2020-uganda-florence-agenorwot-arbeidsledig-koronakrise
Florence Agenorwot drev sin egen frisørsalong før koronakrisen gjorde henne arbeidsledig. Da myndighetene innførte restriksjoner og måtte stenge salongen klarte hun ikke lenger å betale husleien. Nå står hun uten jobb og lever på det lille moren tjener på å selge grønnsaker. Foto: Sofi Lundin

Arbeidsledig i Uganda

Koronakrisen har store konsekvenser for Ugandas økonomi og befolkning. Hundretusener har mistet sine jobber, og uten sosialt sikkerhetsnett er situasjonen svært alvorlig, særlig for landets fattige og mest sårbare.

Da Uganda registrerte den første koronasmittede 21. mars, hadde president Museveni allerede stengt skoler, universitet, barer og innført forbud mot store forsamlinger. Snart stanset også den offentlige trafikken, og markedsplasser fikk kun selge mat. Nærmest over natten ble flere hundre tusen ugandere arbeidsledige. Nå er samfunnet delvis åpnet igjen, men mange har mistet livsgrunnlaget, jobbene er borte og de sliter for å overleve. 

Florence Agenorwot (25) bor med moren sin i et rom i bydelen Kisugu i Kampala. Hun drev en frisørsalong da koronapandemien kom til landet. Presidentens koronarestriksjoner gjorde at hun måtte stenge salongen, og hun har gått arbeidsledig siden.

– Huseieren krever leie for salongen jeg driver, selv om jeg har holdt stengt i flere måneder. Nå har vi lov til å holde åpent igjen, men jeg ligger etter med husleien. Huseieren lar meg ikke hente ut utstyret jeg har i salongen, og han lar meg heller ikke begynne å arbeide slik at jeg kan betale det jeg skylder. Så fordi jeg ikke tjener noe må jeg holde stengt, sier Florence. Hun har prøvd å søke andre jobber, men siden koronaen kom til landet er det få som ansetter folk, og hun mangler kapital til å starte noe eget.

– Myndighetene gir ingen støtte til folk som mister jobben. Det eneste vi har fått er litt mat som for oss varte i bare to uker, forteller Agenorwot.

2020-uganda-iga-umari-arbeidsledig-koronakrise
Iga Umaru hadde fast jobb som sjåfør i en privat bedrift da koronaen kom. Foto: Sofi Lundin

Hadde fast jobb som sjåfør før koronakrisen kom.

Iga Umaru mistet jobben over natten og har gått arbeidsledig siden. Nå kjemper han for å forsørge familien med strøjobber som søppelsamler.

12 kr dagen. Ved siden av Florence bor Iga Umaru. Han hadde fast jobb som sjåfør i en privat bedrift da koronaen kom. Han mistet jobben over natten og har gått arbeidsledig siden.

– Jeg har prøvd å ta noen strøjobber, men det er vanskelig å få ting til å gå rundt. Enkelte dager jobber jeg som søppelplukker og tjener cirka 5000 shilling (rundt 12 kroner) om dagen. Jeg har kone og sønn som er ett og et halvt år gammel som jeg nå sliter med å forsørge, sier Umaru.

Han har penger i pensjonsfondet National Social Security Fund (NSSF). Det fikk han gjennom bedriften han jobbet for, men de er penger han ikke får ut før han fyller 55 år.

– Jeg har prøvd om det var mulig og søkt om å få ut pengene siden krisen har gjort at familien min ikke har mat for dagen, men de sier jeg må vente. Det finnes heller ingen sosialhjelp eller annen støtte, så jeg må prøve å overleve på jobbene jeg kan få, sier han.

Det finnes ingen sosialhjelp eller annen støtte, så jeg må prøve å overleve på jobbene jeg kan få.
-Iga Umaru

Millioner i dyp fattigdom. Selv om Uganda har gjort fremskritt med å redusere fattigdommen i landet, lever en av fem ugandere fortsatt i ekstrem fattigdom. Koronakrisen har hatt alvorlig innvirkning på landets økonomi og folks levebrød. 23. august hadde Uganda registrert 2362 smittede og 22 døde. Ifølge Verdensbanken kan pandemien sende over tre millioner mennesker i Uganda inn i dyp fattigdom etter krisen. Dette kommer i tillegg til kraftig regn og ødeleggende gresshoppesvermer som truer matsikkerheten i landet. Uganda har sosiale sikkerhetsnett som pensjonsfondet NSSF, helseforsikringer og statlig pensjonsordning. Men dekningen er imidlertid lav, og utformingen av systemet er utilstrekkelig og når bare tre prosent av befolkningen, ifølge en ny rapport fra Verdensbanken.

Mangler én million jobber. Statistikk som viser hvor stor arbeidsledigheten er i landet varier avhengig av hvilken kilde man bruker. Ifølge landets statistiske sentralbyrå (UBOS) ligger den nasjonale arbeidsledigheten på 9,2 prosent (2017) og arbeidsledigheten for ungdom (18 - 30 år) er 13,3 prosent. De fleste i befolkningen arbeider i den uformelle sektoren, og bare en av fem arbeidstakere er fast ansatt. Blant ungdommer jobber tre av fem i ubetalte yrker, de fleste i familiebedrifter på landet. Bortimot 80 prosent av befolkningen er bønder, og de fleste driver landbruk og dyrker mat kun til eget forbruk, ifølge Verdensbanken.

Uganda har verdens nest yngste befolkning, etter Niger. 48 prosent er under 15 år. Hvert år når rundt 700 000 ungdommer yrkesaktiv alder, men underskuddet på arbeidsplasser er stort, og hvert år skapes det bare rundt 75 000 nye arbeidsplasser i landet. Den yrkesaktive befolkningen forventes å tredobles mellom 2030 og 2040, og Uganda trenger mer enn én million jobber for å takle den store arbeidsledigheten, ifølge den nasjonale avisen Daily Monitor.

Tekst og Foto Sofi Lundin, Kampala, Uganda