepal fører desperasjonen etter jobb og inntekt til at mange foreldre og unge jenter blir lurt, slik at jentene ufrivillig ender som sexslaver på bordell.

Shipas idé ble familiens gullegg

Med en sprellende, lysegul gåsunge i hendene står Shipa på fjorten år og smiler fra øre til øre. Hennes idé om å begynne med oppdrett og egg-produksjon har forvandlet hele familiens økonomi. Og dermed også hennes egen fremtid.

Fredag i Kouloumbou

Det er fredag i landsbyen Kouloumbou i Niger. Kvinnene er samla til møte i spare- og lånegruppa «Tontoni», som betyr vekst.

Strømmestiftelsen tar ansvar for lærerutdanning i Sør-Sudan

– Det er et stort, omfattende, krevende, og enormt viktig prosjekt som Strømmestiftelsen har jobbet med siden 2016. Vi jobber i dag med hele 4 av 6 av Sør-Sudans lærerskoler, sier Strømmestiftelsens kontaktperson for prosjektet, Lars Saaghus.

Jenta som ikke gav opp

– For to år siden kom far til meg og sa jeg måtte slutte på skolen. De hadde bruk for meg hjemme og mente at syv år på barneskolen måtte være nok. Ikke alle jenter var så heldige som jeg.

Fortvilet skoledirektør med nytt håp

– Vi trenger flere lærere, flere skoler, nye klasserom og vann! 

Fra barnesoldat til samfunnsbygger

Peter Chol ville ikke mer da krigen hadde tatt barndommen, ungdomsårene og vennene hans. Etter ti år med drap, smerte, tårer og krig, satset han alt på vinne livet og friheten.

En skolerevolusjon må til i Sør-Sudan

I 2005 var det vel 400 000 barn som gikk på skolen i Sør-Sudan. Nå er tallet 2,4 millioner. Økningen har vært formidabel, men kvaliteten på skolene, undervisningen og lærere svært dårlig. Og fortsatt er det nærmere to millioner barn i Sør-Sudan som ikke går på skole.

Frivillige lærere redder skolene i Sør-Sudan

Lærerne er borte, klasserommene er neste borte, og bare et lite fåtall av elevene er kommet. Men rektor Salwa Sulelako forsøker likevel å holde motet oppe - så godt hun kan.

Sommerfugleffekten

En sommerfugls vingeslag kan bli til en storm. Én kvinnes mot og hardt arbeid kan forandre en hel landsby og sitt lands fremtid.

Fra gjetergutt til skolegutt

Han er 12 år gammel. Han har aldri gått på skolen – før nå. Speed School har gitt Isofou en sjanse til å få utdanning – noe faren hans aldri fikk.

Storesøster og hushjelp

12 år gamle Marie Kyelem hadde alltid et desperat ønske om å komme seg på skolen, men foreldrene motsatte seg det. De trengte hjelpen hennes hjemme, med husarbeid og barnepass for sine småbrødre. Men nå er det nye tider!

Barnesoldater i fryktens land

Få land har tvunget og lurt så mange barn til å bli soldater som Myanmar. Møt tre av dem som ble gitt et gevær i hånden mens de ennå var barn.

Lurt i krigen

15 år gammel risikerte Win livet i en krig han ikke så noen mening i. Nå er han fri, men soldatlivet tok fra ham alle drømmer.

Reddet av mamma

Maung hadde hatt mange år som barnearbeider da noen venner overtalte ham til å bli med i hæren, bare 14 år gammel. – Det kunne vel ikke være verre enn slik jeg har det i dag, tenkte han. Han tok feil.

Solgt som soldat

Nyan ble solgt til hæren som 16-åring. Noen måneder senere stod han i frontlinjen og skjøt for å drepe.

Lærerdrømmen

- Tusen takk for jobben!

Bokstavsmia i Kai

Alimata Sogodogo Dembele smiler sitt bredeste smil. Bakerst i kroken sitter den unge kvinnen, som er i slutten av 20-årene. Våkent følger hun med på det som skjer framme ved tavla. Sammen med 25 andre kvinner er hun på voksenopplæring. Hun lærer å lese og skrive.

Landsbyen der hurtigskulen er avgjerande

I landsbyen til 10 år gamle Binta Hassan har det aldri vore skule. Men no lærer 10-åringen å lesa og skriva, og ho likar det.

Den lange veien til utdanning

For mange foreldre er det å betale skolepenger for døtrene sine et tapsprosjekt. Men for foreldrene til 16 år gamle Sonia Akello er det ikke slik.

Sparebanken

– Tradisjonelt sett er kvinnene her bundet til å være hjemme og delta i arbeidet på gården. I vårt samfunn har kvinnene altfor liten plass. Derfor arbeider jeg her, sier Awa Konate.

Med livet som innsats

To ganger har han fått plass i en gummibåt, men begge gangene ble han tatt av politiet før båten kom ut på havet.

Jobbskaparen i Kai

Ho hadde aldri teke i ein penn før. No kan ho skrive namnet sitt, ho kan lese og talla kan ho legge saman. Safiatou Traore er kvinna som ville lære og som har gjort det.

Jobbskaperne i Kajioli imponerer rådgiveren

Mussa Kone har oversikten, og han ser at både Speed School og spare- og lånegruppene gjør noe med lokalsamfunnet hans.

– Skolen gir landsbyen vår noe å håpe på

Salim Souley har ikke helt greie på hvor gammel han er. Men skolen, den vil han gå på.

Skapte ein lønsam arbeidsplass

Maisåkeren til Jayakodi Arachilage Nandani står gul og sterk og skal snart haustast.

Styrker kvinnenes posisjon

13 kvinner møtte opp da yrkesfagskolen i Kuron, Sør-Sudan, åpnet en sy-linje i juni i år. Forhåpentligvis vil et yrke øke verdigheten til en svært undertrykt gruppe.

Rakéita og tante Bíla

Da mannen til Bíla døde spurte hun sin søster, som hadde flere barn, om hun kunne få et av barna hennes. Derfor bor Rakéita llboudo nå hos sin tante. Og det er hun glad for, for nå får hun gå på skole. Det gjør ingen av søsknene hennes.

Startet systue sammen

En gjeng modige Shonglap-jenter fant på noe ingen hadde gjort tidligere i deres landsby: De startet sin egen systue! Det forandret både deres og lokalsamfunnets tilværelse.

Et nytt liv som lærer

Amani fikk livet snudd på hodet da han ble rammet av polio på 90-tallet. Han måtte slutte som fisker og startet landsbyens første førskole.

Nye muligheter

På yrkesskolen Druscilla har Anivious fått ny kunnskap, gode venner og tro på fremtiden.

Aldri mer et mobbeoffer!

Mehadi (15) ble mobbet og trakassert på skoleveien. De fattige foreldrene ble så bekymret for hennes sikkerhet, at hun måtte slutte på skolen. Da var hun bare 11 år gammel.

Jeg vil ikke at søstrene mine skal giftes bort!

— Jeg gjør nesten hva som helst for å tjene penger, bare jeg kan få fortsette studiene mine og søstrene mine slipper å bli giftet bort!

Jobbskaperne

Foreldre har fått jobb og inntekt. Barna får gå i barnehage og på skole. På fire år har mikrofinans forandret landsbyen Masemele i Tanzania.

Barneekteskap – nei takk!

Det formelig kryr av mennesker på den åpne sletta. Her er både ung og gammel, flest unge.

Hjelpa som vart værande

Det starta med 150 medlemmar i februar 2006. I dag har «Samanthipo woman’s production and Services co-op Society» 482 medlemmar. Målsettinga er å få med heile landsbyen.

Så døden i havet

Abdul Japar (40) hadde dradd sine garn. Han hadde ryddet og rensket garna, og tok et bad i sjøen, da han forstod at noe var rivende galt. Under ham forsvant havet, og framfor ham var det et par hundre meter til land.

Jungelen ble redningen

Komari. Hvite strender, kokospalmer som strekker seg mot en blå – blå himmel, og turkis sjø mot det indiske hav. Komari var en perle og et uberørt tropisk paradis. Så kom tsunamien.

Grønnsaker hver dag

Elevene ved St. Thomas Primary School får noe som er svært uvanlig i afrikanske skoler: grønnsaker til lunsj hver dag.

Ut av isolasjonen

Marta er født med en funksjonshemming. Foreldrene syntes ikke hun trengte skolegang, og hun ble isolert og alene. Men med Shonglap ble isolasjonen brutt, og nå lever hun ut sine drømmer!

Mr.Toys lager leker i Kampalas slum

– Velkommen til Mr.Toys!

Syklende forretningskvinne

– De kaller meg bare «den syklende kvinnen som selger fisk», ler Maria (24).

Lucie tok livet tilbake

Graven hennes var gjort i stand. Alle trodde hun var død. Men Lucie tok livet tilbake!

Å spare til sine første sko

Liten, men likevel med klare mål i livet.

Den livreddende timen

Drama i klasserommet: Et uskyldig dobesøk får fatale konsekvenser.

Fatimas siste sjanse

11-årige Fatima har hatt et tøft liv. Nå smiler livet for den unge jenta.

Kilden til et nytt liv

Innbyggerne i landsbyen Andawala, Sri Lanka, bor i en pittoresk, vakker og frodig dal. Likevel er tilværelsen hard, for i lange perioder av året mangler de tilgang på rent vann.

Sammen er vi sterke!

- Vi er fattige, men sammen er vi sterke. Det er ingen problemer vi ikke kan løse i fellesskap.

Robjul og klassen hans

Barnerim og sang kan brukes til så mangt. Også til å utrydde fattigdom.

"Samvad" er frigjørende

17 år gamle Karisma Chaudry legger armen vart og kjærlig rundt bestemors skulder.

Ung jobbskaper i Jalimo

Betty (15) driver restaurant på landsbygda i Sør-Sudan.

Livets skole

Omgitt av søppel, papphus, kriminalitet og åpen kloakk finner vi dem. Disse barna går virkelig på livets skole.

Gift uten medgift

Vi ble hoppende glade da mailen tikket inn: En av våre tidligere Shonglap-studenter hadde giftet seg!

En ny mann

Etter år med alkoholproblemer kan endelig Chitra og Anura dyrke kjærligheten igjen. Takket være en gruppe damer og en kone som turte å sette ned foten.

Sprinter inn i fremtiden med hurtigskole

Emmanuel er gutten som virkelig vil, og som får det til!

Nå hjelper hun andre

Evelyn har ikke bare fått orden på familiens økonomi. Hun ser det som sitt ansvar å hjelpe andre mennesker i lokalmiljøet.

Speed School-elev på Universitetet

Fikk en ny sjanse gjennom Speed School. I dag studerer Fousseyni til å bli lærer.

Margaret (38) har forretningsteft

- Jeg trengte bare et lån for å komme igang, sier hun.

Pumper liv i landbruket

En ganske enkel trøpumpe er i ferd med å revolusjonere landbruket for fattige bønder i Myanmar.

Mor i jobb = barna på skole

– Jeg vil gi barna mine noe jeg selv aldri fikk, sier Djénéba.

Endelig fikk Thirem jobb

Thirem (27) er ikke lenger arbeidsledig, men har hendene fulle med geitedrift.

Talentfull toppelev

Docus (20) lar seg ikke stoppe selv om hun er landsbyjente.
Hun jobber for toppkarakterer.

Rupikas jordbæråker

På Sri Lanka spirer det i Rupikas jordbæråker. Inntekt fra jordbærsalg dekker barnas skoleutgifter.