Gå til innhold Gå til navigasjon

Utviklingsoptimisten

Utviklingsoptimisten
Styreleder i Strømmestiftelsen, Hans-Christian Vadseth tror det er mulig å utrydde fattigdom.

Strømmestiftelsens nye styreleder, Hans-Christian Vadseth mener så absolutt at det er mulig å utrydde fattigdom.

Men det vil ta tid, og han er helt sikker på at det ikke vil skje før vi som har fått så mye vil dele mer enn det vi gjør i dag med dem som har lite.

– Tall viser jo at det blir færre fattige i verden. Så vi er på rett kurs. Vi i Strømmestiftelsen er en liten, men viktig, brikke i dette. Vi er små, men vi skal huske på at det vi gjør har en verdi, og at det mange gjør tilsammen gir volum, sier Hans-Christian Vadseth.

– Vi skal gjøre det vi kan for å utrydde fattigdommen, for det er faktisk mulig at det kan skje i vår tid. Men det er mye igjen, og for den fattige er fattigdommens virkelighet brutal. Vi skal være midt i den virkeligheten. Det er vår oppgave. Vårt arbeid er ikke gjort før fattigdommen er utryddet. 

STYRELEDER  
Journalisten, redaktøren og kommunikasjonsrådgiveren, med lang fartstid fra ulike avisredaksjoner, både her på Sørlandet og fra hovedstaden, og fra medierådgivingsbransjen, kjenner godt til Strømmestiftelsen. Både som avis- og mediemann, men ikke minst også som fast giver i mange år.

– Jeg tror vi har vært med Strømmestiftelsen i 25 år og kanskje mer. Jeg har stor respekt for det arbeidet som blir gjort, sier han.

For litt over et år siden ble han spurt om han ville bli med i styret i stiftelsen og takket ja til det. Ved årsskiftet tok han over som ny styreleder.
– Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle bli ny styreleder og måtte ta noen runder med meg selv og min arbeidsgiver før jeg bestemte meg.

– Å være styreleder i Strømmestiftelsen, med et så stort og omfattende internasjonalt arbeid er en krevende oppgave, men det er også en spennende og utfordrende oppgave. Dessuten er dette en fin måte for meg å bidra i frivillig arbeid, derfor sa jeg ja, sier Vadseth. 

– Fattigdommen er gjennomgripende for den som opplever den. En av våre oppgaver er å være med å endre forutsetningene for at mennesker kan komme ut fra fattigdom, sier Vadseth og nevner utdanning, jobbskaping og økonomisk starthjelp som noe av det viktigste.

– Vi kan ikke gjøre alt. Derfor må vi ta noen valg og jobbe med det som er vår styrke og konsentrere oss om vår rekkevidde. Her fra Kristiansand berører vårt arbeid over 600.000 mennesker hvert eneste år. Det gjør meg stolt, sier Vadseth.

LEGGE TIL RETTE
For et år siden besøkte han arbeidet vi driver i Nepal og på Sri Lanka.

– Det ble en sterk bekreftelse på det vi gjør. Jeg møtte mennesker som med enkle midler og noe hjelp fra oss klarer å komme ut fra fattigdom.

– Vi fikk se hvordan vi kan forandre landsbyer, skape jobber, ta opp kamp mot barneekteskap, vold, gambling og alkohol og gi unge mennesker tro på at det er mulig å endre fremtiden. Møtet med Nepal ble et skikkelig «krasj-kurs», og et viktig møte med den virkeligheten vi jobber i, sier styrelederen.

– Den viktigste oppgaven styret har er å legge til rette for at Strømmestiftelsen skal gjøre jobben sin. Det er lite viktig for meg å kunne kalle meg styreleder. Det som er viktig er at styret kan ta overordnede beslutninger slik at Strømmestiftelsens ansatte og partnere lettere når våre mål.

– Ikke alle i styret er eksperter på bistand, men vi skal legge til rette for at giverne får mest mulig ut av pengene sine og at det skapes mest mulig fattigdomsbekjempelse, sier styrelederen.

Han er en ivrig lesehest, og når han skal koble av gjør han det med familien eller i selskap med en av de mer enn 4000 CD'ene han har, de aller fleste klassisk musikk.

Og så er det fotballen da – Ålesund – de oransje heltene fra Jugendstilbyen som han så ofte han kan besøker når de spiller kamp, enten det er på hjemmebane i Ålesund eller andre steder. 

FATTIGSTE AV DE FATTIGE  
– Strømmestiftelsen er en liten organisasjon, og vi kan ikke være alt for alle. Vår målgruppe skal være de fattigste av de fattige. Jo mindre vi er, desto spissere må vi være, og vi må satse på konsepter som virker. Her har Strømmestiftelsen vært dyktig, sier Vadseth og berømmer veksten og utviklingen organisasjonen har opplevd under den nå avgåtte generalsekretær Øyvind Aadland.

– Han skal ha stor honnør for å ha tatt Strømmestiftelsen til dit den er i dag, sier den nye styrelederen. 

VÅR INSPIRASJON  
Vadseth mener morgendagens bistand byr på mange utfordringer, men også på flere muligheter.
– Reiser du for eksempel rundt på landsbygda i Nepal har de fleste en mobiltelefon. Så vi er på rett kurs. Vi i Strømmestiftelsen er en liten, men viktig, brikke i dette. Vi er små, men vi skal huske på at det vi gjør har en verdi, og at det mange gjør tilsammen gir volum.

– Vi skal gjøre det vi kan for å utrydde fattigdommen, for det er faktisk mulig at det kan skje i vår tid. Men det er mye igjen, og for den fattige er fattigdommens virkelighet brutal. Vi skal være midt i den virkeligheten. Det er vår oppgave. Vårt arbeid er ikke gjort før fattigdommen er utryddet, sier Hans-Christian Vadseth. 

OPTIMIST  
Han er grunnleggende optimist med tanke på fremtiden.
– Vi har et næringsliv som engasjerer seg på ulike måter i fattigdomsbekjemping. Vi har enkeltpersoner som støtter arbeidet. Når jeg ser på dagens unge blir jeg optimist. De har et annet forhold til verden utenfor vår egen dørstokk enn jeg hadde. Deres solidaritet har et globalt perspektiv. Mine barn er mye mer observant på disse spørsmålene enn hva jeg noen gang var på deres alder, sier styrelederen. 

Vår oppgave er å utrydde fattigdom. I Nepal møtte jeg en ung jente som skulle fortelle hvordan hun hadde det. Det var en beskjeden jente som så ned og nesten ikke torde å snakke. Senere samme dag møtte vi ei jente som hadde vært med i Samvad – vårt program for unge jenter. Denne jenta tok imot oss med våkent blikk og fortalte oss stolt hvordan Samvad hadde forandret henne og hjulpet henne til å ta kontroll over eget liv. Det er det dette handler om, sier Hans-Christian Vadseth.