facebook_forsidebilde
Dette er logo for årets Operasjon Dagsverk, som har Push Grensene som budskap og tema.

En ressurs - ikke en byrde

Gjennom årets Operasjon Dagsverk (OD), Norges største solidaritetsaksjon for ungdom, skal elever over hele Norge samle inn penger til Strømmestiftelsens livsmestringskurs for ungdommer i en flyktningleir nord i Uganda. Vi tok en prat med årets OD-leder Sunniva Maria Roligheden (20).

2020-od-leder-sunniva-maria-roligheden
Vi fortjener alle en rettferdig sjanse, sier Sunniva Maria Roligheden årets OD-leder. Om noen uker setter de i gang årtes Operasjon Dagsverk som denne gangen går til ungdom på flukt fra krig.

Årets OD-kampanje kort oppsummert: Hva handler den om?
Som vi sier i kampanjen: «På flukt fra krig er livet fullt av hindringer. Men vi fortjener alle en rettferdig sjanse». Årets OD-kampanje handler i bunn og grunn om at ungdom er ungdom uansett, at vi har drømmer og ambisjoner, og at vi noen ganger må pushe grensene for å nå dem. Både ungdom i Norge, i Uganda og unge på flukt møter mange hindringer. Men er det noen som er nødt til å pushe ekstra mange grenser så er det nok flyktninger.

Hvordan er hverdagen som OD-leder?
Først og fremst føler jeg meg veldig heldig. Jobben er utrolig spennende, og jeg gleder meg til hver dag. Hverdagen med elleve andre ungdommer på ett kontor er en salig blanding av allsang, latterutbrudd, kaosstemning og intens jobbing. Det er utrolig gøy å jobbe med en gjeng som virkelig brenner for det de driver med.

Hva har gjort mest inntrykk på deg i arbeidet med årets OD-prosjekt?   
Ungdom kan få til utrolig mye kult. Og selv om ungdommene i Uganda møter mange hindringer, er det likevel så mange historier om folk som har fått til helt utrolige ting. Unge jenter som er blitt bilmekanikere, folk som har gått fra å slite med traumer til å bli ressurspersoner for andre, og mange flere historier. Det er inspirerende!

Hvilket inntrykk håper du norsk ungdom sitter igjen med etter årets OD?
Jeg håper ungdom sitter igjen med et litt mer nyansert bilde enn det de kanskje hadde fra før av. Ofte tenker man på flyktninger som en byrde, en utgift, eller som mennesker det nesten ikke er noe håp for lenger. Det er utrolig trist, for i verden i dag er det nesten 80 millioner flyktninger – og de er kun en kostnad dersom de ikke får muligheten til å bidra.

Og til dem som ikke er ungdom: Hvordan kan de bidra?
Det er mange muligheter! Først og fremst at du skal finne den jobben du vil ha gjort. Eller du vet om noen, eller en bedrift som trenger litt ekstra hjelp, og legge det ut på ODs nettside. Du kan også gå inn på bidra.no/od. Der legger elever ut egne prosjekter som de ønsker å få finansiert, så her er det bare å velge seg et prosjekt. Vi tar også imot donasjoner på Facebook i et bestemt tidsrom rundt OD-dagen 29. oktober, så det er bare å følge med der også.

Tekst Kristin Marie Skaar