Grønne jobber i Øst-Afrika

Hva gjør du når maten du dyrker gir dårlige avlinger på grunn av karrig jord og klimaendringer? I Øst-Afrika ønsker vi å skape skape bærekraftige jobber for kvinner og ungdom gjennom opplæring i klimasmarte jordbruksmetoder.

Gjennom opplæring i innovative dyrkingsmetoder, avfallshåndtering og biokullproduksjon kan bøndene få større og bedre avlinger, noe som gir dem forhandlermakt i markedet.

Da kan store endringer skje.

savings-groups-3

Spare- og lånegrupper

Deltakerne starter med å bli medlemmer i spare- og lånegrupper. Når de er godt etablert, lages det mindre produksjonsgrupper utfra dem.

production-groups-4

Produksjons-grupper

Medlemmene her er småbønder som allerede har kunnskap fra jordbruk og som ønsker å forbedre dyrkingsmetodene sine. 

commercial-villages-2

Kommersielle landsbyer

Åtte til tolv spare- og lånegrupper og produksjonsgrupper organiserer seg sammen for å lage en konkurransedyktig, markedsledende enhet.

market-linkage-and-value-chain

Verdikjede & markedskobling

Gjennom å være med i en kommersiell landsby får bøndene forhandlermakt, samt lettere tilgang til både finansielle tjenester og kobling til markedet.

Produksjon av biokull

ngi-biochar-production-curtain-kilns-zambia-(1)

Brennes på høy temperatur

Biokull lages gjennom pyrolyse, det vil si forbrenning av organisk avfall ved høy temperatur (500-600 grader) uten tilførsel av oksygen. Dette gir lave utslipp, det går raskt og er enkelt å lære seg for bøndene. Biokull kombinerer klimaløsning med fattigdomsbekjempelse.

Foto: NGI

 

ngi-biochar-production-curtain-kilns-zambia-(3)

Ferdig biokull

Klimaløsningen ligger i at biokull inneholder mye karbon som lagres stabilt i jorda i flere hundre år. Fattigdomsløsningen ligger i at det forbedrer kvaliteten på de mest utarmede jordsmonnene som er blitt forringet av tørke, mangel på plantenæring, eller forsuring.

Foto: NGI

ngi-biochar-control-maize-charcoal-zambia-1

Bedre avlinger.

Biokull fungerer som en slags svamp for både vann og plantenæring, og bidrar således til økt jordfruktbarhet. Det kan benyttes som jordforbedringsmiddel og til økt karbonlagring i jord, men også som gjødsel – om det anrikes med nitrogen.

Foto: NGI

ngi-biochar-water-absorption-demonstration

Slik startet det

Prosjektet ble startet av Strømmestiftelsen i 2021, og er et samarbeid med flere aktører i Norge som på ulikt vis bidrar med sin kompetanse:

  • NGI (Norsk Geoteknisk Institutt) og NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige Universitet): Biokull, utvikling av verdikjeder, håndtering av organisk avfall, forskning.
  • IUG/EWB (Ingeniører Uten Grenser): Teknisk ekspertise og jordbruksteknikk.
  • Norsk Gjenvinning & Returkraft: Opplæring i avfallshåndtering, logistikk, markedstilgang, analyse av verdikjede.

Våre partnere i Øst-Afrika - i første omgang Tanzania - bidrar med lokalkunnskap, oppretter forbindelser til ledere og myndigheter og etablerer produksjonsgrupper og spare- og lånegrupper.

I tillegg har vi knyttet til oss lokale, kommersielle handelspartnere, som skal ivareta foredling, innkjøp og logististikk knyttet til prosjektet. 

Foto: NGI

2014_DRUSCILLA_CMMF_AG_10

Derfor gjør vi det

Mange småbønder i Øst-Afrika sliter med dårlige avlinger. Dette skyldes blant annet næringsfattig jordsmonn, lengre tørkeperiooder, klimaendringer og lite effektive jordbruksmetoder.

  • Regntidene er blitt uforutsigbare og tørkeperiodene lengre.
  • Opptil 40 % av avlingene går tapt etter innhøstingen fordi det ikke finnes gode lagringsmuligheter.
  • Det er lite samarbeid mellom bondeorganisasjonene, leverandører, forhandlere og tilvirkere.
  • Produsentene fåre lavt utbytte på grunn av dårlig markedstilgang.

Dette går spesielt ut over kvinner, som har mindre jordbruksarealer enn menn, mindre tid til å drive jorda, færre muligheter til å leie sesongarbeidere og dårligere tilgang til finansiering av jordbruksteknologi. 

Resultatet er manglende matsikkerhet, feilernæring og fattigdom. Det ønsker vi å gjøre noe med gjennom prosjektet Grønne jobber i Øst-Afrika.

Illustrasjonsfoto: Annabel Garred