Gå til innhold Gå til navigasjon

Hvorfor er skole så viktig? La barna bli kjent med Niger og barn der.

2017_niger_speed-school_guidé_4744

Jentene som fikk begynne på hurtigskole:

2017_niger_speed-school_guidé-4974

1.

Vet du hvorfor Hadiza (8 år) og venninna smiler?

2017_niger_speed-school_guidé-2868

2.

Jo, fordi det ble startet Speed School i landsbyen deres. Jentene synes de er kjempeheldige som får gå på skole. Det er nemlig ikke sånn for alle jenter i Niger.

2017_niger_speed-school_guidé-2932

3.

Mange andre jenter i Niger må slutte på skolen for å jobbe eller for å gifte seg. 3 av 4 jenter i Niger må rett og slett gifte seg når de er barn. Det er ikke bra.

2014_slum-nairobi-kenya

4.

Mange jenter fra landsbygda blir sendt inn til de fattige områdene i store byer for å tigge. Der er det ikke trygt for jenter å være.

2017_niger_speed-school_tassikouara-6202

5.

Hvis du møter 10 jenter fra Niger på Hadizas alder, er det kanskje bare fem av dem som kommer til å kunne fullføre skolen.

2017_niger_speed-school_tolondi-1797

6.

Heldigvis ble Speed School startet i landsbyen til Hadiza og Diko. Nå har begge to lært å lese. De skriver og regner og synger.

2017_niger_speed-school_guidé-5418

7.

Mamma er stolt og glad – nå vet hun at det er galt å gifte bort jentene sine mens de er barn. Hadiza, mamma og de tre søstrene kan fortsette å bo sammen.

2017_niger_speed-school_guidé-4573

8.

Hadiza er glad for at hun kan gå til skolen hver dag sammen med bestevenninna.

2017_niger_speed-school_guidé-4942

9.

Jentene ba oss hilse til alle Hjertevenn-fadderne som har gitt dem plass på Speed School og si TAKK!

hv-logo-rosa-med-slogan-hoyde

Hva er Speed School?

 • Speed School er hurtigskoler i landene Mali, Burkina Faso og Niger. Tre millioner barn i disse landene arbeider i stedet for å gå på skolen. Som regel er det sånn at jentene gjør husarbeid og passer søsken. Guttene dyrker jorda og gjeter husdyr. En del jenter må også slutte på skolen for å gifte seg.
   
 • Speed School er en gratis skole. Dermed får flere foreldre råd til å sende barna på skolen.
   
 • Speed School er for barn som er mellom åtte og tolv år.
   
 • Speed School varer i ni måneder. I løpet av denne tiden skal elevene lære like mye som de andre barna lærer i løpet av 1., 2. og 3. klasse i vanlig skole. Dette er en skikkelig racerskole, altså.
   
 • Målet med Speed School er at barna skal bli klar for å gå tilbake til vanlig skole. Det utrolige er at mange barn har lært mer etter ni måneder her enn de barna som har gått flere år på vanlig skole. Tenk at Speed School er en så bra skole!

Dette er bra med Speed School:

I en del klasserom i Niger er det altfor mange elever. Det er ikke lett å lære når man er alt for mange som sitter tett i tett sammen i 45 graders varme. På Speed School er det ikke mer enn 30 elever i klasserommet.

 • På vanlig skole i Niger snakker læreren fransk, et språk mange barn i Niger ikke forstår. Det er litt som om at læreren din bare hadde snakket engelsk. På Speed School lærer barna først å lese og å skrive på det språket de selv prater, morsmålet sitt. Etter to måneder begynner de å lære fransk.
   
 • På den vanlige skolen sitter ofte barna på bakken, på Speed School har barna stoler og pulter.
   
 • Speed School har lærere som forteller historier til elevene, som stiller dem spennende spørsmål og gir dem oppgaver hvor elevene selv må tenke. I mange skoler i Niger sitter elevene og skriver ned fra tavla uten at de har fått hjelp til å forstå hva det de skriver betyr. På Speed School skal barna lære å tenke selv, forstå og å bli nysgjerrige.

 

 • I en del skoler i Niger er mange barn litt redde for læreren sin. For det første snakker læreren kanskje på et språk de ikke forstår? For det andre er elevene redde for å svare feil. For det tredje kan lærerne være temmelig strenge og nøye. Kanskje ikke så rart hvis de har dobbelt så mange elever i klassen som det egentlig er plass til? Undersøkelser viser at barn på Speed School ikke er redde for læreren sin – og det er bra, det! 
  97% av Speed School-elever synes at læreren deres er god eller veldig god
  97% av elevene er fornøyde med læreren sin
  98% synes at læreren gir støtte og veiledning

Ullrik har vært på reise. Her kan du se noe av det han hadde med seg i reisesekken. Mens Ullrik ventet på at bussen hans skulle komme, underholdt han reisefølget sitt med Kims lek. Klarer du å se hva Ullrik har tatt bort? Har du noen du kan leke Kims lek sammen med?

I denne filmen møter du ulven Ulvis som er lei av skolen. Du møter også sauen Ullrik som er Hjertevenn og maskot for Strømmestiftelsen. Ullrik forteller Ulvis om Sidikou, Sid, som også sluttet på skolen. Husk å skru på lyden!

Se hvordan Hadiza bor:

2017_niger_speed-school_tassikouara-8138

1.

Hadiza vil gjerne vise deg landsbyen sin i Niger. Er du klar for en titt?

2017_niger_speed-school_tolondi_-0111

2.

Du klarer faktisk ikke å finne fram hit hvis du ikke er godt kjent. Det er ikke vei inn til landsbyen, og det er heller ingen skilt som viser veien.

2017_niger_speed-school_guidé-0046

3.

Hadiza og familien hennes bor i et rundt hus med stråtak. Veggene er laget av jord og kumøkk. Det er perfekte hus når det kan bli så mye som 45 grader i skyggen. Det er godt når vinden blåser gjennom veggene.

2017_niger_speed-school_tassikouara-5876

4.

Hvis du møter 100 mennesker i Niger, er det kanskje bare sju av dem som har strøm i huset. Kan du tenke på hva du bruker strøm til hjemme hos deg?

2017_niger_speed-school_guidé-2396

5.

I landsbyen til Hadiza er det ingen som har bil, men mange har esler som de bruker til å frakte ting med.

2017_niger_speed-school_tassikouarai-8526

6.

Når middagen skal lages, koker de maten over et bål. Har du kokt mat på bål noen gang?

2017_niger_speed-school_tassikouara-8071

7.

Jentene i Niger må hjelpe til med mye forskjellig. Her lager de mel.

2017_niger_speed-school_guidé-4540

8.

Hadiza og de andre liker å kle seg i kjoler eller skjørt med mye mønster i. Det er nesten ingen jenter som går i bukser.

2017_niger-_speed-school_guidé-5030

9.

Det er ikke godt å bli stukket av mygg når du sover. Myggen i Niger kan i tillegg ha med seg en farlig sykdom. Derfor sover Hadiza under et myggnett.

2017_niger_speed-school_guidé-2584

10.

Hver dag går jentene i landsbyen til brønnen for å hente vann. Det er tungt, både å dra opp og å bære hjem. Hvor får du vann fra?

2017_niger_speed-school_guidé-2693

11.

I dag er det noen snille gutter som tar med seg vannet på kjerra – så slipper jentene å bære så tungt.

2017_niger-_speed-school_guidé-4445

12.

Takk for turen! Hadiza synes det høres fint ut å bo i Norge også, men hun synes at det aller beste stedet å være i verden – det er hjemme hos familien sin.

hv-logo-rosa-med-slogan-hoyde

niger-flagEt av verdens tørreste land

 • Niger er et av verdens varmeste og tørreste land. Saharaørkenen dekker store deler av landet i nordvest, derfor bor de fleste sør i landet. Tre fjerdedeler av Niger er ørken eller halvørken. 
   
 • I Niger regner det en del, men i ørkenområdene er det så varmt at regnet fordamper før det treffer bakken. Mangelen på vann er et stort problem i landet og det er ofte tørke her. Dette er vanskelig for både mennesker, dyr og mat som dyrkes. 
   
 • Selv om det er mye ørken, er det likevel mange forskjellige planter og dyr her. Av ville dyr finnes det antiloper, løver, bøfler og noen få elefanter og sjiraffer. Du kan til og med treffe krokodiller og flodhester ved elven Niger. Men som regel er det som i Norge – de dyrene du treffer oftest er nok vanlige husdyr.
   
 • Gjennom den sørlige delen av landet renner den store elva Niger. Den har samme navn som landet. Elva kommer fra nabolandet Mali og renner videre til Benin og Nigeria. Elva er svært forurenset, og mange kaster søpla si i den. 
   
 • Hovedstanden i Niger heter Niamey 
   
 • I Niger bor det 21, 5 millioner mennesker, over halvparten av de som bor her er barn under 16 år. I Norge er vi 5,3 millioner innbyggere, men bare 1 million er under 16 år, det vil si 19%. Det er rett og slett mange flere barn i forhold til voksne i Niger enn hva det er i Norge.
   
 • Niger er et veldig fattig land. FN har laget en liste over hvilke land i verden som er rikest og mest fattig. Norge er ofte på toppen av den lista som verdens rikeste land. I den helt andre enden av lista finner vi Niger, det er nemlig verdens fattigste land. 
   
 • De fleste mennesker (81%) i Niger bor på landsbygda og lever av jordbruk. 
   
 • I Norge er det ikke uvanlig å bli 81 år. Blir du født i Niger kan du forvente å bli 55 år. Det er faktisk 26 år mindre enn i Norge. 
   
 • Bare 7 av 100 mennesker har strøm i huset sitt. 
   
 • Niger er landet hvor det er flest barn som gifter seg. Det er ingen god rekord. Tre av fire jenter er gift innen de fyller 18 år. En av fire er gift før de fyller 15 år. 
   
 • I Norge kan nesten alle over 15 år lese og skrive. I Niger er det bare en av fem som kan det. Det er flere gutter enn jenter som får lov til å gå på skolen i Niger. 
   
 • Norge og Niger er to land som høres litt like ut når du sier navnene. Det er mye som er likt også. Begge land har barn med drømmer og håp. Begge land har barn som har lyst til å leke, lære og være sammen med familie og venner. Og samtidig er det ulikt. For barn i Niger er født i verdens fattigste land. Barn i Norge er født i verdens rikeste.
   
 • Hjertevenn-faddere støtter mange tusen barn i Niger slik at de kan få gå på hurtigskolen Speed School.

Les enda mer om Niger her

Ullriks sju punkt om hvorfor skole er så viktig

2ullrik-med-flagg-hv-logo

1.

Utdanning er en menneskerettighet.

2ullrik-trist

2.

På skolen lærer du å lese, skrive og å regne. De fleste jobber krever at du kan noe av dette. Uten skole er det vanskelig å få en jobb som voksen.

ullrik-sitter-og-smiler1

3.

På en god skole lærer du også om fred, klima, rett og galt og hvordan et land fungerer. For at det skal bli færre som vil krige og flere som vil jobbe for fred, må barn få gå på skole og lære om dette.

2ullrik-sint

4.

Barn som går på skolen, står ikke på samme måte i fare for å måtte jobbe eller bli giftet bort.

2ullrik-med-ryggen-til

5.

Tenk hvor mye du lærer på en skole – egentlig lærer du litt om alt. Barn som går på skole lærer noe viktig om samarbeid, de får tro på at de kan klare ting og forstå ting.

ullrik-står-og-smiler1

6.

Mennesker som har fått gå på skole, lever faktisk lenger enn de som ikke har fått gå på skole. På skolen lærer barn om det å vaske seg, om mat og helse.

2ullrik-hoppende-glad

7.

På skolen får du venner, du tilhører en klasse, du møter voksne og barn som vet hva du heter, som kjenner deg igjen. På skolen får du leke. Barn som går på skolen er mindre ensomme og lever et liv med mer lek og venner.

2ullrik-medfolende1

8.

Synes du skole er viktig? Hvorfor det?

Her finner du flere historier og bilder:

Jobber du med formidling til barn? Vi har laget et undervisningsopplegg tilknyttet tema «Hvorfor er skole så viktig» - med utgangspunkt i Speed School-arbeidet vårt i Niger.

Last ned undervisningsopplegget her (pdf).