Gå til innhold Gå til navigasjon

Victoria satset alt og ble gründer

Hun var uutdannet, 25 år og fattig småbarnsmor. Da mannen i tillegg ble arbeidsledig, visste ikke Victoria hva hun skulle gjøre. To hendelser skulle forandre alt.

2019-uganda-victoria-food-umbrella-cbs-pewosa-web-sab

- Jeg hadde vel aldri i livet trodd at jeg skulle ende opp som en forretningskvinne, ler den førtiårige kvinnen. 

Hun slenger ut med hendene, og lukten av krydder virvles opp. Rundt henne står det metervis på metervis med krydder- og teblandinger. 

Victoria har alle egenskapene til en god gründer. Hun er arbeidsom, idérik, engasjert og utholdende. Men da hun som småbarnsmor sto uten skolegang og inntekt, visste hun at ingen av disse kvalitetene holdt – med mindre hun fikk starthjelp. 

Den amerikanske drømmen går ut på at du kan klare alt, om du bare vil. Men det er langt fra Amerika til Kampala i Uganda. Den ugandiske hverdagen er også langt unna norske forhold. Victoria hadde ikke barnetrygd eller arbeidsledighetstrygd. Innovasjonssenter eller lånemuligheter fantes heller ikke. Trodde hun. 

To hendelser snudde livet hennes

To tilfeldige hendelser skulle imidlertid snu om på livet til Victoria og gi hele familiehistorien en ny retning. 

Mens mannen til Victoria gikk arbeidsledig, traff han på en gammel studiekamerat. Kameraten hadde startet krydderfirma. Han inviterte Victoria og mannen til å komme til Tanzania og lære seg håndverket. Det var første gang Victoria og mannen satset alt og tok en sjanse. Etter en måned i Tanzania var de klar for å selge krydder. 

Tilbake i Kampala pakket Victoria med seg 200 krydderblandinger. Så gikk hun fra dør til dør for å selge. På slutten av dagen hadde hun solgt to pakker. Victoria var utslitt, men hun kunne ikke miste motet. Dette var jo hele familiens håp. Etter flere mislykkede forsøk, pakket hun den samme sekken og gikk vekk fra byen, hun trasket i to mil på leting etter et nytt marked. Og det ga resultat – i løpet av en og samme dag solgte hun krydder for svimlende tusen norske kroner. Da forsto Victoria og mannen at de hadde valgt riktig vei. 

Fikk endelig lån

Den neste tilfeldige hendelsen som skulle forandre livet til Victoria, skjedde noen få år senere. Hun fikk høre om en av Strømmestiftelsens Spare- og lånegrupper. Victoria reiste langt for å kunne bli med i gruppen. Her lærte hun mer om det å drive bedrift, i tillegg ga gruppen henne mulighet til å spare penger og etterhvert også ta opp lån. 

 

- Det var da bedriften virkelig ble en suksess. Vi satset alt vi hadde og tok opp lån som for oss var helt svimlende høye. Spare- og lånegruppen ga meg den starthjelpen som jeg trengte. Investeringene viste seg å gi resultat, smiler Victoria. Etterhvert samlet Victoria 25 kvinner i sitt eget nærområde og startet Spare- og lånegruppe for dem. Hun visste hvor umulig livet kunne være om ingen ga deg et springbrett for å komme ut av fattigdom. Hun ville gi tilbake av det hun hadde fått.

Har åtte ansatte
I dag har bedriften Umbrella Food åtte ansatte, i tillegg til at både Victoria, mannen og deres eldste sønn arbeider her. Bedriften videreutvikles stadig, og paret søker kontinuerlig ny kunnskap. Victoria har til og med fått en gründerpris fra dronningen. 

Det har ikke vært en enkel vei hit. Flere netter har gått med på grubleriet og gråt, men de fleste nettene har Victoria sovnet utslitt. Hun står opp klokka fem hver morgen for å sende barna på skolen og så komme seg ut for å skaffe seg de beste råvarene. Hun legger seg ikke før hun er ferdig med jobb rundt midnatt. Men selv om det har kostet, så har det gitt mer. Og hun klarte det som ingen hadde forventet. Hun husker den gangen hun som tiåring måtte slutte på skolen fordi foreldrene ikke hadde råd til å sende henne dit. Hun husker følelsen av sult og trøtthet. Hun husker fortvilelsen da mannen mistet jobben og framtiden var svart. Men hun husker også følelsen av de første salgene, spenningen ved de første lånene og investeringen. Gleden av å kunne sende barna på skolen og lettelsen over å kunne spise mat hver dag. Og det, det er ingen selvfølge, sier Victoria. 

Vil du hjelpe andre til å få samme vei ut av fattigdom?

Jeg vil hjelpe

Jeg ønsker å gi:

350 kr kan gi et barn skoleplass.

Anonyme gaver gir ikke mulighet for skattefradrag.