2021-mali-speed-school-assiata-goita-photo-annie-risemberg-square(1)
For Assiata er Speed School det som holder liv i drømmen om fortsatt skolegang og at hun en dag skal bli lege. Foto: Annie Risemberg

Assiata vil bli lege

Konflikten i Mali har stengt 1600 offentlige skoler. For Assiata Goita ble Speed School en ny sjanse til å fullføre utdanning, og kanskje oppnå drømmen om å bli lege.

kartmarkor-magentaMALI, Mountougoula

Tekst: Katarina Høije | Foto: Annie Risemberg


I sjette klasse var Assiata Goita (14) en helt vanlig skoleelev hjemme i Koutiala, ikke langt fra grensa til Burkina Faso. Hver dag gledet hun seg til å gå på skolen. Hun elsket å lese og skrive. Hun likte til og med prøvene.  

Så kom militsen. Skolen ble stengt og lærerne flyktet. Den militære konflikten kom nærmere og nærmere. En dag satte moren henne på bussen som tok henne til Mountougoula, en by like øst for hovedstaden Bamako. Her skulle hun bo hos sin onkel og avslutte skoleåret.

Men så kom pandemien. Skolen hun hadde begynt på, ble stengt.  

En ny sjanse
– Lese, skrive, regne! Jeg ville lære, gå på skole og ta utdanning. Da skolen stengte, ble jeg fryktelig lei meg, sier Assiata.
Hun fikk ikke avslutte skoleåret. Pandemien stoppet det. Men nå går hun på Speed School for ungdom og forsøker å ta igjen noe av utdanningen hun har mistet. 

– Speed School har gitt Assiata en ny sjanse til å få en utdanning. Alle barn må få gå på skolen, og det gjelder spesielt jenter, sier Assiatas onkel, Oumar Dembele.

Regnestykket
Det er tidlig morgen når 14-åringen er på vei til skolen i lette sandaler og med en lillasvart skolesekk på ryggen. Klokka åtte hver morgen er hun og de andre elevene på plass på skolen. Snart kommer de andre elevene også slentrende inn i det enkle klasserommet. De sitter og småprater litt før lærer Mariam Dembele kommer inn. Så begynner timen. Rommet er luftig. 

De får en oppgave og en tidsfrist for når oppgaven skal leveres. Barna, som er mellom 12 og 14 år, løser regnestykker på tavla og leser høyt på bambara. Over fire semester skal de være gjennom det samme pensum alle elever må gjennom på de seks første skoleårene, så det er en intensiv utdanning.

Den første tiden foregår undervisningen på nasjonalspråket bambara. Senere fortsetter de på fransk. Utfordringen er å lære så mye på den tiden at de kan klare prøven som kan hjelpe dem tilbake til den offentlige skolen og inn i syvende klasse.

- Skolen gjør meg sterkere
Fremme ved tavla løser 14-åringen regnestykket ganske enkelt. Andre kjemper mer med matematikken. For noen kan mer enn andre.
– Utdanning er veien til en annen fremtid, sier Assiata Goita, og stråler opp i et stort smil. Denne skolen kommer til å hjelpe meg og gjøre meg sterkere. Jeg merker at jeg lærer fortere her, sier hun. 

2021-mali-speed-school-assiata-goita-photo-annie-risemberg-(3)

Assiata elsker skolen, og matteoppgavene på tavla løser hun raskt.

2021-mali-speed-school-assiata-goita-photo-annie-risemberg-(4)

I denne enkle skolestua får Assiata og de andre jentene i klassen en ny sjanse til utdanning. 

En skoledag i Speed School minner om en dag i offentlig skole. Men det er noen viktige forskjeller. For det første er det færre elver her, maksimum 30, de fleste er jenter, og det er to lærere i klassen. Noen av barna er på skolen for aller første gang. 

Etter fullført skoleår og en obligatorisk test, fortsetter over 80 prosent av elevene i den offentlige skolen. Og barna fra Speed School klarer seg bedre enn dem som kommer fra den offentlige skolen. 

– Kanskje er det fordi Speed School har metoder å arbeide på, og møte elevene på som gjør at de lærer bedre og kan mer når de skal inn i den offentlige skolen. Her hos oss kan barn som Assiata, som har flyktet fra områder med konflikt og krig, kjenne seg trygge. Vi er her for å ha det gøy, for å studere, og for å glemme krigen, sier Assiatas lærer, Mariam Dembele.

Fakta

Flere barn på Speed School

  • Over hele Mali går det nå flere elever i Strømmestiftelsens Speed Schools enn noen gang tidligere.
  • Da skoleåret startet høsten 2021, hadde 11 000 barn fått plass på 410 Speed Schools. 

Konflikt og vold

  • Etter åtte år med konflikt ble 2020 det verste året for Mali. I 2012 tok konflikten livet av 500 sivile og militære.
  • I 2020 ble 2 800 sivile og soldater drept, og 2021 ser ikke ut til  å bli bedre.
  • Volden tvinger mennesker på flukt. Skoler og sykehus blir stengt.
  • Lærere som fortsetter å undervise i områder med væpnede grupper blir truet og i enkelte tilfeller drept. 

Rekordmange barneekteskap

  • Ifølge UNICEF har konflikten i Mali stengt 1600 skoler og tatt en halv million barn ut av skolen.
  • Som en følge av dette er annenhver jente i landet gift før de fyller 18 år.
  • Flere jenter, som Assiata, har blitt tvunget til å forlate sine hjembyer og bor adskilt fra resten av familien.
  • Kamper mellom militsgrupper, Malis hær og væpnede grupper med kontakt til Al-Qaida og IS, gjør at mange flykter.  

Få jenter på skole

  • Mali ligger nærmest på bunn i verden når det gjelder andel av jenter som går på skole, og sjansen for at en jente på flukt får utdanning er bare halvparten av hva den er for gutter.
  • Fattige familier må ofte avveie om døtrene deres kan få skolegang.
  • Ofte veies prisen for å sende en datter til skolen opp mot gevinsten av å gifte henne bort, og slik få en munn mindre å mette.