2023-nepal-samvad-gruppe-banner-foto-klara-svalheim
Her står Klara sammen med noen av menneskene hun møtte på utvekslingen i Nepal.

Les om Klaras erfaring med fattigdom i Nepal

Året 2021/2022 gikk Klara Svalheim på utvekslingsprogrammet Act Now. Hun reiste da i seks måneder til Nepal. Halvåret i Nepal ga Klara en unik innsikt i kulturforskjeller og hvilke konsekvenser fattigdom medfører.  

Utfordringen var ikke å spise ris og linser hver dag, dyrke maten sin selv, tilberede maten ute på flammer, vaske klær for hånd og dusje i kaldt vann. Det som virkelig var utfordrende, var å oppleve de sosiale problemene som oppstår ved fattigdom. Som at en familie var nødt til å sende den 14 år gamle sønnen til arbeid på en mursteinsfabrikk. En fabrikk som er en felle for de mest sårbare.  

En annen konsekvens av fattigdommen Klara opplevde, var barneekteskap. I Nepal er det sånn at jo før du gifter bort dattera, jo billigere er det. Hun erfarte også at bryllup i Nepal er noe helt annet enn i Norge. Det er en betraktelig større livsendrende opplevelse i Nepal, spesielt for bruden. 

2023-nepal-samvad-undervisning-banner-foto-klara-svalheim
Her jobber ei Samvadgruppe med å bevisstgjøre jentene om for eksempel barneekteskap.

Klaras venn Durga var blant dem som sto i fare for å bli giftet bort. Grunnen var at prisene hadde steget mye etter jordskjelvet i Nepal, og det var vanskelig å finne jobb til faren. Derfor ønsket familien til Durga at hun skulle gifte seg. Det fine med denne historien var at dette aldri skjedde. Grunnen til det var at hun startet i SAMVAD – et ettårig livsmestringskurs for ungdom. Programmet bygger ungdom opp til stolte og selvstendige individer som bidrar til grunnleggende og langvarige endringer i lokalsamfunnet sitt.  

Durga er ikke den eneste Klara møtte som har stått i fare for å bli giftet bort. Hun møtte mange unge jenter i landsbyen hun bodde i som hadde måtte droppe ut av skolen. Gjennom sitt halvår i Nepal har Klara sett hvilke konsekvenser fattigdom medfører, og hva det gjør med folk.

Hun har møtt familier som er rammet av fattigdom som har vært nødt til å sende fedrene sine på grusomme og farlige arbeidsplasser, gifte vekk døtrene sine eller få barn til å jobbe fremfor å gå på skole. Klara har erfart hvordan dette rammer og hvor vondt det er for de involverte. Samtidig har hun også fått oppleve og sett veier ut av fattigdom.  

Les rapporten til Klara Svalheim her: Hva fattigdom vil si i Nepal

2023-nepal-act-now-klara-abelone-svalheim
Act Now-studenten, Klara Abelone Svalheim ute i åkeren i Nepal.
Oppdatert tirsdag 12. desember 2023