Den tålmodige hjemmeskolen

Pandemien ødelegger mye. Men den ødelegger ikke nytenking - som for eksempel alternativ undervisning via solcelleradio.

Prossy Nguna (35), en entusiastisk førskolelærer og firebarnsmor fra Uganda underviste i barnehagen og småskolen før pandemien kom og hun mistet jobben.

Hun forteller: – Etter at skolene stengte ned, våknet jeg en morgen og tenkte på elevene mine. Hvordan hadde de det egentlig? Hun gikk så fra dør til dør og oppsøkte barna.
– Jeg fikk sjokk! De hadde glemt det meste. Da forsto jeg at jeg måtte gjøre noe, forteller hun.

Gode råd var dyre. Hun hadde verken klasserom eller undervisningsmateriell. Men hun hadde fått vite at Strømmestiftelsen distribuerte solcelleradioer med korte undervisningsopplegg, sanger og leker på en liten minnepinne.

Prossy leide et lite hus for 50 kroner måneden og startet opp det hun kaller «Den tålmodige hjemmeskolen». 
Solcelleradioen sørger for undervisningsopplegget. 

Foreldrene elsket ideen hennes, for de var bekymret for barna, som ofte virret rundt uten mål og mening. Nå går det 40 barn her i alderen tre til ti år. De foreldrene som kan, betaler liten sum i måneden, men mange har ikke råd fordi de mistet inntekten under pandemien. Likevel får barna komme. 

«We love school! We love school!» roper barna i kor, mens gleden over å lære både blir sunget og danset inn.

Engelsktimen

Prossy har munnbind på og har med seg en liten radio med en minnepinne som inneholder skoleradio-program. Nå er det engelsk som står på timeplanen.

«Mother, Father, grandmother, grandfather, uncle, aunt, sister and brother…” sier radiostemmen.

- Nå er det deres tur til å prøve, sier hun til barna.

Ett etter ett reiser de seg opp og gjentar glosene, gjør et lite kniks med hoftene og setter seg igjen. Det er ikke alltid like lett å sitte stille på stolene – de er som småbarn flest – det kribler i kroppen.

Alle får ros fra læreren, selv om de ikke alltid klarer å svare. «Klapp-klapp-klapp, Klapp-klapp-klapp – for you!» roper de i kor til hverandre.


Tekst og foto: Barbra Nayiga Sebuyiira

Oversatt av Kirsten Falch

FAKTA | SOLCELLE-RADIOER 

Da skoler ble stengt ned  p.g.a. Covid-19, begynte myndighet-ene å sende undervisningsprogram via TV,  radio og internett i stedet. Men mange familier har ikke råd til nødvendig utstyr. 

Dermed mister de fattigste barna verdifull kunnskap. I september 2020 begynte vi et forsøksprosjekt med å dele ut solcelleradioer til opplæringssentre i Uganda og Sør-Sudan. 

Målet er å nå ut til 5000 barn.