Drømmen om utdanning

Aungs (15) største drøm i livet er utdanning. Men så gikk familien tom for penger.

Aung (15) bor sammen med mor, far og to småbrødre i Pathein-området i Myanmar. Familien dyrker grønnsaker og har ender. Det er langt til by og skole, omverden nås kun gjennom båtturer.

Aungs mor, som selv måtte slutte på skolen da hun gikk i femte klasse, har alltid vært fast bestemt på at Aung og brødrene skal få mulighet til å få utdanning. Uansett hva.

"Verden åpner seg på skolen"

Ikke bare er Aung glad i skolen, han er også spesielt skoleflink. På skolen har han opplevd å få kunnskap, han har også fått tilgang til bibliotek hvor han leser tidsskrifter og aviser. Aung synes verden åpner seg når han er på skole. Mamma er også opptatt av at Aung har lært mye om naturfag og matte som har hjulpet familien i gårdsdriften.

Det nytter ikke å være best i klassen, om man ikke lenger har penger til å gå på skolen.

For to år siden hadde ikke familien mer penger igjen. I alle år hadde de levd fra hånd til munn. Var avlingen god, hadde de mat. I perioder med dårlig innhøsting, sto familien uten mat. Da mamma til slutt innså at hun måtte ta Aung ut av skolen, følte hun at livsprosjektet hennes hadde mislyktes.

Mammas nederlag

Å la sønnene fortsette på skolen, var den ene livsdrømmen hun aldri hadde gitt opp. Å ta Aung ut av skolen, opplevdes av mor selv som hennes livs nederlag.

Styrken i fellesskapet

Noen måneder tidligere hadde familien på fem blitt med i en nyopprettet familiegruppe i landsbyen. Her samtaler de om oppvekstsvilkår, verdien av utdanning og i tillegg har gruppene et spare- og lånesystem.

Mamma fortalte gruppa om drømmen som hadde gått i stykker og Aung som ikke lenger kunne gå på skole. Ingen i familiegruppa har god råd, i denne landsbyen lever de fleste på grensa av det de kan klare. Likevel hadde de sammen spart opp litt ekstra midler. Gruppa diskuterte saken og ble enige: Aung måtte få en mulighet til å fortsette på skolen. Gruppa bestemte seg derfor for å finansiere halve summen med et lån fra felleskassa, og resten fikk familien fra et av Strømmestiftelsens utdanningsfond.

"Utdanning er en gave jeg vil gi videre"

I dag har familien til Aung betalt tilbake alle pengene de lånte fra gruppa. Aung ligger an til å fullføre skolen med toppkarakterer. Hver ettermiddag setter han seg ned sammen med småbrødrene og leser lekser sammen med dem.
- Jeg har fått en gave som jeg vil ta vare på og som jeg vil være med på å gi videre. Nå hjelper jeg småbrødrene mine så godt jeg kan, sier Aung.

Strømmestiftelsen har arbeidet i Myanmar siden 1999.
Arbeidet har spesielt fokus på utdanning. I Myanmar jobber vi spesielt med barn i førskolealder, og med barn og unge som har falt utenfor skolen.

"En dag skal jeg bli lærer og jeg skal hjelpe flere barn med oppvekst som meg slik at de får utdanning" - Aung (15), Myanmar.