Gå til innhold Gå til navigasjon

Barnebrud på rømmen

Tika (13) fikk hjelp fra lillesøstera til å rømme fra ektemannen. Skilsmissen har likevel ført til store utfordringer for jenta. Samvad-gruppa kan være hennes mulighet til utdanning, jobb og en framtid.

2018_nepal__samvad_009_til-tika-historie_3

To år etter at hun flyktet fra ektemannen, treffer vi en nedtrykt Tika. Da hun rømte fra ektemannen, førte hun skam over familien. Ingen mann vil ha henne etter dette, forklarer hun.

Men hva skal hun med en mann, kan vi lure. Svaret er: Hva i all verden gjør hun uten en mann til å forsørge seg – hvis hun heller ikke får utdanning og jobbmuligheter? Tika måtte nemlig avslutte skolegangen etter flere episoder der eksmannen og vennene hans lå i bakhold og ventet på henne på skoleveien. 

Uten utdanning, ingen jobb. Uten jobb, ingen inntekt. Uten inntekt, ingen muligheter. 

Men lillesøster har ikke mistet håpet. Det var hun som for to år siden trosset frykten og løp det hun kunne til politiet. Nå har hun tatt med søsteren til Samvad, med håp om å få mulighet til utdanning og yrkesopplæring. Samvad er en selvhjelpsgruppe for unge jenter som møtes jevnlig i ni måneder. Her skal jentene få opplæring i rettigheter, de skal få utdanning og yrkesopplæring.

Strømmestiftelsens erfaring er at Samvad-kurset gir jenter en helt ny og grunnleggende tro på seg selv. Bevisstgjøringen om rettigheter og samholdet jentene imellom gir en ny styrke. Allerede i løpet av samtalen bestemmer jentegruppa seg for å stille opp for Tika: «Alle jentene i landsbyen kan ta følge til skolen sammen. Det er ikke like lett for mennene å angripe en så stor gruppe,» sier en av jentene. 

Får Tika mulighet til å fullføre mer skolegang, står hun bedre rustet i møte med framtiden. Hvis hun også fullfører Samvad, tilsier all erfaring at hun vil finne tilbake til selvtillit og en indre styrke. I Samvad vil hun også få yrkesopplæring. Det er ikke slik at framtiden til Tika nødvendigvis er sikret. Men gjennom Samvad vil hun få muligheter.