Gå til innhold Gå til navigasjon

Varme klemmer og mye musikk i Markens

Det var både musikk og klemmer å få for den som beveget seg ut i Markensgate i Kristiansand i dag der Operasjon Dagsverk satte sitt helt tydelige preg på den travle handlegata i sentrum.

- Så nydelig. Dere må spille litt til så har jeg noe vakkert å høre på mens jeg går nedover i markens, sier en eldre kvinne og legger en 20 kroning i korga. For Caroline Knudsen og Ingrid Helmersen begge to elver ved Vågsbygd videregående skole, har OD dagen været et hyggelig møte med gatemusikklivet.

Noe lenger nede i Markensgate har Nikolai Eklund, Mathias Gunnulfsen, Erlend Moseid Torjusen og Erlend Henriksen rigget seg til som om de skulle være godt drevne gatemusikanter. De kommer fra samme skole. Fra en «klagende» saksofon trekker de til seg nysgjerrige lyttere som stopper opp noen minutter i denne høstkalde dagen, før de slipper noen kronestykker i gitarkassa og haster videre.

Det er minst fire – fem grupper av gatemusikere i Markens som konkurrerer om oppmerksomheten og pengene denne dagen. Hver elev har som mål å samle inn 400 kroner.
- Vi gir oss ikke før vi har klart det, sier Knut Andreas Tegnander og Fredrik Fjellhøy Mollestad som skal ha 400 kroner hver. De har tatt turen helt fra Dahlske videregående skole i Grimstad for å varme kalde kristiansandere med sin musikk.

Men Marianne Harbak og Unni Sanne har hele markens for seg selv. De selger varme klemmer på denne sure høstdagen og synes å ha valgt et attraktivt og etterspurt tilbud.

Over hele landet er det i dag over 120 000 elever fra ungdomsskoler og videregående skoler i arbeid for Operasjon Dagsverk. Prosjektet pengene skal gå til er utdanningsprosjekt Samvad i Nepal som skal gi lese og skrive opplæring og kunnskap om helse, ernæring, seksualitet, pubertet og ikke minst å gi kasteløse ungdommer kunnskap om egne rettigheter og muligheter. De siste månedene på får de opplæring i et yrke og kunnskap i hvordan de kan tjene egne penger.

Operasjon Dagsverk skal være med å gi 25 000 ungdommer denne muligheten.