Familien til Sara Nayigaga fra Uganda sitter i lyset fra solcellelampa
Solcellelampen har gjort livet lettere for oss, sier Sara Nayigaga. Her sitter hun i lyset fra lampen sammen med tre av de fem barna. Foto: Sofi Lundin

Solenergi hjelper

- Vi har aldri hatt strøm her, sier Sara Nayigaga. Helt frem til de fikk en lampe som gir lys med solenergi har hun og familien vært avhengige av en liten parafinlampe som har gitt lys om kveldene.

Men nå er alt blitt så mye enklere.  

- Nå har vi godt lys, og jeg kan hjelpe barna mine med skoleoppgavene, lage mat og rydde, selv når det er mørkt. Tidligere var det vanskelig å finne ting jeg hadde mistet når det var mørkt. Nå har vi denne gode lampen. Alt vi trenger å huske er å lade den, og det er helt gratis, sier Sara med et stort smil.  

Hun og mannen Ronald er bønder og lever av det jorda kan gi dem. De har fem barn og bor i landsbyen Bweza i Mayuge-distriktet langt øst i Uganda. 

Viktig med godt leselys
– Jordstykket vårt er ikke stort, men der dyrker vi det vi trenger. Vi har bønner, cassawa, peanøtter og soyabønner, sier 39 år gamle Sara. For henne er det viktig at barna får godt leselys, at de jobber godt med skolearbeid og gjør det bra på skolen.  

– Drømmen er at de får en god utdanning og kan få noen skikkelige yrker, for eksempel som lege og lærere. Jeg håper min eldste datter på 12 år kan bli lege. Da trenger jeg ikke å bekymre meg for å bli syk. Med en slik god jobb kan hun også støtte oss økonomisk. Jeg droppet selv ut av skolen da faren min døde. Da gikk jeg i syvende klasse.  

Koronapandemien og lockdown i Uganda gjorde at skolene stengte og barna våre måtte holde seg hjemme. Derfor har det blitt enda viktigere for meg å lese med barna hjemme. Lyset fra lampen vi fikk gjør både det og mye annet så mye enklere for oss. Det betyr så mye, sier Sara. 


Tekst: Sofi Lundin