Tika og søsteren fra Nepal
Lillesøster (t.v.) løp og hentet hjelp hos politiet da storesøster Tika ble giftet bort som trettenåring. Foto: Øystein Venås Sørensen

Barnebrud på rømmen

Lillesøsterens modige innsats reddet Tika ut av et barneekteskap. Nå har hun begynt i livsmestringsgruppa Samvad, hvor hun finner støtte og håp for en bedre fremtid.

Akkurat hva Tika gjorde den dagen hun ble forlovet, det husker hun ikke. Hun var bare ni år og kanskje var hun ute og lekte med vennene sine. Hun var i alle fall lykkelig uvitende om at denne dagen ble det underskrevet en ekteskapskontrakt på hennes vegne. Sjokket var derfor stort for Tika den dagen hun som trettenåring ble tatt med til sitt eget bryllup.   

Stengte seg inne
– Det gikk sju dager før familien min kom og besøkte meg. Jeg tryglet dem om å ta meg med hjem. Jeg hadde det forferdelig, og orket ikke å være i den andre familien mer. Men mamma og pappa ville ikke bryte avtalen. Jeg har aldri kjent meg så trist og desperat før. Jeg løp inn på badet og stengte meg inne der, forteller Tika.   

Tika og lillesøsteren er gode venner, og nære også i alder.  

Den dagen ble lillesøster sittende målløs og høre hvor livredd den sterke og morsomme storesøsteren hennes ble. Hun var som et dyr fanget i et bur. Det kom voldsomme lyder fra badet og hun bestemte seg for å løpe til politiet etter hjelp. I kaoset var de ingen som merket at hun ble borte.   

Fryktet selvmord
Hvor mange ganger hadde ikke storesøster reddet og trøstet henne? Nå var det hennes tur til å hjelpe.   
– Dere må komme! Jeg tror søsteren min tar sitt eget liv, hikstet hun da hun kom fram til politiet.   

Barneekteskap er forbudt i Nepal. Likevel skal det mye til før politiet griper inn. Men denne gangen ble politiet helt satt ut av søstrenes bønn om hjelp og ble med.  

– Dere kan ikke tvinge henne til å gifte seg, sa politiet til de voksne og sendte søstrene hjem sammen med foreldrene.   

Opplever trusler
Men for Tika førte det til en ny utfordring. Hun vet at hun har ført skam over familien og at ingen mann vil ha henne etter dette.  

Tika måtte slutte på skolen etter at mannen hun ble tvunget til å gifte seg med og vennene hans, flere ganger hadde forsøkt å kidnappe henne. Nå har hun sluttet på skolen for hun er redd de vil kidnappe henne på vei til eller fra skolen.  

Uten utdanning, ingen jobb. Uten jobb, ingen inntekt. Uten inntekt, ingen muligheter.   

Ble med i Samvad
Når vi møter Tika, er livet vanskelig. Men det finnes håp, det har vi sett utallige eksempler på. Sammen med 12 andre jenter i landsbyen har hun blitt med i en Samvad-gruppe.  

Samvad betyr dialog, og er et ni måneders livsmestringskurs for unge jenter. Vi vet av erfaring at Samvad-kurset gir jenter en helt ny og grunnleggende tro på seg selv, og de får lære et yrke slik at de kan starte en virksomhet og etter hvert også tjene egne penger.  

Les mer om livsmestringskurset Sjef i eget liv - Samvad

Står sammen
Mens vi sitter og prater, setter Tika ord på de vanskelige følelsene. Og for første gang forteller hun til de andre i gruppa hvorfor hun ikke tør å gå til skolen. Da spretter en av de andre jentene opp. 

– Vi kan jo gå sammen til skolen hele gjengen! Da tør han ikke ta deg! Vi snakker med landsbyledelsen og sier at vi trenger trygg skolevei, sier hun.  

Livet kan bli utfordrende for Tika, men hun og søsteren er ikke lenger alene. Nå er de del av en gjeng med jenter som sammen vil kjempe for en trygg skolevei, en trygg hverdag og en bedre framtid!  

Tekst: Karen Kilane