2023-a-energi-og-strommestiftelsen-i-masai-mara
Å Energi og Strømmestiftelsen i Masai Mara.

Å Energi bygger stolthet og forandrer lokalsamfunn

I over 20 år har en av Norges største produsenter av ren, fornybar vannkraft støttet Strømmestiftelsens prosjekter i Kenya. Sammen med Å Energi har vi nådd over 25 000 mennesker i Kenyas nasjonalpark, Masai Mara.

Vannkraften er en bunnløs kilde av energi som i århundrer har reist på Otras rygg gjennom Setesdalen og skapt store verdier før den har endt opp i havet. En liten del av disse verdiene har de siste 20 årene også endt opp i et utviklingsprosjekt i Kenya. 

Konsernsjef i Å Energi, Steffen Syvertsen (bildet), reiste selv til Kenya i 2019 for å besøke prosjektene.

- Hva er bakgrunnen for at dere ønsker å engasjere dere i dette prosjektet? portrett-steffen-syvertsen-å-energi

- Vi ønsker å skape et engasjement og felleskap blant de ansatte. I tillegg er det viktig for oss å kunne gi noe tilbake til samfunnet og gi enkeltmennesker en bedre fremtid. I Kenya er vi med på å skape bærekraftige samfunn og gi barn utdanning og utsikter til en bedre fremtid. 

- Hva går prosjektet ut på og hvilken forandring skaper det i lokalsamfunnet? 

- Befolkningsveksten skaper et stort behov for å utvikle bærekraftige løsninger der folk bor. Masai Mara er et av de fattigste områdene i Kenya, og vi jobber med å forebygge utflytting til slumområder i byene. Målet er å løfte menneskene som bor i området ut av fattigdom, gjennom utdanning og jobbskaping. 

Engasjerte ansatte

Giveravtalen til Å Energi går ut på at for hver ansatt som velger å være fast giver til prosjektet, så dobler selskapet beløpet. I dag er det over 300, om lag en femtedel av de ansatte, som gir fast til prosjektet. I tillegg trekker bedriften ut 1 per 100 givere, som får anledning til å dra på prosjektreise til Kenya.

- Jeg skulle ønske vi kunne sende alle våre ansatte på tur.

- Jeg skulle ønske vi kunne sende alle våre ansatte på tur til prosjektene slik at våre medarbeidere får mulighet til å det viktige arbeidet de bidrar til, og hvilken forskjell dette gjør for enkeltmennesker. Dette styrker eierskapet og bygger gode ambassadører i vår organisasjon, sier Syvertsen.

Da Syvertsen besøkte prosjektene i 2019, var det talentskolen Mara Girls Leadership School som gjorde sterkest inntrykk. Der får unge jenter en kvalitetsutdanning og opplæring i grunnleggende rettigheter og ferdigheter. Målet er at alle jentene skal starte på videregående skole og være endringsagenter i sine lokalsamfunn.

- Det er utrolig meningsfylt å være med på noe som er større enn oss selv, både på jobb og privat.

Jenteskolen

- Noe av det som gjorde mest inntrykk på meg var å se stoltheten blant jentene jeg møtte på jenteskolen. Samtlige av elevene går videre til de beste skolene i distriktet. Mange utdanner seg blant annet til leger, sykepleiere og lærere. Jentene kommer ofte tilbake og inspirerer sine lokalsamfunn. På den måten bygger vi samfunn, steg for steg.

- Hva betyr det for Å Energi at dere er med på dette prosjektet?

- Det er utrolig meningsfylt å være med på noe som er større enn oss selv, både på jobb og privat. Dette er med å bygge en mer verdibasert kultur på arbeidsplassen. Prosjektene har som mål å få flere kvinner til å ta en enda større plass i samfunnet, og det er noe vi også jobber aktivt med internt i Å Energi.

- Vi er med på å bygge lokalsamfunn som gjør at enkeltmennesker får det bedre, og vi hjelper mennesker ut av fattigdom. Jeg er utrolig stolt av at vi som bedrift kan være med på dette, avslutter Syvertsen.

 

2023-a-energi-steffen-syvertsen-visit-masai-mara-leadership-school
Steffen på besøk hos Mara Girls Leadership School.